We zijn ondertussen erg gewend geworden aan het feit dat onze linkermedemensen goed met dubbele standaarden overweg kunnen. Als rechterbewering A onwelvoeglijk wordt gevonden dan roepen ze dat luid. Als in een ander geval diezelfde rechterbewering A toevallig wél in de linkerkraam past dan…gebruiken ze toch gewoon rechterbewering A in hun eigen voordeel!

Zo gaat het ook met olie. Al een halve eeuw of zo moeten we horen dat de olie dadelijk op gaat zijn en dat dat allerlei dringende overheidsmaatregelen vereist om energie te rantsoeneren. Maar als het erom gaat van argumenten aan te dragen om te vermijden dat een vuige kapitalist op het idee zou komen om dan maar op Antarctica naar olie te gaan boren blijkt daar plotsklaps helemaal geen noodzaak toe te zijn, aldus Paul Ward op zijn prachtige website, want er is immers nog…voor wel 100 jaar olie voorradig zonder dat je op Antarctica gaat boren. Bovendien blijft de olieprijs nog wel ruime tijd zo laag dat boren op Antarctica helemaal niet lonend zal zijn…

Ik citeer ‘m even letterlijk:

“There are over 30 years worth of reserves of oil left, possibly even up to 100 years worth, so there is no urgency to get Antarctica’s oil. “

en

“There is also another obstacle, oil shale as a source of oil becomes economically viable at way below the cost of extracting oil from Antarctica and this is a potentially huge source of oil.”

En dat heb ik U met een knipoog graag gemeld! 😉

8 REACTIES

 1. Je maakt dezelfde fout als zovelen…. Olie zal nooit opraken. Zodra de vraag naar olie stijgt of hetzelfde blijft en het aanbod kleiner wordt, stijgt de olieprijs waardoor de verkoop van olie minder wordt (prijs-elasticiteit). Over 1000 jaar bijv zal een zeldzaam liter olie dus bijv 10 kilo goud kosten.
  Duur? Ja!, Zeldzaam? Ja!, Op? Definitly Not!

 2. Ik maak die fout niet hoor, mijn punt is dat Links altijd jammert dat de olie dadelijk op zal zijn, behalve als het in hun kraam past dat de olie niet dadelijk op zal zijn.

 3. [1] zoals iemand heel slim heeft opgemerkt is het stenen tijdperk niet geindigd wegens een tekort aan stenen maar door het vinden van beter materiaal, brons en ijzer terwijl er nu nog genoeg steen voorradig is gebleven.

  Zo zal het olietijdperk ook eindigen omdat er een betere energiebron wordt gevonden en blijft de ongebruikte olie gewoon in grond.

 4. [2] Ik was al bang 🙂
  [3] Ik denk dat die al zijn gevonden. Echter, deze uitvinders zullen waarschijnlijk net als Hank Rearden (i.g.v Rearden Steal) een blanco cheque krijgen met als enigste voorwaarde hun activiteiten te staken. Je moet dan wel sterk in je schoenen staan (netzoals Rearden) om deze cheque te weigeren.

 5. [2] Ik begrijp zowieso niet hoe mensen kunnen berekenen wat de oliehoeveelheid over X aantal jaren zal zijn. Immers, hoe weet je nou wat voor uitvindingen er over 30 jaar zijn gedaan om (nu onbereikbare) olievoorraden aan te boren??

 6. Overigens stammen de eerste Oil Peaks rimboeverhalen al vanaf 1890!!

 7. [6]
  Precies Mike, al na het vinden van de eerste olie was er voor ongeveer 4 jaar genoeg om de olielamp te kunnen laten branden. Dat was 150 jaar geleden…..

Comments are closed.