maandag, 28 januari 2008
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Wat is Ataturk een zakkenwasser* zeg!

Of in ieder geval toch de gelovers en uitvoerders van Ataturk’s mooiste erfstuk: de Turkse Grondwet.Elsevier meldt namelijk: “De Turkse hoogleraar politicologie Atilla Yayla heeft een celstraf van 15 maanden opgelegd gekregen wegens het beledigen van Kemal Ataturk, de grondlegger van de Turkse staat.”
En verder: “De straf is voorwaardelijk. Volgens nieuwszender CNN Turk betekent dat dat Yayla de komende twee jaar scherp in de gaten wordt gehouden door een ‘expert’. Als hij zich opnieuw te kritisch uitlaat over Ataturk, moet hij echt de cel in.”
♥ ♥ ♥ Oh, maar ik wil echt niet kwetsen. Mijn excuses. En ik zal als compensatie wat Nederlandse ‘experts’ kunnen vragen op het taalgebruik van Yayla te letten. (vrij naar Teeuwen) ♥ ♥ ♥
Toepasselijke voornaam trouwens, Atilla. (haha)* zakkenwassers zijn mensen die als dagelijks beroep zogenaamde zakken (bijvoorbeeld van plastic of jute) wassen. Zo heeft Sinterklaas bijvoorbeeld een heuse Executive Officer aangesteld voor de zakkenwassersafdeling (en die komt ook uit Turkije – best practices all the way).

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Cultuur
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. GB schreef op : 2

  Ziehier ons voorland met Turkije in de EU.

  Bij belediging van Balkenende wacht je een celstraf. Wie kan zich hier iets bij voorstellen????

 2. Arend (auteur van dit artikel) schreef op : 3
  Arend

  [2] Dat herinnert me iets: Balkenende is ook een zakkenwasser, niet bij Sinterklaas maar onder het gezag van de Kroon (die trouwens ook allemaal zakkenwassers en dozenschuivers zijn).

 3. GB schreef op : 4

  [3]

  Het hele zootje dat jij noemt in een grote zak naar Spanje meenemen om ze vervolgens bij de straat van Gibraltar op een bootje te zetten naar het beloofde land aan de overkant.

 4. R. Hartman schreef op : 5

  Als Turkije ooit wordt toegelaten tot de EU is het over en sluiten met de niet-islamitische cultuur: www.nieuwreligieuspe…

 5. Bud. schreef op : 6

  Nogal simpel stukje Arend. Ik heb de indruk dat je niet zo heel veel parate algemene kennis hebt over Turkije.(jeugdige leeftijd is dan een geldig excuus).

  Je lijkt wel uit de lucht te vallen. Kemal Ataturk heeft dat 70 jaar geleden zo bepaald om zeker te zijn van de scheiding tussen Islam en de Staat. Het leger heeft de grondwettelijke opdracht om de scheiding van kerk en staat te bewaken en Kemal Ataturk is (was) daar de baas van.

  Natuurlijk is de strafbaarheid van zulke beledigingen van een persoon erg bedenkelijk in libertaire context, maar in Turkse context is het al decennia lang een afdoend middel om de totale islamisering van de Turkse overheid tegen te houden.

 6. Arend (auteur van dit artikel) schreef op : 7
  Arend

  [5] Gelezen. Heb je toevallig ook een bron waar ik de recente demografische cijfers van Denemarken kan vinden? Recentste wat ik zo snel vond was 5% allochtonen op zo’n 5,5 miljoen inwoners. Dat is bij lange na geen 700.000? (Laat staan 700.000 stemgerechtigden.)

  [6] Nogal een simpele reactie. Ik heb de indruk dat je nogal vastgeroeste oordelen over Turkije hebt (rijpe leeftijd is hier een geldig excuus).

  Eentje is bijvoorbeeld dat het land zo goed af is met – effectief gezien – een leger aan de macht.

  Schendingen van (ook libertarische) rechten zijn geoorloofd voor een soortement van collectivistisch doel – de instandhouding van de scheiding tussen kerk en staat. Hallo, wakker worden kerk EN staat? STAAT. Contact? Jij noemt het vanuit libertaire context, ik zeg: bedenkelijk überhaupt, altijd.

