zondag, 24 februari 2008
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Voor de VVD-ers onder U (Leve de Nolan quiz)Er gaat een nieuwe voorzitter voor de VVD gekozen worden. Ivo Opstelten en Onno Hoes nemen het tegen elkaar op. Maar wie is nou de beste kandidaat? Wie is het meest libertair?

Afgelopen dinsdag werd in Leiden een debat gehouden tussen de twee kandidaten. Ivo Opstelten, op dit moment nog burgemeester van Rotterdam, en Ivo Hoes, gedeputeerde in Brabant en verder vooral bekend als de man van Albert Verlinde. Al in aanloop naar dit debat had ik een lichte voorkeur voor Onno Hoes. Opstelten is inmiddels wel een erge dinosaurus en Hoes is jonger en straalt energie en dynamiek uit. Tijdens het debat werd dit ook nog eens bevestigd, hoewel er inhoudelijk niet echt veel uit het debat te halen viel.

Gelukkig had ik de klienste quiz met het Nolan diagram meegenomen en na afloop van het debat was er even de mogelijkheid om beide heren aan de quiz te onderwerpen en tot mijn stomme verbazing kwam Ivo Opstelten hier als grote winnaar uit. Onno Hoes kwam niet verder dan 30 punten voor persoonlijke vrijheden en 60 punten voor economische vrijheden. Ivo Opstelten haalde echter 60 punten bij de persoonlijke vrijheden (hij is tegen legalisering drugs en voor id-plicht, en bij de burgemeester van Rotterdam, kan ik me daar wel iets bij voorstellen.) Bij de economische vrijheden kwam hij uit op 80 punten.

Natuurlijk valt er van alles op af te dingen. Ik deed de quiz erg vluchtig, en Ivo Opstelten komt dan wel als echte liberaal uit de bus, een libertariƫr is hij niet. Toch wil ik mijn voorkeur voor Opstelten uitspreken, want ik heb vele malen liever een (echte) liberaal als VVD-voorzitter, dan een naar autoritair neigende conservatief.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Bep schreef op : 1

  hear hear,… een ‘Leienear’

 2. Egor van Elven schreef op : 2

  Opstelten heeft in Rotterdam een anderhalf jaar geleden een behoorlijk fascistische kant van hem laten zien, zijn hoofd pronkte op posters van de gemeente, met als tekst dat veiligheid belangrijker is dan privacy. Alsof dat aan de gemeente Rotterdam is om te bepalen..

  Verder is Opstelten de burgemeester (hoofd politie) die een groot fan is van "preventief" fouilleren..

  Ook is Opstelten de man die vlak na de dood van Van Gogh een door een kustenaar op diens eigen huis (van de kustenaar dus) aangebrachte tekst direct met behulp van bewapende politie, liet verwijderen. De tekst was: "Gij zult niet doden".

  Opstelten is, zoals bijna iedere VVD’er, een wolf in schaapskleren.

  Dus of het nu gaat om ene Hoes of Opstelten, of je nu door een hond of een kat gebeten wordt, allebei zeer ongewenst.

  VVD heeft niets met het libertarisme te maken.

 3. Anno Zijlstra schreef op : 3

  niet echt boeiend , ze ‘moeten’ (zelf weten natuurlijk, niets moet) Rutte vervangen , en een echt boegbeeld zoeken, het gaat politiek niet om die nicht of Opstelten

 4. Remko schreef op : 4

  Ik zie de VVD al jaren als de conservatieve belangenpartij voor hogere ambtenaren en welgestelden uit de corporate hoek. Net als MKB Nederland en VNO/NCW doen zij weinig tot niets voor ondernemers en zijn zij even liberaal als Jan Marijnissen. Ik hoop niet dat de Vrijspreker zich ontwikkeld tot spreekbuis voor ‘alternatieve’ VVD-ers. Zo ver ik Opstelten heb gevolgs blijkt hij vooral een autoritaire regent te zijn. Mocht er in hem nog enig liberalisme zitten dan wordt het tijd om er naar te handelen.

