De prijzen voor gas en electriciteit
in Nederland behoren tot de hoogste
van heel Europa. Sinds 1991 is de
prijs voor energie in Nederland meer
dan verdubbeld. Oorzaak ? De hogere
overheidsheffingen en hogere BTW.
Wij zijn, met dank aan de overheid,
afhankelijk van olie en gas, twee van
de duurdere energievormen.

De prijs die de consument in Nederland betaalt voor aardgas en electriciteit ligt de afgelopen jaren steeds hoger dan de gemiddelde prijzen in de vijftien oude EU-landen. De gasprijs is vanaf 2000 aanzienlijk sterker gestegen dan gemiddeld in de EU-15.
In 1999 waren de overheidsheffingen nog ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de EU-15, maar inmiddels liggen die bijna tachtig procent hoger.

De overheid gebruikt de zogenaamde privatisering van de energiemarkt om enerzijds schaamteloos haar zakken te vullen en anderzijds de schuld van de energieprijsstijging op het bedrijfsleven af te wentelen. Een mooi staaltje monopolisme waar we dit keer Nelie niet over zullen horen.

Verder verstookt Nederland meer gas en olie, die duurder zijn dan steenkolen en kernenergie, die veel buurlanden gebruiken. Dankzij de grenzeloze bemoeienis van de overheid gaan goedkopere alternatieven aan de consumenten en bedrijven voorbij.

De staat maakt zich, bij monde van oud GreenPeace activist en PvdA’er Diederik Samson wel erg druk over windenergie. Je gaat haast geloven dat verdere opdrijving van de energieprijs een kerntaak van de overheid is.
Windenergie is niet rendabel en zal nooit rendabel worden. De miljarden aan overheidssubsidie die er in gepompt worden, waaien met dezelfde wind weg. Denemarken sloopt de laatste drie jaar slechts turbines en bouwt er niet eentje meer op. De grootste Duitse energieleverancier E-ON kwam met een vernietigend rapport over deze inefficiente energievorm. En zij kunnen het, met Europa’s grootste zeewindturbinepark in hun bezit, weten.
Nederland speelt geen enkele rol in de windturbine-industrie. De baten van de turbines komen dus ook al niet ten goede aan onze economie, dit in tegenstelling tot de zonnecelindustrie of blue energy.
Verder speelt men in de windenergielobby graag met de vergelijking tussen windmolens en windturbines. Windmolens zijn indertijd uitgevonden door het bedrijfsleven, gaven in hun tijd een uitstekend rendement, zijn opgericht met natuurlijke materialen en domineren het landschap niet zo sterk als windturbines. Of heeft u weleens een polyester boom of windmolen gezien die groter is dan een kerktoren ?

Ook hier is de oplossing simpel. De staat moet zich volledig terugtrekken uit de energiemarkt en dit aan de markt overlaten. Betere en schonere alternatieven, lagere prijzen en een versnelde innovatie zullen de gevolgen zijn.

16 REACTIES

 1. Als je Nederland voorstelt als lichaam dan is de overheid een door dat hele lichaam uitgezaaid kankergezwel. Net als bij de echte ziekte is dit niet te verwijderen.

  De overheid heeft de energieprijs gekoppeld aan de aardolieprijzen, heft accijns op benzine, de asociale ecotaks op gas en electriciteit en dáár overheen BTW. Privatisering kost de overheid geen geld. Privatisering kost de burgers alléén maar extra geld aan dure commercials van al die energiebedrijven en dure websites plus de kosten van ál die organisaties erachter inclusief een paar gigantische zakkenvullers aan de top van elk enegiebedrijf. Het "voordeel" voor de burgers is er niet, kiezen tussen verschillende energiebedrijven geeft minimale verschillen, zelfs nog minder dan kiezen voor verschillende tankstations om te tanken. De ruimte die de oliemaatschappijen en energiebedrijven hebben is veel te klein om iets mee te kunnen doen. Neem je de goedkoopste energiehandelaar dan roep je slechts ellende over jezelf af want deze heeft namelijk bezuinigd op zijn organisatie(administratie,klantenservice!). Bij al deze producten, waar we niet buiten kunnen, zet de overheid eerst het leeuwendeel er op, de minimale marge die er nog over blijft is niet de moeite waard. Om de klanten vechten met dure commercials en zakkenvullers aan de top komen dan bóvenop de overheidsopslag dus per saldo wordt het alleen maar duurder!

  De overheid is ondertussen een soort gelegaliseerde Maffia: ze hebben óveral een vinger in de pap!

 2. Waar olieproducerende landen flink geld verdienen aan de export van olie verkwanselde NL haar bodemschat gas voor een prikkie aan het buitenland (1 (gulden-)kwartje per kuub, als ik me goed herinner), terwijl de binnenlandse bevolking toen ook al meer betaalde. Als je de dingen op een rijtje zet lijkt het wel alsof NL altijd al stelselmatig de eigen bevolking heeft achtergesteld bij het buitenland, op alle gebieden.

  Of is ‘lijkt’ hier niet et goede woord?…

 3. Iemand een idee hoe dit te stoppen? Ja, emigreren, maar dat ligt met een paar tieners een beetje moeilijker. Stoppen met het belastingdeel te betalen en kijken wat er gebeurt? Betalen naar gebruik prima, maar BTW over belasting is echt te zot. Eigen energiebronnen misschien? Mijn auto loopt immers al op 100% gebruikte en gefilterdere frituurolie. Ben de belastingen op onze eigen energiebronnen nu echt zat!

