Nederland zit tot de verkiezingen in november
met een vleugellam rompkabinet. Dat is goed
nieuws voor de economie ! In tegenstelling tot
wat er beweerd wordt, is een passieve of liefst
afwezige overheid prima voor de bedrijvigheid.

Politici berokkenen de economie namelijk meer schade dan pakweg orkaan Katrina of een oliecrisis. Zij pogen keer op keer in te grijpen in een natuurlijk proces en proberen middels tal van maatregelen de economie naar hun hand te zetten. Via belastingheffingen, subsidies, import- en exportbeperkingen of stimuleringen gaan zij loodrecht tegen de markt in.
Meestal doen politici dit onder het motto van ‘problemen oplossen’. Voor zover er sprake was van een probleem, zijn er na hun handelen wel moeilijkheden ontstaan. Waarna de politiek dit weer ‘krachtdadig kan gaan aanpakken’. Zo ontstaat er een vicieuze negatieve cirkel.

Een langere periode van afwezigheid van de politiek is dus uitstekend voor economische groei.
Het bewijs hiervoor levert Duitsland. Vorig jaar had Duitsland een periode geen regering. De ene, onder leiding van de megalomane Gerhard Schroder was na veel gedoe afgetreden en de ander moest nog geformeerd worden. En omdat de CDU/SPD coalitie onder Merkel iets nieuws was, duurde het ook langer voor het kabinet op stoom kwam.
In die periode waarin de politiek de Duitse economie met rust liet, herstelden de ondernemingen en kleine en grote beleggers zich van een aandelencrash. Het kapitaalvermogen steeg in 2005 met 180 miljard euro, in de industrie steeg de produktiviteit met 6% en de winsten stegen landelijk hoger dan destijds tijdens de internetboom.
Alles bij elkaar genomen zijn de Duitsers tegenwoordig 6,5 % meer concurrerend als jaren tevoren, looft Bundesbankchef Axel Weber.
Dit alles ten spijt, meent de Duitse regering dat er sprake is van een groot probleem. De belastingen moeten rigoureus omhoog, de loonkosten moeten naar beneden en meer mensen moeten aan de slag. Een herkenbaar geluid met desastreuze gevolgen. Het pakket maatregelen van de regering Merkel kan volgens de Bundesbank de economische groei met drie vierde procent doen dalen. Zelfs de orthodoxe OECD waarschuwde onlangs dat de Duitsers met verdere kostenbesparingen niet veel meer zullen bereiken. Het is belangrijker om de kwaliteit te verhogen en met hoogwaardige produkten verdere exportgroei te bewerkstelligen. Daar trekt de regering zich niets van aan en zet alles op alles om de staatsschuld te verkleinen middels belastingen en inefficiente banenplannen te lanceren.
Met de voorgenomen BTW verhoging zullen Merkel & Co. de pril opgebloeide binnenlandse consumptie in de kiem smoren waarna de misere weer van voor af aan begint.
Het is dus te hopen dat er na de verkiezingen in november lang, heeeeeel lang geinformeerd gaat worden. Onder het toeziend oog van de media moet er eindeloos afgetast, afgewogen en bekeken worden welke coalitie ‘werkbaar’ is. Om dan weer met achterbannen te overleggen, binnenskamers deals te sluiten om dan toch weer opnieuw de onderhandelingen in te gaan, enz. enz. In die periode waarin de politiek zichzelf weer heel belangrijk vindt, kan Nederland eindelijk gewoon aan het werk gaan en blijven.

5 REACTIES

  1. toch vrees ik dat de regeringscrises slechter uitpakt voor de economie dan wanneer ze lekker zouden doorregeren.

    er komen dankzij de broodnodige hervormingen (het "zuur") enorme financiele meevallers. mensen met verstand zullen pleiten dat dit gebruikt moet worden voor wegwerken staatschuld, of lastenverlichting voor werkenden.

    helaas, en het zijn er nogal wat, zal links liever Sinterklaas willen spelen en alle mensen waarop bezuinigt is willen compenseren. de ongemotiveerde, steuntrekker krijgt een fikse bonus (het "zoet") en de staatschullopt op omdat iedereen er eigenlijk tijdelijk op vooruit moet gaan. de financieringsproblemen zijn van later zorg, liefst een hele generatie.

    dus z’n rompkabinet die zich even niet met de economie bemoeit is tijdelijk wel leuk, maar de stilte vor de linkse storm.

  2. [1] Precies! Wat nu telt, is wat levert op 22 november de meeste stemmen op.
    Daarna gaan we kijken wat er dan van gemaakt kan worden.
    Iedereen die goed luistert naar wat de politici precies zeggen, zal horen hoe waar dit is.

    Hoe kun je nu mensen die menen dat ze nog moeten stemmen, dit laten zien?

  3. ZE hebben haast om in een stijgend deel van de economische cyclus, een regering te hebben: dan kunnen ze beweren dat het dankzij hun is!
    Verbeeldt je dat de formatie een half jaar zou duren en de economie dan ondanks geen regering, ook bleef stijgen.

  4. Je zou ook kunnen argumenteren dat de doelstelling van VieseLous was om het kabinet op te blazen zodat Boslim met de eer kon gaan strijken van de resultaten.

    Ik ben tegen een (grote) overheid maar tot we dat gerealiseerd hebben liever geen sinterklaas spelende solonsocialist aan de macht.

  5. Quote: "Zij pogen keer op keer in te grijpen in een natuurlijk proces en proberen middels tal van maatregelen de economie naar hun hand te zetten"

    Is de economie een natuurlijk proces? Leg uit, want zo vanzelfsprekend vind ik dat niet klinken.

Comments are closed.