Dat de publieke omroep je bloed op een manier kan laten koken waar Dante Alighieri’s beschrijvingen van de hel nog een puntje aan kunnen zuigen, dat wisten we al langer. Maar goed, de psychiatrie vaart er wel bij. Zo ook gisteren weer, Netwerk. Story short: de Nederlandse pluimveeindustrie is de Ghanese pluimveeindustrie keihard aan het kapot maken. Nou ja, maken…. reeds 95% van de Ghanese kippenboeren zijn reeds afgehaakt en zitten nu diep in de schulden (letterlijk) op een houtje te bijten. Zo ziet u maar waar vrijhandel toe leidt. Aan de ene kant doen ‘we’ aan ontwikkelingshulp en aan de andere maken maken ‘we’ de landbouwsector in Ghana helemaal kapot. Hoe hypocriet en verderfelijk zijn ‘wij’ wel niet?

“Alle Ghanezen kopen Europese kip en Europese tomatenpuree. Hoe kan dat? Hoe kan het dat wij in Europa goedkoper produceren dan de Ghanezen? En wat zijn de gevolgen? Vragen die we onszelf liever niet stellen in Europa.”

Aldus een dramatisch klinkende introductie van het journalistieke onderzoek van Netwerk in het warme, vieze maar kleurrijke Ghana (hun woorden, niet de mijne). De vragen worden niet echt beantwoord, maar er worden wel wat aanvullende vragen gesteld (de kijker moet vooral veel vragen worden toegediend opdat hij de revelaties zonder veel moeite voor zoete koek zal slikken); zo wordt er geconstateerd dat de concurrentie voor de Ghanese kippenboeren simpelweg te zwaar is. Hoe kan dat? Nou, in Nederland eten we veel liever de kippenborst/kipfilet dan de rest van dit dier en omdat de pluimveeindustrie …

<Interruptie: merkt u even op dat ik een overgang maak van ‘wij’, die liever de kippenborst/kipfilet eten dan de rest, naar de pluimveeindustrie. Oftewel, niet meer ‘wij’. Ik ga na deze interruptie namelijk even de pluimveeindustrie aanpakken en moet er dan natuurlijk van verzekerd zijn dat ‘wij’ buiten schot blijven. Einde interruptie>

… dat liever niet weggooien, exporteren ze het naar Ghana voor een schappelijke prijs (voelt u zich al schuldig?). Een prijs waartegen de locale boeren niet kunnen concurreren. Vervolgens zien we een oude man, die een failliete kippenboer blijkt te zijn, mijmeren en ongelukkig zijn. En dan komt ontwikkelingsorganisatie ICCO in beeld. Side note: ICCO is goed voor op de kop af ¤109.199.272 aan overheidssubsidies (pagina 117) per jaar.
Gotcha! Schuldige numero 1: de Nederlandse pluimveeindustrie.

Ze hebben het over ACT641, een wet die importtarieven voor onder andere kippenvlees zou moeten invoeren. Gladjes door het Ghanese parlement geloodst maar nooit geëffectueerd. Na veel procederen blijkt dat het IMF er een stokje voor heeft gestoken omdat het niet past in het vrijhandelsbeleid dat het voor Afrika heeft uitgestippeld. Aha, een supranationaal instituut dat het democratische proces van een Derde Wereldland dwarsboomt. Schuldige numero 2: het IMF.

Voor de rest blijkt tomatenpuree in Ghana Italiaanse tomatenpuree te zijn omdat dat nu eenmaal het goedkoopste is. Ook de tomatenboeren zitten diep in de schulden dus de stevige Europese concurrentie. Gelukkig heeft Netwerk hier wel de oorzaak van kunnen achterhalen: ¤300.000.000 EU subsidie vloeit jaarlijks naar de Italiaanse tomatenboeren. Hé maar wacht eens even…. Europese kip en tomatenpuree staat dus eigenlijk voor Europese UNIE kip en tomatenpuree. De handel in tomatenpuree valt dus helemaal niet onder vrijhandel!

Dit noopte mij ‘even’ op te zoeken wat de pluimveeindustrie zo al vangt aan EU subsidies. Helaas heb ik hiervan geen exacte cijfers kunnen vinden maar het lijkt er op dat daar toch wel aardig wat in omgaat (cijfers zijn welkom!). Zeker gezien het af en toe uitbreken van vogelpest (en de compensatie die boeren krijgen voor het vaak preventief ruimen van miljoenen dieren) en de concurrentie (sic!) uit Brazilië en Thailand kan ik me niet voorstellen dat er in de Nederlandse pluimveeindustrie geen double-digit miljoen euro circuleert (wederom, exacte cijfers zijn welkom!).