 4. de hoge energieprijzen, vanwege die hoge overheidsheffingen, maken in ieder geval duidelijk dat hogere olieprijzen aan de bron (dus nog zonder al die overheidsheffingen) makkelijk te betalen zouden zijn!

 5. [5] Overheid uit de economie. Alles privatiseren, meer vrije markt, meer libertarisme.
  Pas als die beweging groot genoeg is, komen de andere mogelijkheden die je noemt in aanmerking.
  Ideeen om de Vrijspreker nog verder, beter te verspreiden?

 6. Aan huub heel simpel je drukt een soort van strooifolder en verspreid die in openbare ruimtes zoals trein bus enz. zijn vast wel mensnen die zich daar vertoeven en wat van die blaadjes neer willen leggen , en dan maar hopen dat er meer mensen wakker worden !!!
  Je zit natuurlijk alleen met de wie het op papier zet het moet natuurlijk wel heel goed geschrevn zijn dat het mensen een goed pakt !!! en natuurlijk de kosten van het drukken en papier. Maar misschien zijn er meer mensen die zo denken en bv pak a 4 willen schenken ! Wat vind je van het idee ???

 7. [8] @Kipkop, in principe kun je geheel onafhankelijk en vrij gemakkelijk van de staat stroom opwekken. Neem een traktordiesel,pas hem wat aan voor afval-frituurolie, generator erachter en je hebt genoeg kVa’s voor je eigen huis. Probleem, je produceert wel wat lawaai en in een woonwijk maak je geen vrienden (rook/stank).
  Overheid uit de economie is natuurlijk interessanter, maar gaan we dat nog meemaken? Het omgekeerde is nu eerder het geval! De bemoeizucht is de laatste jaren echt grenzeloos. Ik werk als freelancer in de energie/auto sektor en het is geen geheim dat de auto industrie allang voertuigen kan produceren die op 1 liter 100km kunnen rijden. Geen probleem. Maar geloof je echt dat de staat/olie-concerns hiermee ooit akkoord zullen gaan?

 8. [11] Goed idee.
  Vraag is: Wie KAN dat? En wie WIL die dan maken?
  De Vrijspreker wil ze best publiceren.
  Zou je misschien een artikeltje kunnen maken over het belang van dergelijke video’s en wat erbij hoort? Met dan tegelijk een oproep om ze in te sturen?

 9. [9] Goed idee. Maar ook alweer wie kan en wil er iets aan DOEN.
  Maar het is wel een duidelijk haalbaar idee.
  Een goede manier zou zijn:
  Iemand (jij?) begint met een concept folder. Dat publiceren we op de Vrijspreker, vragen commentaar te verbetering of aanvulling.
  Dan maken we een eerste definitief voorstel en gaan er dan een stel drukken.
  Daarna zien hoe en wie wil distribueren en weer ervaring opdoen.
  Ondertussen zijn dit stappen die beslist te financieren zijn.
  Eerste commentaar: Misschien is een A5 eenvoudiger te distribueren dan een A4?

 10. het is een feit : de "elite"van nederland vult z’n zakken ! wat is hier nieuw aan ?????zo ging het en als we niet zelf vindingrijk zijn/worden blijven we dom {gehouden}.Tesla vond jaren geleden n energy methode uit die geheel mv is!!!!!!!!!!!!En werkte 100%

 11. [14] Het is niet belangrijk of het nieuw is dat de "elite" (politici) ons bedonderen. Belangrijk is DAT het nu gebeurt en wat er tegen te doen is.

 12. Zeer goed nieuws van het energiefront!

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,612539,00.html

  Er zit een enorme kostendoorbraak aan te komen op het gebied van zonnecellen. Kostte halverwege vorig jaar een Watt geinstaleerd vermogen nog 3,70 euro, laat het zich nu aanzien dat dat vanaf 2010 tot een luttele 1,00 euro per Watt zal kunnen zakken. Dat betekent dat vanaf die datum zonnestroom regelrecht zal kunnen concurreren met de conventionele vormen van energieopwekking.

  Je hebt dan voor 1000 euro een paneel die bij volle zon 1000 Watt kan opwekken. Daar komen nog montagekosten e.d. bij, maar de conclusie luidt dat vanaf 2010 zgn. ‘netpariteit’ zal zijn bereikt. Maw, het maakt dan financieel niet meer uit of je kiest voor het energiebedrijf dan wel voor je paneeltje.

  Tip aan de energiemaatschappijen: verkoop je centrales aan een of andere domme partij, amerikanen, arabieren, keus genoeg.

  Tip aan installatiebedrijven met te weinig werk: artikel goed lezen, er zit een gigantische berg werk aan te komen. Of met een kleine variant op Peter Koelewijn: ‘Kom ga dat dak op, ik waarschuw niet meer!’.

  En een en ander is natuurlijk zeer libertarisch verantwoord omdat het voor de overheid niet meer zo makkelijk is om een tellertje te zetten tussen je paneeltje op het dak en je TV.

  Dit is zeer goed nieuws!

Comments are closed.