Vanavond reed ik van kantoor naar huis. Ik luisterde naar Radio 1, één van de staatsradiozenders van België.
Tijdens het journaal hoorde ik dat één van de grootste liberalen ooit, Milton Friedman, overleden was. Mijn eerste reactie was er één van treurnis, gevolgd door de gedachte:”benieuwd welke trap nà de sossen van Radio 1 deze liberale nobelprijswinnaar geven zullen.
Lang moest ik niet wachten…
Samen met Hayek en Keynes was Friedman een van de belangrijkste economen van de 20ste eeuw. Zoals ik al vreesde toen ik het berichtje hoorde, moest ik niet lang wachten om de openbare omroep hem eens flink te horen natrappen:
“In San Francisco is de Amerikaanse economist en Nobelprijswinnaar Milton Friedman overleden. Hij was 94.
Friedman was een van de meest invloedrijke economisten van de voorbije eeuw en was een voorvechter voor de vrije markteconomie.
Milton Friedman was de zoon van arme joodse immigranten uit Oekraïne. Hij doceerde in Chicago en Stanford.
Als hoofd van de “school van Chicago” was hij fervent gekant tegen overheidsingrijpen in de economie. Hij was adviseur van de presidenten Nixon, Ford en Reagan en van Margaret Thatcher, maar ook van de Chileense dictator Pinochet.”
De onbeschaamde klootzakken zeiden er niet bij dat Chili met voorsprong het meest welvarende land van Zuid-Amerika is.
Dat komt omdat die Chileense wijn de (gesubsidieerde en kwalitatief soms lage) Europese markt overspoelt wat weer trammelant in het socialistische Frankrijk veroorzaakt. Tja… 😉
VRT is toch hetzelfde zootje gajes als de NOS in Nederland? Dan weet je al vooraf dat "wie niet links (genoeg) is = extreem rechts" dus deugt niet… Net Oost Europa van toen de muur er nog stond, maar dan een beetje anders. Van de Belgische politiek heb ik al jaren de indruk als dat men zich als een kolonie van Frankrijk gedraagt.
Op nu.nl staat overigens ook zo’n vage verwijzing die bepaalde linkse sentimenten moet aanmoedigen (http://www.nu.nl/news/88867…): "Friedman beschouwde de prijs (de Nobelprijs – Arend) als een definitieve erkenning van zijn gedachtengoed, maar uit de linkse hoek kwam er een storm van protest. Vanaf die tijd kan worden gezegd dat waar Friedman kwam ruzie was."
Overigens kun je bovenstaande ook als groot compliment opvatten.
En op Teletekst (http://teletekst.nos.nl/gif…) : "Met zijn monetarisme was hij een van de invloedrijkste economen van de 20ste eeuw,al was hij omstreden."
Blablabla, al was hij omstreden, dat dan weer wel, nuttige informatie.
Ik zou er niet te veel aan tillen Bud, want zoals je al zegt is Chili dankzij de hervormingen van Friedman en Pinochet het meest welvarende in de wereld. Een paar jaar geleden deed onze VPRO een documentaire over Fareed Zakaria die vertelde dat Pinochet evenals Chang Kai Chek en Lee Kwan Yew de bouwstenen hebben neergelegd voor de ontwikkeling van een welvarende samenleving. Pinochet is in ieder geval succesvoller geweest dan de meeste dictators en gekozen presidenten in Latijns Amerika, zie:
http://www.vpro.nl/programm…
Het mooiste stuk in de ochtendbladen komt tot me verrassing van de Azijnbode:
http://www.volkskrant.nl/ec…
[5] irony right?
[1]
Arend, terwijl op een internationaal Medisch congres op de VU onlangs -volgens de wijnkenner Hubert Duiker- UITGEREKEND de Chileense wijn van Cabernet-Sauvignon is aangemerkt als potentieel het beste anti-Alzheimer medicijn voor 65+ers, beter dan de Bordeaux-wijnen uit het soos-ja-list-ie-se Frankrijk.
Dosering: maximaal 3 glazen per dag.
Ik vind het toch een behoorlijk objectief stukje. Voor zover ik het begrepen heb is zijn steun aan Pinochet het meest controversiele punt in zijn leven, dus dat mag best genoemd worden.
Comments are closed.