DEN HAAG – Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil nog dit najaar experimenteren met gratis of bijna gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. Een PvdA-motie, die zulke experimenten voorstelt, kreeg dinsdag de steun van SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP, LPF en de groepen Nawijn en Van Oudenallen.

Gratis is natuurlijk een woord dat niet bestaat. Altijd zal iets wat gratis is moeten worden gefinancierd met geld van iemand anders. Met de staat is het zelfs zo dat een derde dat met forse dwang zou moeten financieren. Anders gezegd: Pietje geeft aan Sjakie een nieuwe BMW zonder dat Sjakie daar iets aan Pietje heeft mee moeten betalen. Pietje heeft deze BMW gekocht met het geld dat hij onder bedreiging van een mes heeft afgepakt van Jopie. Normaal gesproken zal Pietje worden vervolgt voor diefstal en Sjakie (mits hij wist dat de desbetreffende BMW was gefinancierd met gestolen geld) worden vervolgd voor heling. Echter, wanneer de rol van Pietje wordt gespeeld door de overheid, wordt hier vanzelfsprekend een uitzondering op gemaakt en gaan Pietje en Sjakie dus gewoon vrijuit, en heeft Jopie met z’n lichter gemaakte portomonee dus het nakijken. Vaker wordt Pietje zelfs nog hoog aangeprezen. Denk maar aan de woorden: “Sociaal verantwoord” of “De grote Weldoener”. Tevens worden er bij deze gang van zaken, gewoon om het mooi te maken, ook nog een prachtig sociaal en politiekcorrect verhaal bij verzonnen. Welk verhaal? Zie website PvdA

Soms kan het natuurlijk ook zijn, dat Pietje aan Sjakie een nog mooiere BMW overhandigt zonder dat Sjakie daar iets aan Pietje hoeft te betalen. Echter in dit geval heeft Pietje dit geld geheel vrijwillig ontvangen van Jopie. Hier is dus niets aan de hand. Je ziet in de praktijk dit soort handelingen vrij vaak voorkomen. Denk maar aan het Mc-Donalds fonds of de voedselbank, etc. Echter, de BMW die Pietje aan Sjakie geeft, is natuurlijk ook niet gratis. Jopie heeft die namelijk geheel vrijwillig gefinancierd met z’n eigen verdiende geld. Je zult deze handeling dan ook het beste moeten omschrijven als een gift. Jopie geeft (indirect) aan Sjakie een gift.

In bovenstaand verhaal over gratis openbaar vervoer is dit helaas niet het geval. De desbetreffende bussen zouden namelijk heus niet vrijwillig door de chaffeurs worden omgebouwd in een soort bakfietsen waarbij de buschauffeurs dan geheel vrijwillig (dus als een gift) de mensen gaan rondrijden. Ook is het niet zo dat BMW als een gift een aantal bussen aan de overheid overhandigt. De kosten voor dit “so called” gratis openbaar vervoer, worden dus door u en ik betaald en daar hebben wij volgens de overheid maar mee te leven. En als het ons niet bevalt, worden wij aangeroepen om november a.s op een andere partij te stemmen die met betreffende beleid instemt, of zoniet, indirect instemt. Want anders, zouden wij gedwongen financiers van dit beleid, geen recht van spreken mogen hebben. Denk maar aan de beroemde uitspraak:”Als je niet stemt, mag je niet zeuren.” Dit is inderdaad zeer hypocriet. Men mag alleen bezwaar aantekenen over betreffende beleid wanneer men, d.m.v de verkiezingen, juist ermee instemt. Eens temeer een reden om gewoon een keertje over te slaan en op november a.s lekker thuis of op het werk te blijven.

13 REACTIES

 1. Eerst willen ze de ouderen laten meebetalen aan het vergrijzingsprobleem en nu geven ze ze gratis openbaar vervoer. Schiet mij maar lek

 2. Prachtig stukje op die PvdA-website. "Innovatie-platform is mislukt". Antwoord van de PvdA: "Meer geld erin steken"

  PvdA = Portemonnee van de Ander

 3. Off-topic:

  Er is mij iets bizars overkomen. Op Éénvandaag zag ik op 13 september een onderwerp over de documentaire "China Blue", een typisch neo-Marxistisch verhaaltje over "uitbuiting" van Chineze arbeiders. Ik heb, enigszins kribbig maar niet uitzonderlijk onbeleefd, op dat onderwerp gereageerd, en "libertarische" (gezond verstand) tegenargumenten gegeven, maar het moest wel eerst door de redactie worden gecontroleerd uiteraard. Ik verwachtte ook deels dat mijn reactie niet zou worden geplaatst. Maar nu is dat hele onderwerp bij de uitzendingen niet meer terug te vinden…

  Doet ÉénVandaag aan censuur of zo? Of vonden ze het achteraf zelf toch ook niet zo’n daverend objectieve "documentaire"? Als het censuur is, heeft het in ieder geval het voordeel dat de propaganda niet langer online na te zien is, en dat de typisch "sociale" reacties van andere reageerders niet meer te lezen zijn.

  Of misschien is het een tijdelijke "technische storing"?

 4. [2] "wordt met het bijgevoegde plaatje bedoeld: koop een politicus, krijg er een gratis"

  Nee, het is meer een plaatje over het onderwerp gratis. Anders was een plaatje met: Buy 1, Get 1.000.000 free, meer op z’n plaats geweest….

 5. Inderdaad "Gratis" bestaat niet. Er wordt bedoeld: betaalt (al dan niet vrijwillig, meestal gedwongen) door een ander.

 6. [8] Dit lijkt me een uitstekende test om iedereen te testen voordat hij/zij in een vliegtuig mag stappen.
  Misschien mag je dan ook weer je flesje spa-blauw weer meenemen!

 7. [8] Is dat een voorloper van de "gedachtenpolitie"??
  Lijkt me overigens een aardige test om te gebruiken op politici. Eens kijken wat hun wáre bedoelingen zijn!

 8. [10] "Eens kijken wat hun wáre bedoelingen zijn!"

  Weet je dat nou nog steeds niet? 🙂

 9. [11] Ja, maar ik zou de uitkomst van die testen dan zo graag eens gepublicéérd willen zien. Misschien gaan de ogen van het volk dan eens open!

  Maar ik weet het, hoor! Dat is ijdele hoop!

 10. [10]
  Saartje,

  Als ik de video bekijk krijg ik er koude rillingen van. Zonder blikken of blozen zegt die rechtsfascist dat een 12-jarige in de toekomst getest mag worden en preventief medicijnen en "therapie" moet krijgen om kennelijk in de "juiste gemoedstoestand" te komen en "inlevingsvermogen" te hebben in de ander. Het is niet alleen de gedachtenpolitie het is de politiek die je alles wil voorschrijven t/m je gevoelens aan toe.

  Dat de beste man een schokkend gebrek aan inlevingsvermogen toont in zijn toekomstige slachtoffers die kennelijk al geestelijk mogen worden verkracht op basis van een kansberekening waarin hun gemoedstoestand "teveel" afwijkt van die van een Stepford Wife, zegt al genoeg over de resultaten die hij zelf bij zo’n test zou krijgen…

Comments are closed.