 5. Lukas schreef op : 5

  Sinds ik heb begrepen dat de VVD fractie in de tweede slaapkamer voorstander is van de wet ‘OM Afdoening’ ben ik definitief helemaal klaar met de VVD. Opstelten of Hoes veranderen daar helemaal niets aan. Kan Backhuys zich anders niet gewoon kandidaat stellen…

 6. HoerenSloep schreef op : 6

  [2]
  "VVD heeft niets met het libertarisme te maken."
  Inderdaad.

 7. GB schreef op : 7

  Ik neem die partij niet meer serieus omdat ze medeverantwoordelijk zijn bij de vorming van de nieuwe totalitaire politieke superstaat; de EUSSR.
  Alle partijen die verder meewerken aan de uitbreiding van dit collectieve monster vallen bij mij sowieso af.

  Gevestigde (en door de macht gecorrumpeerde) politieke partij die naar mijn mening weinig van doen heeft met de individuele vrije burger.

 8. Karel de Grote schreef op : 8

  [2] Klopt, de VVD is gewoon een conservatief-corporatistische partij. Alleen voor de monopolisten en de aartsconservatieven. Liberaal is het echter nooit geweest, want dat heeft met marktvrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid te maken en daar hoort geen preventieve fouillering of identiteitsplicht bij.

 9. Kropotkin schreef op : 9

  [8]

  de VVD is gewoon een conservatief-corporatistische partij.

  Mee eens, volgens mij grotendeels ingezet in de zeventiger jaren met Wiegel, zeker toen die vriendjes werd met van Agt. Een (lichte) opleving onder Bolkestein maar verder weinig positiefs. Of mensen als Aptroot daar nog wat aan kunnen veranderen is de vraag.

 10. Tha Analyzer schreef op : 10

  "hij is tegen legaliseren drugs

  www.vrijspreker.nl…

  Ik wordt moe van die liberalen !

  Ja vrij, maar toch… Nee ! Opzouten met die lui !

  *gaat weer niet stemmen*

 11. SpyNose schreef op : 11
  Spy-Nose

  [8] Laten we ook niet vergeten, dat Wiegel (VVD) (fusie van de KLOZ, de particuliere zorgverzekeraars, met VNZ, de Ziekenfondsen, tot ZN, Zorgverzekeraars Nederland in 1995) en Hoogervorst (VVD) gezamenlijk het instituut van de particuliere ziektekostenverzekering de nek hebben omgedraaid en de VVD (middels Hoogervorst) verantwoordelijk is voor de huidige verplichte ziekenfonds"verzekering", wat geen verzekering is, maar een ordinaire belasting.

  Dus het verhaal, dat de VVD een liberale club zou zijn, moet naar het Rijk der Fabelen worden verwezen.

  Resteert slechts de vraag, of de VVD moet worden gekwalificeerd als een club van nep-liberalen of van crypto-socialisten. Kiest u maar.

 12. Maarten schreef op : 12

  Beste Mensen, Waarom zo fel tegen de VVD? De vijand dit toch in het torentje? www.youtube.com…

  Er is geen Libertarische Partij die in de Tweede Kamer (of waar dan ook) een zetel kan halen.
  De VVD is volgens mij dan de enige partij die beschikbaar is en waarop libertariers zouden kunnen stemmen. Of zie ik dat verkeerd?

 13. Maarten schreef op : 13

  @12 dit = zit

 14. Maarten schreef op : 14

  Beste Quintus, Volgens mij stond ik naast je toen je met Onno Hoes sprak over de test.
  Volgens mij zijn libertariers het beste af met een sterke VVD en met Opstelten blijft de VVD klein en machteloos en blijven we geregeerd door kabinetten zoals het huidige.
  Kijk hier overigens voor een interview met beide kandidaten:
  www.maartenprinsen.n…
  Of doe hier een politieke test:
  www.maartenprinsen.n…