Das Leben Der Anderen speelt zich af in Oost-Duitsland in 1984. Het gaat over een orthodoxe stasi-officier die een schrijver bespioneert om hem te kunnen betrappen op liberale sympathieën.

Hoewel de schrijver in eerste instantie “zuiver” blijkt te zijn, moet de afluisteroperatie doorgaan en koste wat kost een resultaat opleveren, omdat hij, zonder het te weten, een machtige rivaal in de liefde heeft.

De strenge stasi-man wordt enerzijds geconfronteerd met de corruptie van zijn handelen en anderzijds bouwt hij een sympathie op voor de kunstenaar wiens doen en laten hij dagelijks volgt. Een prachtig geacteerde moraalverandering ontplooit zich in de loop van de film.

De subtiele verhaallijn, het grotendeels accurate decor en het meesterlijke acteerwerk zijn een reden om deze film aan iedereen aan te bevelen. Daarnaast toont de film goed aan tot wat voor onethische toestanden een machtige alwetende staat zal leiden. Gelukkig wordt het beestje, socialisme, gewoon bij zijn naam genoemd in de film.

Dat laatste is een welkome afwisseling op het gros van de films waarin de slechterik een inhalige zakenman is en de held een ambtenaar. De debiteurende regisseur, Florian Henckel von Donnersmarck, blijkt in interviews een man te zijn met klassiek-liberale denkbeelden, die met zijn film wil wijzen op de slechtheid van socialisme.

Zie voor meer informatie:
www.imdb.com/title/tt0405094/