Ongetwijfeld een pr-stuntje om aandacht van het gruwelijke verkiezingsprogramma af te leiden, komt het volgende artikel van nu.nl.
De Orwelliaanse nachtmerrie waarin wij leven begint, in mijn ogen, wel zeer evident te worden.
Maar goed, oordeelt u zelf maar;

” AMSTERDAM – De Amsterdamse afdeling van de PvdA pleit ervoor om binnen de gemeente het woord allochtoon niet langer te gebruiken. Volgens fractieleider Manon van der Garde is het woord niet meer van deze tijd. Volgens haar is het belangrijk dat groepen specifieker worden aangeduid, bevestigt ze maandag een artikel in Het Parool.

Het schrappen van de benaming allochtoon moet bovendien het ‘wij-zij-denken’ tegengaan. “We moeten de termen allochtoon tegenover autochtoon zien te vermijden”, meent Van der Garde. De sociaal-democraten brengen het idee woensdag ter sprake in de gemeenteraadsvergadering bij het programma ‘Wij Amsterdammers II’.

Dat is het vervolg op het actieplan dat na de moord op regisseur Theo van Gogh door de gemeente is opgesteld in de strijd tegen discriminatie, intolerantie en extremisme.

Juichen

De fractieleider weet nog niet of ze een meerderheid in de raad krijgt voor het plan. “We hebben het al eens ter sprake gebracht tijdens een commissievergadering, toen stonden de andere partijen niet heel hard te juichen.”

Volgens haar hebben mensen bij het woord allochtoon niet meer een bepaalde groep voor ogen. “Vaak gaat het om derdegeneratie-immigranten die nog steeds allochtoon worden genoemd. Hun ouders zijn hier geboren, zij zijn gewoon Amsterdammers zoals ik.”

Etniciteit

Van der Garde denkt dat het beter is mensen aan te duiden met de etniciteit waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld Irakese Amsterdammers. Als het aan de PvdA ligt, wordt het woord allochtoon straks zowel schriftelijk als mondeling niet meer gebruikt binnen de gemeente.

Wethouder Ahmed Aboutaleb (Diversiteit) vindt het voorstel van zijn partij “sympathiek”. “Maar we moeten ons blijven realiseren dat semantische oplossingen geen oplossingen zijn voor echte problemen.” “

34 REACTIES

 1. "Van der Garde denkt dat het beter is mensen aan te duiden met de etniciteit waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld Irakese Amsterdammers."

  Dit is dus een sterkere vorm van hokjesetikettering en een soort erkenning dat integratie hopeloos is.
  De volgende stap is de instelling van Mocro Town, Iraki Town, Turk Town, etc.

 2. Laten we iedereen gewoon ‘kameraad’ noemen, Manon!
  Zij we gelijk van dat verderfelijke wij/zij-denken verlost.
  Die vervelende realiteit poetst men gemakkelijk weg met andere woordjes, nietwaar?
  Ooit was ‘imbeciel’ een neutraal, wetenschappelijk verantwoord woord.

 3. Nog maar een paar maanden geleden waren het Nieuwe-Nederlanders. Ben je eindelijk aan dat woord gewend, moet je die (niet bestaande) groep weer anders noemen.
  Hoe reageert trouwens een koerdische-amsterdammer als je hem/haar iraakse-amsterdammer noemt? Dat speelt op dit moment nogal.
  Dus moet iedereen ook op de hoogte zijn van alle probleemgebieden in de wereld. En natuurlijk moeten de niet-nederlandse-nederlanders dan ook wel meewerken. Een gele ster op de jas voor israelische-nederlanders lijkt logisch. En ook de vlaggen van Turkije en Marokko op een kledingstuk lukt mij nog wel om te herkennen. Maar weet iemand welk teken de amsterdammers die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld de westerlijke sahara op hun jas dienen te dragen. Of de amsterdammers uit Moldavië?? En herken je dat dan ook maar meteen?

  Misschien is het het beste dat amsterdammers voortaan in de rest van ons land aangesproken gaan worden als amsterdamse-nederlanders. Herkenbaar aan de drie kruizen die op hun rugpand genaaid zitten.

  Marcellus
  (nederlandse-nederlander)

 4. Krijgen we eindelijk een goede gelegenheid om het Oer-Nederlandse woord "UITHEEMS" van stal te halen.

 5. [1] Tofuburger: de ultieme oplossing van het uit de hand lopende allochtonenprobleem ligt nu binnen handbereik.
  http://www.snopes.com/polit
  Leuk om als verkiezingskreet achter je raam te hangen: CLEAR OFF…!!!
  Het "beestje" een andere naam geven(zoals die v.d.Garde wil) om de problemen onder het(vliegende)tapijt te vegen, werkt dus NIET.

