Als er iets is waar een socialist (of sociaal- liberaal of democraat) zich aan ergert dan is het wel inkomensongelijkheid. Het idee dat iemand die de vuilnis ophaalt, minder zou verdienen dan de directeur van een succesvol bedrijf is hem een doorn in het oog – de sterkste schouders dienen immers de zwaarste lasten te dragen en het is dan ook niet meer dan normaal dat dit groot economisch onrecht met inkomensherverdeling dient te worden rechtgebreid.

Vandaar ook het wonderlijke verschijnsel van het progressieve belastingstelsel, dat de rijkeren niet alleen in absolute termen meer belasting doet betalen, maar ook in procentuele.

Afgezien van de morele bezwaren tegen belastingheffing, gaat dit stelsel geheel voorbij gaat aan het feit dat die rijkeren over het algemeen productiever zijn, maar dit dient op deze site geen betoog.
Het gaat eveneens voorbij aan het feit dat al die belastingheffing en herverdeling een enorme aderlating en verstoring van de vrije markt betekenen met desastreuze neveneffecten tot gevolg.

In collectivistische kringen zullen bovenstaande argumenten echter geen hout snijden – inkomensongelijkheid is een te groot onrecht om zomaar met enkele rationele argumenten onder tafel te vegen.

Laten we daarom eens wat landen met elkaar vergelijken – op een eerlijke manier dus aan de hand van het inkomen/uitkering uitgedrukt in koopkracht. The Economic Policy Institute, een links georiënteerde denktank, deed hiertoe een uitgebreid onderzoek; “The State of Working America”.

Wat blijkt; in het verfoeilijk kapitalistische Amerika zijn de armen net zo slecht af als in Wouter’s natte droom, Zweden. 65 jaar Socialistische dictatuur en herverdeling heeft de Zweden dus niet verder gebracht dan dat hun armen net zo weinig koopkracht hebben als die in Amerika. Echter, 90% van de Amerikaanse bevolking heeft het veel beter dan de overige 90% van de Zweedse bevolking ! De rijkste 10% van de Amerikanen heeft zelfs een inkomen dat twee maal zo hoog ligt als dat van de rijkste Zweden !

Menig socialist zal een traan wegpinken bij het aanschouwen van zoveel tevergeefse goede bedoelingen…

Lees de volledige bespreking van Tim Worsal: America: More Like Sweden Than You Thought

945 REACTIES

 1. Uitstekend artikel en een waarheid als een koe voor diegenen die de wereldeconomie hebben bestudeerd. In ieder geval wil Wouter nu ook veel ambtenarenbanen gaan schrappen in Nederland, dat is dus een stap in de juiste richting. Gaat hij het nog leren in dit stadium?

 2. Wijlen Professor B. Lievegoed, hoogleraar Erasmus Universiteit, toen nog NEH, heeft eens gezegd: herverdeling werkt niet, geef een aantal jongens de zelfde aantal knikkers en het zijn altijd dezelfde jongens die met alle knikkers naar huis gaan

 3. [1] Ik heb de indruk dat Wouter macht wil centraliseren in plaats van verminderen of decentraliseren.

  In mijn ogen is socialisme een systeem dat vooral bedoeld is om de aanhangers een goed gevoel te geven, dan de ‘begunstigden’. De aanhangers kunnen zichzelf dan een soort van Jezus wanen.

  Graag zou ik uit nieuwsgierigheid een keer wat demografische gegevens willen zien over Den Socialistischen Mensch. Hoeveel aanhang onder man/vrouw, jong/oud, arm/rijk, hoge/lage opleiding. Ook van libertariers trouwens…

 4. Spijtig genoeg zijn socialisten OOK tevreden met "niemand niks" als "iedereen evenveel" niet kan. Liever dat dan rijke rijken.

 5. [3] Zou kunnen Maverick, maar het is in ieder geval wel een breuk in het gedachtegoed van de socialisten. En als er zoveel beleidsambtenaren zijn ontslagen moet men het beleid uiteindelijk aan de markt overlaten.

