Of we het nu willen of niet, de gratis schoolboeken komen er. De 1e Kamer heeft voor het wetsvoorstel gestemd.

Niemand zit er op te wachten en het kost een vermogen. Scholen en docenten zijn absoluut niet te spreken over het besluit. Het levert een gigantisch probleem i.v.m. de verplichte europese aanbesteding en natuurlijk betalen we het gewoon zelf.

2e Kamerlid Halbe Zijlstra, een fel tegenstander van deze maatregel vertelde mij dat deze grap 250 miljoen gaat kosten, waarvan zo’n 50 miljoen aan uitvoerkosten. Dat is een vijfde deel, 20%, dat dus niet aan boeken wordt besteed, maar aan ambtenaren die het plan moeten uitvoeren. Maar wat maakt het uit. Geld zat. De burger bloed wel. Dank u, dank u, oh gulle overheid.

8 REACTIES

 1. Heel fijn.
  Mag ik nu mijn eigen schoolboekkosten van 1975-1980 ook terugclaimen ?

 2. Gratis bestaat niet, er moet altijd wel iemand voor betalen, en reken maar als de overheid voor uw boeken gaat zorgen dat ze extra duur zullen zijn. Bovendien, als de staat oplegt welke boeken de scholen moeten gebruiken, riekt dat niet een beetje naar totalitarisme, waar de staat oordeelt wat je mag weten en wat niet?

 3. [2] " riekt dat niet een beetje naar totalitarisme"
  Door het staats onderwijs worden kinderen toch al opgeleid tot goede volgzame staatsburgers. Deze "gratis" boeken zijn daar weer een volgend hulpmiddel bij.

 4. Er is één ding dat ik me wel afvraag.
  De overheid heeft namelijk een vaste boekenprijs vastgelegd. Kortom: men heeft in de wet gesteld dat je boeken niet mag verkopen onder die vaste prijs.

  Ondertussen gaat de overheid nu zelf door dit plan scholen dwingen om de wet te overtreden, scholen moeten immers gaan onderhandelen over de prijs van de boeken.

  Raar…

 5. [3] Maar als men ouders verplicht om kinderen naar school te sturen, dan mogen ze toch op z’n minst verwachten dat alles gratis is…voorzover gratis bestaat.

 6. Het zoveelste bewijs dat die seniele club uitgerangeerde bejaarden zo snel mogelijk opgedoekt moet worden.

 7. [4] Inderdaad goeie vraag, en dat is dan ook de reden dat ik maar zelden boeken in Nederlands koop.

 8. Maar ik heb mijn eerste bijdragen al geleverd!

  Waarvan één, om een uur of drie in de nacht, op een vierbaansweg in de uitgestorven kom.

  Toch een kilometer of 15 harder dan 50!

Comments are closed.