Kandidaat: Neelie Kroes Eurocommissaresse voor Mededingingen

Nominatie: ‘Kartels kunnen we niet tolereren en we zullen er alles aan doen om ze uit te roeien.”

Toelichting: Het was moeilijk om deze week de Vrijspreker Politicus van de Week Award toe te kennen. Niet omdat er geen keuze was, maar omdat er te veel keuze was. Elke dag waren er in het verkiezingscircus wel enkele politici die ervoor in aanmerking kwamen.

De keuze viel op Neelie Kroes, mede omdat zij niet direct aan die verkiezingsshows deelneemt, maar toch in het nieuws kwam door haar strijd tegen Microsoft. *)

Neelie Kroes heeft haar baantje als EU-commissaris gekregen op voordracht van de Nederlandse overheid. Ze was daarvoor een omstreden figuur vanwege haar vele relaties en contacten met het bedrijfsleven. Aan haar objectiviteit werd getwijfeld. Maar door te spelen dat zij persoonlijk een aantal dossiers niet zou behandelen, werd toch geritseld dat zij dat baantje kreeg.

Door Forbes werd zij in 2005 uitgekozen als de machtigste Nederlandse vrouw. Wereldwijd was haar plaats op nummer 38. Wel een bewijs dat zij het al ver geschopt heeft in haar politiek streven naar macht.

En macht heeft ze. Ze deelt boetes uit aan het bedrijfsleven die in totaal in de miljarden moeten lopen. Het voorbeeld van Microsoft dat deze week speelde alleen betreft al een boete van 778 miljoen. Dit omdat Microsoft zijn bedrijfsgeheimen nog niet aan de concurrentie prijs geeft!
Als je te goed bent in de ogen van politici, wordt je gestraft!

Dat hele boetesysteem is wel een aardige bron van inkomsten voor de EU. Maar de burgers zijn er wel de dupe van. Immers wat doet Microsoft en al die andere gestraften? Die gaan die kosten gewoon weer in hun producten doorberekenen, plus verzekeringen afsluiten voor de toekomst die ook kostenverhogend werken. Dat alles moet uiteindelijk door de consument worden betaald. Waar dan nog bijkomt dat de EU-commissie door die boetes meer geld krijgt om nog meer macht naar zich toe te trekken.

Neelie verdient ruimschoots de Award Politicus van de Week.

—————————————-
*) Zie Kroes stelt MS een ultimatum en Waarom is MS zo soft?

8 REACTIES

 1. Helemaal eens.

  Terwijl mevrouw zich bezighoudt met ‘oude’ bedrijven zijn er al weer nieuwe die aan de poten van Microsoft zagen, b.v.: http://www.salesforce.com

  Doet me denken aan de verhalen over Standard Oil, tegen de tijd dat politici op (il)legale wijze de veronderstelde macht hadden gebroken was zij allang niet meer de monopolist die politici (behalve het eigen monoplie) vrezen.

  Weer een sterk staaltje achter de feitjes aanroeien.

 2. Dit bedrijf wordt gestraft omdat het zeer succesvol is. Belachelijk! Doet een beetje denken aan de winnaar van de wereldkapioenschappen voetbal die om deze reden zich van overheidswege om de oren geslagen weet met fikse boetes: "Jullie hadden in de finale best wel eens een doelpuntje weg kunnen geven, hoor!" Riekt zelfs een beetje naar discriminatie op gronden van succes als je het mij vraagt.

  http://www.vrijheidsstrijde

 3. "Het voorbeeld van Microsoft dat deze week speelde alleen betreft al een boete van 778 miljard."

  Moet dat geen miljoen zijn?

  En er is concurrentie zat: Linux, Apple.

 4. [4] Net als mede-socialisten Hitler, Stalin en Mao de belangrijkste mannen waren in de genocidewereld. Zo moet je het ongeveer interpreteren denk ik.

 5. Wanneer pakt Neelie Kroes de OPEC eens aan? Dat kartel werkt pas prijsopdrijvend!!

 6. De grootste kartels zijn de belastingkartels.
  Deze drijven de prijzen op.
  Ook bij het heffen van IB treedt een afwentelingsmechanisme op.
  De arts etc. die rekeningen uitschrijft, wentelt zijn IB op de patient af.

Comments are closed.