Oftewel wat bracht de uitzending van Netwerk ons? (1) Het economische fascisme van de landbouwsubsidies van de EU waarvan ook de Ghanese landbouwproducenten jammer genoeg niet verstoken van mogen blijven; (2) Een tanend vrije marktbeleid van een Ghanese overheid vanwege dit economische fascisme; (3) Mooi weer (het moet gezegd); (4) een politiek correct maar wetenschappelijk frauduleuze kritiek op ‘de vrije wereldhandel’ die geen ‘eerlijke handel’ zou zijn (over taalverkrachting gesproken).

Oh voordat ik het vergeet. Schuldige numero 1: de Nederlandse pluimveeindustrie is natuurlijk helemaal niet écht schuldig. Subsidie kun je namelijk moeilijk weigeren (zie bijvoorbeeld hier). Van de oproep van allerhande moreel superieure linkse Kamerleden gericht aan de industrie en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken kreeg ik prompt huiduitslag en mijn avondeten kwam gestaag mijn slokdarm opzetten omdat de afkorting EU helemaal niet viel… dermatoloog en producent van Rennie varen er wel bij.

De schuldigen nog even op een rijtje

Netwerk

 • Misbruikt belastinggeld voor anti-vrije markt propaganda;
 • Specifiek: Misleidt de kijker door weg te laten dat de Nederlandse pluimveeindustrie óók gewoon EU subsidie ontvangt; wat het gevoel van ‘weg met ons’ moet versterken;
 • Laten het na de conclusie te trekken dat, gegeven de kritische houding van de Nederlandse bevolking ten aanzien van de EU, ‘we’ een en ander best wensen te zien en misschien zelfs de ultieme conclusies daarvan willen trekken.

IMF intervenieert in het democratisch proces van Ghana. Dit is op zichzelf al laakbaar maar tevens leidt het tot economische zelfmoord voor sommige sectoren in het land, waaronder de pluimveeindustrie en tomatenindustrie. De moeilijkheid zit hem er in dat (1) het democratische besluit van het Ghanese parlement over te gaan tot protectionisme per definitie slecht is voor de economie van het land (de Ghanese consument gaat dan meer betalen voor voedsel en houdt minder geld over om bijvoorbeeld te investeren); (2) ze er wel gedwongen worden omdat de EU namens de lidstaten haar eigen industrieën subsidieert (laten we dit ‘de externaliteiten van Economisch Fascisme’ at home noemen); (3) vervolgens komt het IMF er ook nog eens even overheen door het genoemde democratisch besluit te dwarsbomen omdat het niet in het beleid van het IMF past, opdat de Ghanese alvast te weten komt wat een ‘souvereine staat’ in de neo-Marxistische zin wel niet betekent.

De Nederlandse overheid en de EU

 • Het construct van het EU economisch fascisme (het landbouwsubsidieparadijs) wordt verkocht onder de noemer vrijhandel en aan ontwikkelingslanden opgelegd. De consument aldaar profiteert van de lage prijzen, maar de lokale producten wordt de nek omgedraaid. Gevolg: (1) Derde Wereldlanden worden welhaast gedwongen hun economie af te sluiten en beschermen met de (in)directe korte en lange termijn gevolgen van dien (die desastreus zijn); (2) allerhande NGO’s, subsidiesponzen, ontwetenden en parasitaire antiglobalisten alsmede goedwillende productieve empathische medeburger worden onterecht en misplaatst voor het ‘voldongen feit’ geplaatst dat een vrije markt toch niet blijkt te werken.

Staatssecretaris Frank Heemskerk

 • Nuanceert en verdoezeld vrije markt theorie en praktijk voor politieke schijn en belangen. Neem deze man zijn doctorandustitel Economie gaarne af.

Mocht u nog wat schuldgevoel hebben jegens die Ghanese kippenboeren. De desbtreffende overheidsinstanties een gezellige boze mail sturen lucht op!

17 REACTIES

 1. De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn het afschaffen van subsidies.

  Maar onze regeerders kennende zullen zij in hun onmetelijke wijsheid, na de nodige vergaderingen, commissies en misschien wel een studie reisje van een 14 dagen, beslissen voor en veel beter middel.

  Omdat de sterkste schouders de meeste last moeten dragen, en de weldoorvoede Nederlander er beter uitziet dan die arme Ghaanese boer met een grote bankschuld, mogen we de volgende belasting verwelkomen. De kippenborst belasting. Hoeze, hoeze, hoeze

 2. Prachtig was ook de opmerking (weet niet meer van wie) dat de Aziatische landen zich wisten te ontwikkelen DANKZIJ protectionistische wetgeving, en dat WIJ dat de Afrikaanse landen onthouden vanwege de vrijhandel. Over conclusies gesproken.

