De laatste president van de USSR, Gorbatsjov, probeerde met zijn laatste stuiptrekkingen [glasnost en perstroyka] de onmetelijke hoeveelheid bureaucratie en corruptie terug te dringen. Toen dat niet lukte kwam hij tot de eindconclusie dat een centraal geleid systeem nou eenmaal gevoelig is voor corruptie. Hij heeft dan ook hardop tegen “onze” EU leiders gezegd waarom zij proberen op te bouwen wat hij nou probeerde af te breken.Onderstaand artikeltje is dan ook ’n leuk stuk in het verlengde van bovenstaand verhaal en de kwetsbaarheid van centraal geleide politieke machtsblokken.

De helft van alle koeien in Slovenië blijkt alleen op papier te bestaan, om Europese landbouwsubsidies binnen te halen. Maar ook in andere lidstaten is miljardenfraude met Europese gelden aan de orde van de dag.

Slovenië toont zich twee jaar na de toetreding tot de Europese Unie behoorlijk geïntegreerd als het gaat om het gangbare Europese gesjoemel met landbouwsubsidies, al stellen de boeren van het voormalige Joegoslavische land met de schaal van het landbouwbedrog zelfs hun Italiaanse en Griekse collega’s in de schaduw.

En we moeten ook vooral doorgaan met uitbreiding van deze nutteloze unie. Afgezien van het enorme percentage van de begroting dat zich bezighoudt met “landbouw” (hoezo kennisintensivering?), wat niet echt pleit voor een hoogontwikkeld gedeelte van de wereld als Europa, zijn subsidies zeer gevoelig voor fraude.

Sloveense boeren

Inspecteurs van de Rekenkamer van de Europese Unie ontdekten dat meer dan de helft van alle koeien die bij Sloveense boeren in de boeken stonden, verzonnen was om Europese subsidies in de wacht te slepen. Ook een kwart van de schapen en geiten bleek helemaal niet te bestaan, zo schrijft The Times woensdag.

Miljardenfraude

In hun jaarlijkse rapport stellen de inspecteurs verder vast dat Griekse, Italiaanse en Spaanse producenten van olijfolie vorig jaar zeker twee miljard aan subsidies ontvingen voor niet of slechts ten dele bestaande boomgaarden.

Afgezien van de massale fraude met Europese landbouwsubsidies constateerden de inspecteurs ook grote onregelmatigheden bij zeker tweederde van alle door de Unie gefinancierde regionale projecten.

Geen wonder dat de Europese Rekenkamer voor het twaalfde achtereenvolgende jaar weigert te tekenen voor de EU-begroting van 106 miljard euro, vanwege ‘de grote hoeveelheid onregelmatigheden en zwakke interne controlesystemen’. Volgens het Nederlandse lid Maarten Ingwerda kan het nog jaren duren voor de begroting op orde is.

Ehm, voor het 12e opeenvolgende jaar is de begroting niet goedgekeurd??? Gauw afschaffen die EU

9 REACTIES

 1. [1] Beide landen zijn oblasts (provincies) van de Eurosovjet.

  Groetz,

  Cincinnatus

 2. Mooi anecdote:
  Poolse boeren gaven bij het invullen van de formulieren in totaal meer landbouwoppervlak op dan Polen zelf aan totaal landoppervlak had. Hoezo fraude?

 3. [1]
  Slovenië is al lid, Slowakije nog niet. De reden: Slovenië is een redelijk stabiel, rijk en democratisch land. Slowakije is een halve dictatuur. De actie van de Tsjechen om die bananenrepubliek te lozen was een meesterzet.

 4. Foob,

  Zoals ik reeds zei : zowel Slovakije als Slovenië zijn EU-lidstaten.
  http://nl.wikipedia.org/wik

  Sedert het belastingsstelsel werd vereenvoudigd en er een vlaktax werd
  ingevoerd, kende Slovakije een sterke economische groei.

  De laatste keer dat ik er was (voorjaar 2004) kwam het me voor dat althans
  Bratislava meer welvarend , meer bedrijvig toonde dan Brussel of Antwerpen

  Groetz,

  Cincinnatus.

 5. [7]
  Cin2natus,
  Ik zag mijn vergissing al. Maar op dit moment gaat het dus goed in Slowakije? Dit wist ik niet. Een paar jaar geleden was het een grote rotzooi, nu blijft het stil in de kranten over Slowakije. Geen nieuws, goed nieuws zo blijkt. Zonder politici die de boel overhoop gooien draait de economie het beste.

 6. [8] Natuurlijk foob, want als ze zien dat alles goed draait in Slowakije zonder een vlaktaks, dan zijn onze media er natuurlijk als de kippen bij om dat te verslaan. Nu dus niet, want onze communistische media willen dit soort verhalen niet publiceren, vandaar.

Comments are closed.