 6. [5] Marnix,
  "Heem" is Middelnederlands voor "woonplaats" of "huis"…

 7. Voor wanneer de herschrijving van de Spaanse geschiedenis, om de ondraaglijk racistische term RECONQUISTA te schrappen? Als je een derdegeneratie-allochtoon gewoon een Nederlander wil noemen kan je na 300 jaar mohammedaanse bezetting in Spanje toch zeker niet meer politiek correct spreken van een HER-overing?

 8. [7]
  Plaatsnamen op -hem, -em, -ing(en), -heim, -ham, duiden op Frankische oorsprong.
  Niet-Frankisch dus, als nieuwe naam?

 9. [9] beek,

  Inderdaad:
  http://users.pandora.be/vro

  Dus wat let je ?
  Maar ik houd een allochtoon voor uitheems. Mits hij/zij zijn/haar handen maar uit zijn/haar mouwen steekt en niemand lastig valt, is daar, wat mij betreft, niks mis mee.

 10. Laat ze toch gerust het eigen graf graven: "De neergang van de PvdA zet zich voort. Daalden de socialisten vorige week al drie zetels, ook deze week moeten ze weer een zetel inleveren, waarmee de PvdA op 38 zetels komt." Nog even en we kunnen het woord PvdA schrappen. Niet meer van deze tijd!

 11. [11] "Niet meer van deze tijd!"
  Ja, ik hoor ze meer over "verdelen" dan over "arbeiden" praten.

 12. Prima!. Dus ook geen allochtonen-subsidies meer. En geen allochtonen-thee drinken. Geen niveau meer naar beneden bijstellen omdat de politie straks altijd een afspiegeling van de maatschappij is. Geen ministerie van integratie meer. Dus geen ambtenaren en gelden meer voor die subsidiehap.

  Ik ruik een forse belastingverlaging, toch?

 13. Wat dacht je van PvdA-er?
  Op een baar blanke loosers na is de relatie allochtoon:pvda toch 1:1?

 14. [16] Bovendien: zoals reeds eerder werd opgemerkt: PvdA = Partij van/voor de Allochtoon.

 15. [13]
  harryspotter,
  Heterochtoon ? Inderdaad nooit van gehoord.
  Ik zou je adviseren dat woord maar eens aan van Dale voor te stellen. En maak dan tegelijk van de gelegenheid gebruik een homochtoon te introduceren.

  Maar als het aan de PvdA ligt, zijn wij allemaal isochtonen.

 16. [18] Wat dacht je van Partij van de Armoede, vroeger vertelden sommige politici dat Den Uyl en de PvdA zoveel van armoedzaaiers hielden, dat ze er zoveel bijschiepen.

 17. De PvdA zegt dat we niet alle buitenlanders op een hoop moeten gooien.
  Helemaal mee eens, we hebben geen buitenlanderprobleem maar een mohammedanenprobleem.

 18. [21] Volslagen mee eens: wat mij betreft zijn atheistische of Buddhistische Aziaten en Christelijke Latino’s hier welkom, maar laat de Islamieten in Gods naam blijven waar ze vandaan komen.

 19. [20] Ja, kan ook. Of Partij van de Afgunst, de Asocialen, de Arrogantie o.i.d. maar het ging hier nu specifiek over allochtonen, vandaar.

 20. Wat een schande praten jullie over de PvdA. Wat betreft lafheid en landverrraad zijn ze wel de beste van ons land: zelfs allertijde.
  Dus wel een beetje respect voor deze partij.
  (cinisch bedoeld natuurlijk)

 21. Wat een schande praten jullie over de PvdA. Wat betreft lafheid en landverrraad zijn ze wel de beste van ons land: zelfs allertijde.
  Dus wel een beetje respect voor deze partij.
  (cinisch bedoeld natuurlijk)

 22. Wat een schande praten jullie over de PvdA. Wat betreft lafheid en landverrraad zijn ze wel de beste van ons land: zelfs allertijde.
  Dus wel een beetje respect voor deze partij.
  (cinisch bedoeld natuurlijk)

 23. Wat een schande praten jullie over de PvdA. Wat betreft lafheid en landverrraad zijn ze wel de beste van ons land: zelfs allertijde.
  Dus wel een beetje respect voor deze partij.
  (cinisch bedoeld natuurlijk)

 24. Even terug in de tijd naar de Fabeltjeskrant (=PVDA partijblad). Daar werd de term het buitenste buitenbos geintroduceerd om ons kindertjes te laten wennen aan die vreemde snoeshanen.

  Dus waar kom jij vandaan? Uit het buitenste buitenbos zal nu als neutraal en geaccepteerd antwoord gaan gelden.

 25. vroeger kon je met trots zeggen: ik ben surinamer: mijn land heeft in de 2e wereldoorlog voor 60% aan aluminium geleverd aan amerika, zodat de trotse autochtonen alhier niet meer elke dag meer hoefden te bukken voor een ss lul in hun reet!!
  Dus wat mij betreft weg met allochtoon, dan is het ook weer duidelijk wie er nu eigenlijk de criminelen zijn hier,en noem de ‘beestjes’ weer bij hun naam , graag!

Comments are closed.