 6. [3] maverick, voor nederland zijn er uitgebreide datasets sinds kort online beschikbaar. Het nederlands kiezersonderzoek (NKO). intypen bij google, de eerste link.

  sociale wetenschappers die met SPSS werken hebben ook mooie datasets beschikbaar waar je op enkele kwalificaties kan sorteren, bv percentage socialisten onder huurders met 5 kinderen e.d.

 7. Wat een enorm ONZIN verhaal dit.

  Wat is ook al weer de staatschuld van de VS ? Op wat is de dollar ook al weer gebaseerd ? Hoeveel uur werkt een gemiddelde amerikaan ook al weer per week?

  Ga eens echt een eerlijk vergelijk doen en schrijf dan nog een keer een leuk stukje.

  Als je een goed vergelijk doet neem dan ALLE variabelen mee!

 8. [9]
  Dit stukje wil alleen de inkomens(verschillen) vergelijken -in koopkrachttermen-, dus los van
  staatsschuld, basis van de dollar, aantal weekuren van gemiddelde Amerikanen.
  Heb je eigenlijk wel iets van macro-economie begrepen, beste Gebruiker of heb je zitten knorren ?

 9. De grafiek geeft inderdaad treffend weer hoe in Nederland de werkende klasse, globaal de rechterkant, een gigantisch reservoir aan niet-actieven moet onderhouden.
  En het staatje zal nog verschuiven, mijne heren: ook gelezen in de verkiezingsprogramma’s? "Gratis" onderwijs, "gratis" openbaar vervoer, "gratis" kinderopvang?

  Ik heb geen zin meer profiteurs te financieren.

 10. Zeker heb ik kaas gegeten van Macro economie ik ben geen master hier in maar ik weet het een en ander goed te beredeneren.

  Laten we dan eens bepalen of we het over het zelfde hebben.

  Wat word in dit verhaal precies bedoeld met koopkracht?

 11. [9] Gebruiker,

  Wat was ook al weer de staatschuld van socialistisch Griekenland? Ik geloof iets van 1500% van het BNP. Nee, doe geen moeite met de zoekfunctie van nos.nl, staat daar het toch niet gepubliceerd.

 12. [12]
  De vraag was, waarom onze Gebruiker er staatsschuld en andere zaken bijhaalt. Die vraag heeft hij nog niet beantwoord.
  Hij zou wellicht beter appels en sinaasappels in een zwarte plastic zak door mekaar kunnen gooien en deze als mandarijnen proberen te verkopen.

 13. A: We hebben het over zweden niet griekenland.

  B. Ik haal de staatschuld erbij omdat je nu wel een leuk inkomen kunt hebben maar de staatschuld van de VS moet ooit een keer voldaan worden. Dat kan op 2 manieren 1) iedereen moet mee betalen door belasting verhogingen 2) de dollar zakt extreem in waarde
  in beide gevallen zakt de koopkracht van de amerikanen aanzienlijk.

  Dus NU ziet het mischien er allemaal wel leuk uit maaaaarrrr… er hangt een zwaard boven aan een draadje.

 14. O ja en even voor de duidelijkheid:
  Ik ben VOOR inkomens verschillen

  Als jantje beter is dan pietje moet hij inderdaad meer verdienen.

 15. [15] Gebruiker heeft gelijk: De VS hebben een gigantische staatsschuld omdat ze helemaal niet zo kapitalistisch zijn. Het socialisme wordt er nog net iets meer beperkt dan in Europa, maar omdat er zoveel mensen wonen zijn de absolute kosten van Roosevelt’s liefdesbaby’s gigantisch.

  Kijk "Free to Choose" op video.google.com

 16. Overigens met het stopzetten van de "war on terror" en de "war on drugs" en minimalisering van het ambtenarenapparaat zou die schuld zeer spoedig slinken.

 17. De amerikanen zijn zowiso uitgeleverd aan de FEDERAL RESERVE een prive onderneming die het geld mag drukken.

  Dit geld is inmiddels los gekoppeld van Goud en word dus uit het niks aangemaakt

  De overheid wilt 300miljard voor
  "the war on teletubbies" geen probleem de FED laat de geld pers een paar dagen draaien of nog beter maakt in het systeem wat getallen aan en vervolgens mogen de amerikaanse burgers deze lucht met rente terug betalen.