 3. Prachtig, helder en vooral overzichtelijk artikel. Kleine kanttekening:

  "IMF intervenieert in het democratisch proces van Ghana. Dit is op zichzelf laakbaar en ntevens economische zelfmoord…"
  Volgens mij moet dat gewoon moord zijn, niet zelfmoord, daar het IMF geen Ghanese instelling is, maarzoals aangegeven supranationaal.

  Het lijkt erop dat er weer een pro-EU camapgen van start gaat, gisteren gelezen dat de Euro biljetten aansprekender moeten worden, en dat een mooie thema zou zijn het tonen van de Europese saamhorigheid (of iets van die strekking), zoals gisteren in het AD stond. Op de website http://www.ad.nl/binnenland… is deze toevoeging niet geplaatst, maar evengoed hoeft het voor mij niet. Maar er moeten bast weer ‘vriendjes’ aan een klus geholpen worden, van andermans centen, uiteraard.

 4. [3] Dankje, heb het een en ander even aangepast en verduidelijkt.

  Doordat het IMF blijkbaar invloed kan uitoefenen in het democratisch proces van Ghana, voert de Ghanese regering wetten niet uit die GEGEVEN de externaliteiten van het Economsche Fascisme van de EU effectief gezien economische zelfmoord zijn. Omdat het IMF blijkbaar wel dwang kan uitoefenen, is hen (in analogie met de metafoor) dood door schuld te verwijten.

  Dit alles ervan uitgaande dat de Ghanese kippen- en tomatenboeren, wanneer de EU producten geen subsidie kregen, de concurrentie aan zouden kunnen. Zouden ze dat niet kunnen, dan blijft de kritiek op het EU subsidieparadijs staan (het gaat immers om het principe, niet om de gevolgen) en natuurlijk de anti-vrije markt propaganda.

 5. Wat ik echt stuitend vond was dat inderdaad de vrijhandel de schuld kreeg hiervan en niet de torenhoge subsidies van de EU! De omgekeerde wereld natuurlijk. De vrije handel de schuld geven van protectionistsische maatregelen van de EU! Want waarom zijn die kippenboeren nu in Ghana failliet gegaan? Door eerlijke concurrentie? Nee! Door oneerlijke concurrentie doordat de EU hun kippen ongelooflijk hoog subsidieert. Wat zoals Johan Norberg perfect in zijn boek In defense of Global Capitalism beschrijft, leidt tot overproductie, die overproductie dumpen we dan in Afrika voor veel lagere prijzen dan dat zij zelf kunnen produceren. We geven Afrika geen kans om deel uit te maken van de wereldmarkt door onze markten af te schermen, maar ook dumpen we onze producten bij hen wat hun economien naar de klote helpt. En mensen die dan roepen om protectionistische maatregelen om die afrikaanse landen te beschermen snappen de clou van het verhaal niet!!! Het is juist te weinig echte vrijhandel dat het probleem is. Het is juist protectionisme wat leidt tot dit soort oneerlijke handel. Vrije handel is nooit oneerlijk.

 6. [2]
  Pierke,

  Dat was volgens mij van SP’er Irrgang (nomen est omen).

  Bovendien is Azië ontwikkeld, ONDANKS de protectie, en niet dankzij. Of de Japanners moeten het fantastisch vinden om voor hun landbouwproducten absurd hoge prijzen te betalen voor de "bescherming" van hun landbouw. Japan is dacht ik niet door landbouwproductie groot geworden, en Taiwan en Zuid-Korea, Hong Kong, Singapore, of Maleisië ook niet.

 7. Deze (moedwillige?) domheid van Netwerk en de kamerleden in kwestie is ook weer een typisch voorbeeld van hoe het politiek systeem zichzelf werk verschaft. Eerst geeft ze een bepaalde klasse, de Europese boeren, een privilege, en als dat vervolgens tot vervelende gevolgen leidt, is het niet een logische stap om de maatregel terug te draaien, maar stapelen ze gewoon fout op fout.

  Want hoe kan het nu ooit voordelig zijn voor Ghana (en Europa?) om haar grenzen af te sluiten? Als ieder mens alles voor zichzelf moest produceren, zou iedereen op een keuterboerderijtje in abjecte armoede leven. Alleen door handel met anderen, die per definitie voordelig is voor beide partijen (want waarom zou je anders handelen) krijg je een grotere welvaart. Dat geldt dus ook voor landen, zoals Ghana. Sowieso is 99% van de Ghanezen geen kippenboer of tomatenproducent. Dat geeft dus de failliete boeren ruime gelegenheid om zich met andere activiteiten bezig te houden die wel rendabel zijn. Bovendien is de subsidie van Europa in feite een gratis korting op kip en tomaat voor de 99% Ghanezen die niet in die sector werken. Al maakt dat het niet minder slecht voor de Europese belastingbetaler die zowel zijn eigen grootgrondbezittende boeren moet subsidiëren als ook nog eens geen toegang heeft tot goedkope landbouwproducten uit de Derde Wereld.