  En al zou Turkije een soort van Iran worden, so what? Zo lang ‘wij’ onze verzorgingsstaat maar zo goed en kwaad hebben afgebouwd zodat er wat dat betreft geen aanzuigeffect plaatsvindt, mogen er van mij zoveel Turken emigreren als maar mogelijk is. Dat zijn vast niet die enge islamo-fascisten die gaan emigreren terwijl de islamitische heilstaat (soort van socialistsiche heilstaat maar dan voor masochisten) net is afgekondigd. Maar zelfs los hiervan vind ik het gevaar van een totale islamisering van Turkije een beetje een non-argument in de context van waar mijn artikel over gaat.

  Een Turkije in de EU duurt denk ik nog lang genoeg: die islamtische coup vindt dan (denk ik) eerder plaats.

  Zo dat was een reactie op de inhoud. Nu mijn reactie op je reactie op zichzelf: het artikeltje is bedoeld om de heer Ataturk – je weet wel die zakkenwasser – te beledigen juist omdat er in Turkije voor zulke vergrijpen veroordeeld wordt. Beetje ironie en cynisme er door om het wat aan te zetten. Soort van solidariteit – je weet wel dat woord dat zo verpieterd is door decennialang collectivistisch gebruik met name van links – tussen individuen snap je wel.

  Dat jij allemaal veel fundamentele rechtvaardigen/relativeringen hebt voor de veroordeling van deze hoogleraar politicologie vind ik eigenlijk nogal schrijnend (en hier geldt een hogere leeftijd niet als excuus).

 7. Barend schreef op : 8

  [7] Aangezien Islamisten belediging van Allah ook niet toestaan, is Ataturk’s koekje van eigen deeg natuurlijk best te begrijpen.

  Enig verschil met majesteitsschennis is er niet en dat wordt in ’t beschaafde NL ook nog steeds gehandhaafd.

 8. Hugo schreef op : 9
  Hugo J. van Reijen

  [8] De wet tegen belediging van Ataturk dateert uit 1951. Ik denk dat Ataturk zelf nooit met een dergelijk wet gekomen zou zijn.
  Overigens is het zeer de vraag of Atilla Yayla Ataturk wel beledigd heeft.
  Hij schijnt veroordeeld te zijn op de zinsnede dat " die man niet progressief was."

 9. Arend (auteur van dit artikel) schreef op : 10
  Arend

  [6] [7] Toch raar dat ik geen antwoord van je krijg Bud. Over simpelheid van converseren gesproken. Van debat kunnen we namelijk amper spreken als de andere partij na de reactie van de een z’n klep houdt. Soort post-babyboomermentaliteit (geldt niet als excuus overigens)?

 10. trk schreef op : 11

  niemand heeft recht om ataturk te beledigen!
  turkije hoeft helemaal niet bij de eu te horen. wat is daar nou bijzonder aan? en ataturk is helemaal geen mssa moordenaar hij is een held en de vader van de turken! jaloers?

 11. Kaya schreef op : 12

  @Johnny:

  Ik krijg de indruk dat mensen hier nogal negatief in het leven staan. Vrijheid van meningsuiting betekend niet dat je je stuk moet lopen op alle narigheden in de wereld en jezelf moeten en willen uiten. Wat de mensheid vooruit heeft gebracht naast conflict, zijn vooral beleefdheidsvormen en respect.

  De strijd moet gestreden worden, maar denk ook eens aan je bloeddruk door naar de goede dingen op aarde te kijken of een nog betere suggestie: koop een ticket, ga een half jaar weg en verbeter de wereld met je eigen twee handen en dat wat in je schedel zit.

  Het lucht op. Trust me!

 12. Lol schreef op : 13

  In Nederland is het ook strafbaar om het koningshuis te beledigen. Bovendien vind ik dat je best wel respect voor Kemal mag hebben, gezien alles wat hij heeft bereikt en gedaan.

 13. hans schreef op : 14

  @Johnny:

  jhonny hou je kk bek dicht over ataturk hij was gewooneen slimme man
  punt

 14. Hamit.Han schreef op : 15

  Ataturk Is en Slegt Man En en Goedi Maar Gode Mannen Zij de Otomanen .

 15. Spy-Nose schreef op : 18
  Spy-Nose

  Als seculier was Ataturk zeer waarschijnlijk niet verantwoordelijk voor de Armeense genocide, die al begon omstreeks 1915.
  Dat en de secularisering van het Mohammedaanse Turkije valt tenminste zeer te waarderen. Maar een voorvechter van het libertarisme was hij zeker niet.

  nl.wikipedia.org