Het volgende citaat van Mark Rutte vond ik dermate frappant dat ik u dat niet wil onthouden: ” Genoeg is genoeg. Wie zichzelf niet kan wegcijferen voor de liberale visie, die hoepelt maar op.”.

Liberalen… waren dat niet de mensen die vroeger de filosofie van het individualisme aanhingen? Het lijkt erop dat Rutte een sterk staaltje “doublespeak” aan de partijleden van de VVD voorschotelt. Maar aangezien hij niet een zeer geslepen persoon lijkt te zijn, is het waarschijnlijker dat Rutte met deze uitspraak laat zien dat het woord “liberaal” definitief haar betekenis kwijt is.

In Amerika lopen ze met alles 30 jaar voor. Blijkbaar dus ook met de kaping van het woord “liberaal” door de socialisten.

bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/65384321/Rutte_eist:_luisteren_of_ophoepelen.html?p=3,1

15 REACTIES

 1. moest ook ff lachen toen ik die uitspraak las maar goed het bevestigt nog maar eens wat ik allang dacht Rutte is geen echte liberaal en begrijpt de ballen niet van liberalisme.

 2. Hayek had het er al over dat het woord "liberal" onmogelijk nog kon gebruikt worden voor zijn visie, wegens de sociaaldemocratische connotaties van het woord. Hij was niet zo opgezet met libertarian, hij vond dat dat iets gekunsteld had, maar wist ook niet zo gauw een beter alternatief aan te duiden.

 3. Die Rutte toch…

  Ipv dat hij zich druk maakt over al die hemeltergende collectivistische plannetjes van het nieuwe Kabinet is hij steeds intern brandjes aan het blussen, die Rita aansteekt.

  Als Rutte een goed politicus -machtsdenkend- was en dus niet zo’n joviale allemansvriend zou hij Rita er zo uit kunnen werken door haar eens onderuit te halen.

  Helaas, Mark doet beiden niet en daarom is hij te licht; Mark is slim noch vals genoeg en zulke mensen komen in de politiek niet ver.

  Soit

 4. Ik heb het artikel in de HP gelezen, en daar stond nu werkelijk helemaal niets kwaads in, je mag iemand toch niet rechts vinden? Altijd dat roepen om beperking van de vrijheid van meningsuiting, een mens wordt er treurig van. Beter zou het zijn als de VVD eens aan het werk ging, er is genoeg idiotie aan de gang (generaal pardon ed) om je wel druk over te maken.

 5. De VVD is in de verste verte nooit een liberale (in welke continentaal-Europese betekenis dan ook) politiek partij geweest. Ik kan het genoemde citaat dan ook missen als kiespijn daar het helemaal niets bewerkstelligt zowel fysiek als mentaal niet. "Liberaal" heeft immers wel betekenis, maar bij de VVD heeft het nooit betekenis gehad. Natuurlijk spreken ze wel in termen van liberaal dit, zus en zo, maar ze hebben het woord nooit aangeroepen in een context dat de (door ons gekende) betekenis aan de hand was.

 6. De VVD is altijd een corporatistische partij geweest en heeft bitter weinig voor het liberalisme in Nederland gedaan, met name de afgelopen decennia. Je hoeft alleen maar de uitspraken van Dijkstal te horen in het Buitenhof en elders om te weten dat deze persoon niet deugt en het liberalisme een zware slag heeft toegebracht. Geen wonder dat in 2002 de VVD bijna werd weggevaagd met de PvdA. De VVD is er nog steeds niet bovenop gekomen. Bovendien wie de EU steunt kan alleen maar het corporatisme omarmen. Hayek waarschuwde al voor dit fenomeen.

 7. Ook Wiegel heeft verklaard dat Rita helemaal niets verkeerds heeft gezegd. De makke met Rita is dan weer dat ze zich steevast achteraf verontschuldigt voor het uiten van haast oprechte mening. Kenmerkend voor het gebrek aan ruggengraat van de huidige generatie politici, uitgezonderd de PVV, dat dan weer wel.

  Rita moet redelijk masochistisch zijn ingesteld om bij zo’n club te willen blijven horen. Maar wie zou haar anders willen hebben? Haar strijdvaardigheid is door de VVD vakkundig vermoord.

 8. [8]
  Ach, Rita is geen haar beter.

  Ze heeft ook zo’n riedel afgestoken over ‘vergrijzing’ en heeft ook "JA" gestemd op die EU-grondwet.

  Net zoals veel neocons in Amerika, is ze typisch zo’n oud-communist die over is gelopen naar "rechts" maar nog steeds het heil ziet in collectivisme en de staat.
  Befehl ist befehl en dus moest Hirsi Ali weg, ook als dat internationaal wordt gezien als winst voor de Islamofascisten. Weer iemand in Nederland die zijn kop (met gevaar voor eigen leven) boven het maaiveld uitstak en opkwam voor de in Nederland teloor gegane vrijheid van meningsuiting die vakkundig de mond is gesnoerd of verjaagd.

  Hirsi Ali (zelfstandige, geëmancipeerde en voorstander Westerse waarden) eruit, Verdonk van het pluche, 26.000 (en stijgende) asielzoekers erin.

  Gefeliciteerd Rita.

  Het zijn de neocon en de sociaal democraat binnen de VVD die elkaar bestoken. Het zijn ook allebei domme collectivisten die geloven in regelzucht van bovenaf. Laat ze lekker hun gang gaan.

 9. "Wie zichzelf niet kan wegcijferen voor de liberale visie, die hoepelt maar op"

  Wat een geweldige contradictie!

 10. [5] Precies! Hayek en Mises durften tenminste na de oorlog het liberalisme te verdedigen, terwijl de VVD de term niet eens wou gebruiken.

 11. "war is peace"!

  Haha, ik zag het net pas in het plaatje.

  Net zo mooi als Norman Podhoretz afgelopen weekend in Opinio.

  Uit naam van vrede moeten we Iran bombarderen!

 12. [10]
  "..de liberale visie"

  Die kennen we zo langzamerhand wel. Gewoon sociaal-democratisch (zie ook [2]), dus ook hier is het woord "liberaal" voortaan besmet wat mij betreft.

 13. Het "Vrije" Volk begint ook aardige socialistisch te worden:

  http://www.hetvrijevolk.com

  Zeggen dat de overheid moet ingrijpen bij een private onderneming…Als de markt dit erg genoeg vindt, zal de markt zelf wel afrekenen met ABN AMRO. Maar overheidsingrijpen…..Nee toch, daarmee verplicht je iedere NL’er om mee te laten betalen dmv regels en ambtenaren. Terwijl de eigenaren (aandeelhouders) horen te kunnen beslissen, wat te doen.

 14. Er is niets tegenstrijdigs aan die uitspraak. Rutte handelt hier namelijk gewoon in lijn met liberale philosophes als Voltaire en Rousseau. Het verbaast me eerlijk gezegd dat zo weinig mensen hier bekend zijn met de filosofie van deze liberale lieden.

Comments are closed.