  Als daarentegen alle producten uit Europa goedkoper zouden kunnen worden geïmporteerd (met of zonder subsidie) gaan alle prijzen in Ghana omlaag, en kunnen ook alle lonen daar omlaag. Waardoor de Ghanezen vanzelf weer concurrerend worden.

 8. [6] Ik denk dat je de [sarcasm mode] tags gemist hebt in Pierke’s post…

 9. [8]
  R.Hartman,

  Mijn reactie was juist bedoeld als instemming met, en illustratie van wat Pierke zei, niet als kritiek. Maar ik zie hoe je dat anders kan hebben geïnterpreteerd. Ik heb het wellicht wat ongelukkig geformuleerd.

 10. [10] Niet nodig! Ik ben het geheel met de schrijvr aldaar eens met de kanttekening dat hij een foute definitie van vrije markt gebruikt. EU, Kroes, VS ende IMF hangen allemaal de dominante stroming binnenn de economische wetenschappen aan, namelijk de Neoklassieke theorie. Geïnteresseerden over waar die theorie/ideologie vandaan komt vervoegen zich hier: http://mises.org/multimedia
  of hier:
  http://mises.org/MultiMedia

 11. Fantastisch en helder artikel.

  En als iemand toch naar instanties gaat mailen, laat hij andere geinteresseerde organisaties en vooral de Ghanese regering en de Organisatie van Afrikaanse Staten niet vergeten.

  Hiervan kunnen dan afschriften naar de betrokken Europese instellingen worden gezonden en kan een soort mediacampagne worden georganiseerd.

  Hamvraag: wie wil dit coordineren en uitvoeren ?

 12. webmaster@netwerk.tv Hier kunnen reacties heen naar aanleiding van het programma. Misschien een idee voor ons om allemaal op te reageren. Wat ik nog het meest vage vind aan die uitzending was het feit dat de europese subsidies nieteens genoemdn werden als een probleem, laat staan het allergrootste probleem en reden voor de situatie in Ghana.

 13. N.a.v. idee van Nikki [14]
  Concepttekst voor mail naar Netwerk:

  Geachte Netwerkredactie,

  Naar aanleiding van Uw uitzending van maandag 27 aug. 2007 over de Ghanese pluimveeproduktie moge ik Uw aandacht vragen voor het commentaar en de reacties op genoemde uitzending op de onafhankelijke actualiteiten website http://www.vrijspreker.nl. Het commentaar is te vinden op de URL:

  (www.)vrijspreker.nl/vs/index.php?itemid=6329

  Ik zou U willen voorstellen in het kader van een journalistiek verantwoorde en evenwichtige berichtgeving Uw publiek binnen afzienbare tijd aanvullende informatie inzake het onderwerp van de Ghanese pluimveeindustrie, de tomatenteelt en de productie van tomatenpuree te geven, met name inzake het effect en de rol
  – van de subsidieregelingen,
  – van de Europese Unie,
  – van het ICCO,
  – van de Nederlandse staat,
  – van staatssecretaris Heemskerk,
  – van het IMF en
  – van de media, die in het algemeen nalaten zoniet weigeren hun onafhankelijke rol in de berichtgeving serieus te nemen.

  Wij zien Uw aanvullende uitzending(en) terzake van dit voedselprobleem met belangstelling tegemoet en danken U bij voorbaat voor de door U te nemen moeite.

  Met vriendelijke groet,
  (Naam)
  (http://www.vrijspreker.nl/)

 14. soms denk ik wel eens dat we veel te netjes zijn door te denken dat netwerk dit soort leugens alleen uitzenden omdat ze het niet goed begrepen hebben.
  http://www.nu.nl/news/12153

  RIJSWIJK – Internetencyclopedie Wikipedia heeft begin augustus tijdelijk alle medewerkers van de Nederlandse publieke omroep (NPO) geblokkeerd, zodat zij geen informatie konden wijzigen op de pagina’s van de encyclopedie.

  De beheerders van Wikipedia zagen zich daartoe genoodzaakt, omdat vanaf steeds meer computers van de omroep ‘onjuiste en beledigende’ informatie online werd gezet. Dat maakte een woordvoerder van Wikipedia donderdag bekend.

 15. deze is ook grappig. Vandaag in het Noorse nieuws:Nederlandse overheid schreeuwt om Noorse assistentie in Afghanistan
  In de Nederlandse pers:helemaal niets
  Spelen die lui elkaar de bal toe ?
  http://www.aftenposten.no/e

Comments are closed.