Kandidaat: Peter Mandelson EU-Commissaris voor externe handel

Nominatie: “Dergelijke [invoerheffingen] hebben niet tot doel de goedkope invoer uit China te verhinderen, maar om de vrijhandel te garanderen”

Toelichting: Een dergelijke uitspraak is al even surrealistisch als “Ons bankkantoor is voortaan op woensdag gesloten om u beter te kunnen dienen” (wat ook echt gebeurd is!).

De Engelse socialistische EU-commissaris is de topman in de EU die met zijn regels ook Nederlandse en Belgische bedrijven tracht te beïnvloeden. Vanuit de Europese superstaat tracht hij allerlei dingen te regelen en de vrije markt te belemmeren.

Daarbij doet hij interessante uitspraken waaruit blijkt dat hij niet veel snapt van een vrije markt, zoals bovenstaande quote aantoont. Zo schrijft hij op zijn website:

“Trade is central to our lives: it affects our jobs and our well-being. It is the foundation of our prosperity and the engine of our economic growth. As EU Trade Commissioner I want to promote prosperity and social justice through open, rules-based trade. The benefits of free and fair trade should be extended to all, especially the poorest.”

Met deze quote betreffende “social justice” geeft hij al aan dat hij de markt wil manipuleren en niet vrij wil laten. Daarmee het tegendeel bereikend van wat er gezegd wordt. Regels belemmeren de vrije markt, en zorgen niet voor meer welvaart. Deze week zagen we immers al dat schoenen uit China en India extra belast gaan worden, waardoor je kunt zeggen dat “especially the poorest” het meest te lijden hebben.

Omdat, zoals Peter zelf zegt handel zo belangrijk is:” Trade is central to our lives: it affects our jobs and our well-being. It is the foundation of our prosperity and the engine of our economic growth”, en omdat we dat deze week weer aan de kosten van schoenen merkten, krijgt Peter deze week de Politicus van de Week Award.

2 REACTIES

  1. Goede nominatie. Prachtig toch hoe politici een berg stront op je erf kunnen dumpen en dan zonder blikken of blozen durven te beweren dat je wel dankbaar mag zijn voor de gratis mest.

    Overigens, is het niet dat de armen "lijden" i.p.v. "leiden"?

Comments are closed.