Er is een een bijzonder leuk experiment aan de gang. De State of Michigan is failliet en sluit de deuren. De inwoners van de staat zullen binnenkort dus aan de lijve ondervinden wat de staat allemaal voor hen doet of niet doet, en wat zij zelf (beter) kunnen doen. Als Gouverneur Jennifer Granholm (Democrat) geen overeenstemming bereikt met het staatsparlement over een noodbudget tegen maandag 12u, dan worden ongeveer 35.000 staatsambtenaren tijdelijk werkloos. De meeste staatsdiensten zullen daardoor worden stopgezet. Uitzonderingen zijn onder meer de gevangenissen, de psychiatrische klinieken, het toezicht op waterbedeling, sommige gezondheidsdiensten en een deel van de staatspolitie zal blijven patrouilleren.

De Casino’s, die onder permamant staatstoezicht staan, zijn al naar de rechter gestapt en hebben bekomen dat de staat hen niet tot sluiting kan dwingen. Er is niet aangetoond dat er een gevaar is voor de veiligheid en de gezondheid van het publiek.
Michigan is een staat in het noorden van de VS die grenst aan 4 van de 5 Grote Meren. De staat is economisch vooral bekend als de nummer 1 in automobielproductie in het land. Maar Michigan is slecht 38ste op de lijst van most livable states, met stip gezakt van de 35ste plaats vorig jaar. Michigan, met het behoorlijk gewelddadige Detroit, is nog steeds een topscorer op gebied van misdaad.

De economie is er in een recessie. Daardoor is er een belangrijke migratie: in de 12 maand voor afgelopen juni verloor Michigan 48.000 inwoners, de vergelijkbare periode daarvoor 37.000. De vlucht van bedrijven is nog veel rampzaliger. Veel bedrijven vluchten voor de last van het gecompliceerd BTW systeem, het enige in de VS. Het gevolg is natuurlijk dat de staat steeds lastiger krijgt om de eindjes aan elkaar te knopen. Bovendien willen de fluwelen zetels niets doen aan de overspending. De shutdown is de ultieme oplossing.

Laat ons hopen dat het experiment lang genoeg duurt, dat de misdaad in de staat niet verder uit de hand loopt en de federale overheid niet tussenbeide komt. Misschien zullen de Michiganians aan de lijve ondervinden dat er voor alle diensten van de overheid een vrije markt alternatief is of gecreëerd kan worden. De shutdown is ook het perfecte excuus om te weigeren nog langer belastingen te betalen. Misschien kan de rechtbank een curator aanstellen en de boel uitverkopen. Als een en ander lukt zullen bedrijven massaal terugkeren en wordt Michigan misschien wel de gedroomde freestate.

6 REACTIES

 1. Vervolgens zou ik dat experiment in Medeland willen uitvoeren. Wat zou het leuk zijn om als eerste Europees land de zaak af te sluiten en opnieuw te beginnen….

 2. geinig, maar meestal komen de feds to the rescue. Californie zou toch ook al lang failiet moeten zijn ?

 3. IIRC was New Jersey een paar jaar terug ook in hetzelfde schuitje.

  Dit stond -als ik mij goed herinner- in een bericht over het dagelijkse leven in Atlantic City (stad in NJ met een gokvrijstelling a la Nevada) gewoon door ging terwijl in de rest van de staat alles tot stilstand kwam doordat de ambtenaren noodgedwongen werkloos thuis zaten.

  Misschien eens bij New Hampshire kijken hoe het beter kan?

 4. Volgens mij is het ook een strategische vergissing van de ‘liberalen’ -vvd om de staatsschuld terug te betalen. Daarna komen de socialisten weer terug en die vinden direct een pot met goud (wat ze dan ook weer aantrekt waardoor het effect dubbel is mischien).
  Gewoon kreupel maken die staat zoveel mogelijk zolang het kan.
  Wie zit er trouwens het meest ‘geinvesteerd’ in staatsobligaties? is dat niet een soort van investeren in de maffia? zijn dat de pensioenfondsen toevallig? is dat de reden dat pensioen ‘verplicht’ is ? (voor zover ik weet..).

 5. [4] staatsobligaties is geen investering. Aangezien de staat niets produceert en geen winst maakt, is de enige manier om de rente op de obligaties te betalen:belasting heffen.
  Hoe meer staatsobligaties je bezit, hoe meer belasting je zult moeten betalen om je eigen rente te bekostigen

 6. Ik denk dat ze het nooit goed laten uitpakken. Ze zullen dit eerder misbruiken door alles wat er fout zal gaan de schuld te geven aan het feit dat er geen ambtenaren aan het werk zijn.
  En wellicht zullen ze er voor zorgen dat er ook vanalles fout gaat.
  Zodat de bevolking maar al te goed weet dat ze niet zonder regering kunnen.
  Of ze zorgen ervoor dat ze niet failiet gaan.

Comments are closed.