Wil je een huis bouwen? MOET er wel een balkon op!

Dat “minister” Vogelaar nu weer opgedroomd.
Kennelijk zijn er consumenten die dat wel graag WENSEN, maar de markt levert het niet voldoende. (Kosten!)
De oplossing is dan om het gewoon VERPLICHT te maken.

Ik neem aan dat het ook wel verplicht zal zijn om een toilet in een huis te hebben!
 
Fietsenberging en buitenruimte verplicht

Nieuwsbericht van de regering| 18-08-2008

Minister Vogelaar heeft besloten dat een fietsenberging en een buitenruimte, bijvoorbeeld een balkon of een terras, weer verplicht zijn voor nieuwe huizen.

Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) had de marktpartijen opgeroepen te voldoen aan de wens van consumenten voor een buitenruimte en een berging. De partijen hebben dit niet genoeg gedaan.

Uit een onderzoek van Vogelaar en de vier grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) blijkt dat veel nieuwbouwwoningen zonder deze voorzieningen zijn gebouwd. Ook biedt marktwerking geen garantie dat deze voorzieningen er komen.

In 2003 is de verplichting geschrapt dat nieuwbouwwoningen buitenruimten en bergingen moeten hebben. Dit gebeurde in het kader van deregulering. Vogelaar neemt de voorschriften nu opnieuw op in de bouwregelgeving.

4 REACTIES

 1. Vooropgesteld dat ik een huis zou willen laten bouwen, hier in dat steeds erger wordende land van betrutteling, dan bepaal ik zelf wel of ik een balkon, fietsenberging en buitenruimte wil bouwen. Ook een toilet valt nog te bezien. Ook al wil ik in het midden van mijn eigen woonkamer schijten, als een ander er geen last van heeft, zou ik een huis bouwen zoals ik het wil hebben. Vogelaar moet nog maar even uitvogelen hoe het allemaal precies werkt. Ze snapt het niet helemaal.

 2. Hub, weer gezond en wel?

  On-topic. De eerste keer dacht ik, de markt lost het wel op. Maar dat is niet zo. Wegens schaarste aan woningen kunnen krotten makkelijker verkocht worden aan de mensen. Deze maatregel is dus eigenlijk een lapmiddel, om de door de overheid gecreëerde en in stand gehouden schaarste te corrigeren. Huis met verplicht balkon vind ik op zich een slecht plan, maar ik kan het niet los zien van het andere slechte plan, namelijk ruimtelijke ordening.

 3. Mjah, over een toilet valt nog te twisten. Je kunt dan met het argument van volksgezondheid komen enzo. Het is niet zo prettig voor je buren als in jouw huis cholera uitbreekt omdat je zo graag in de woonkamer schijt (hoewel dat natuurlijk ook weer niet zo snel gebeurd).

  Maar een balkon? Jezus, dan ben je wel heel erg totalitair bezig.

 4. Troost jullie, beste Noorderburen, in het land der dwaze Belgen – en meerbepaald de stad Antwerpen – is het niet veel beter. Daar circuleert nu op het bureau van de liberale (!!!) schepen voor ruimtelijke (wan)ordening een nieuw plan om alle nieuwbouwwoningen te verplichten een daktuin (!) te installeren, dit met het oog op een betere luchtkwaliteit in het stadscentrum te verkrijgen. De tuinverplichting geldt wel alleen maar voor gebouwen met een plat dak, maar gezien het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen in een stad (en dus ook in Antwerpen) toch appartementsgebouwen zijn (en dus meestal een plat dak hebben), zal allicht slechts een minderheid aan de nieuwe verplichting (ze moet nog bekrachtigd worden, maar wellicht is dat maar een kleine formaliteit).

  Kortom, indien u een dezer maanden of jaren nog eens vanuit Schiphol het vliegtuig zuidwaarts neemt, en u ziet na enkele minuten vanuit het raampje een groot, uitgestrekt bos liggen aan de Schelde; dat zijn dus niet de Kempen of de Scheldepolders, maar wel degelijk de stad Antwerpen 😉

  Voor meer info over de Antwerpse tuindaken: zie http://www.gva.be/nieuws/antwerpen/default.asp?art=78C450F1-A3EC-44B5-BD92-69CD380495A8

Comments are closed.