  Hier is geen sprake meer van kapitalisme,socialisme of weet ik veel van voor een isme.

  Dit is gewoon enorm F*ck*d up.

 18. Nog wat data die ik uit het CIA factbook gehaald heb heb wel een beetje afgerond

  Bevolking
  NL: 16mil
  SWE : 9Mil
  USA : 300Mil

  Import in USD
  NL 326600000
  SWE 104400000
  USA 1727000000

  Export in USD
  NL 365100000
  SWE 126600000
  USA 927500000

  Import VS Export per hoofd bevolking
  NL 20.41 – 22.82
  SWE 11.6 – 14.07
  USA 3.09 – 5.76

  Zoals je kunt zien hebben zowel NL als ZWE een export overschot van ongeveer 2.45 per hoofd.
  De USA heeft IMPORTEERD meer dan het Exporteerd namelijk -2.70 per hoofd.

  Hoe kan het dan dat de mensen meer koop kracht zouden hebben daar?
  Hoe kan het uberhaubt dat de VS met al zijn resources een score heeft van -2.70 terwijl kleine kuttele landjes als NL en ZWE beter scoren ???? (+2.45)

  Natuurlijk komen deze getallen overeen met mijn verhaal over de staatschuld het geld moet immer ergens vandaan komen.

 19. Hahahahaha, lekker simpel ben jij zeg. Ik kan zo 300 hiaten in je verhaaltje aanhalen, maar ach ik heb ook werk, dus ik houd het op 1.

  Je vergeet de gezondheidszorg mee te nemen. Uiterst belabberd in de US of A. Ik heb er gewoond, het is gewoon genant. Als je daar tot de armste behoort en je krijgt kanker door alle groeihormonen in je budgetvlees, dan kun je de rambam krijgen met je gezwel. Ben je arm en heb je ook nog beide benen achtergelaten in Iraq, dan mag je je kunstbeen op straat bij elkaar bedelen. Dat is in Zweden toch een stuk beter, me dunkt.

 20. [22] heb je de getallen bij USA omgedraaid? Anders hebben ze daar ook gewoon meer export dan import. (5.76 > 3.09)

 21. Ik zal maar weer eens een waarheid als een koe herhalen, een waarheid nochtans die bij de H.H. libertariërs maar niet door schijnt te dringen.
  Je wordt rijk als mensen je geld en ander bezit verschaffen. Gewoonlijk doen ze dat als ze je nodig hebben. Dat kan in zeldzame gevallen zijn wegens persoonlijke verdienste. Vaker is het zo wegens het diverteren van productievermogen van anderen naar jezelf. Een bekend voorbeeld in Nederland is de onroerend-goed markt waar een select groepje projectontwikkelaars op ongelooflijek wijze profiteert van de kunstmatig gecreëerde schaarste op de woningmarkt.
  Een ander bekend voorbeeld is de megasalarissen van interimmanagers die elkaar aan het werk houden door problemen te scheppen en er vervolgens een collega bij te roepen.
  Zelfs een minkukel als ex-Laurus CEO Ole van der Straaten, die eigenhandig het op één na grootste supermarktconcern van Nederland de nek om heeft gedraaid verdient miljoenen.

 22. [25] Nou dan is er toch ook een export-overschot? Als er 5.76 export is en 3.09 import?

 23. [23] Van zo geroemde Belgische geneeskunde kan ik ander ook wel een genant staaltje vertellen. Een goede vriend van mij gaat naar het ziekenhuis voor een biopsie van een rib. Om te beginnen komen de verpleegsters zijn been scheren. De volgende morgen worden hem krukken gebracht en drie dagen later wordt hij terug opgeroepen: ze hadden de verkeerde rib beet. Je zou je te barsten lachen als het niet zo tragisch ware. En het enige wat die lui kunnen uitkramen is dat het zeker geen medische fout was.

  Jouw arme amerikaan kan ik slechts één advies geven: werk, spaar en wordt rijk.

Comments are closed.