Professor Leonard Liggio plaatst de gebeurtenissen van de laatste decennia in een historisch perspectief. Het drukken van nieuwe dollars door de centrale bank en het “deficit spending” *) gedurende het laatste (en toekomstige) decennium betekenen een vermindering van de mogelijkheden van Amerika om een internationale rol te spelen.

Zie: “A Historical Perspective on the US Financial Crisis
*) Meer uitgeven dan er binnenkomt.

10 REACTIES

 1. Een zelf selfsupporting land als Amerika ,en met het grootste kanon ,kan met papier geld doen wat het wil .
  Zelfs gebruiken voor wc papier indien nodig.
  Olie import kan indien nodig gestopt worden ,wat tijdelijk chaos ,maar op langer termijn de eigenaars tot de bedelstaf zal brengen .
  Wat elke olieland weet .De overgang van energie/klimaat/milieu terreur naar de bron waar de zon opdraait is begonnen
  door het bloedbad wat plaatsvond in N.Y en in gezichtsveld uitgevochten word in de bergen
  van Pakistan/Irak/en Afghanistan.En een van de doelen van deze grootte kanonnen is bezittingen op papier ,de aandelen bezitters.
  Die wonen in landen waar het woord van de vijand wet is, en dus opeens slachtoffer worden van een opening die zijn niet verwacht hadden.
  De grande finale ,als een soort Hiroshima herhaling begint op korte termijn .
  Het van de aardbol vegen van die denken dat zij een uitzondering zijn op het spreekwoord ,
  wie wind zaait [terror] kan storm [ uitroeiing ] verwachten staat een verrassing te wachten.

 2. Deze meneer, Hal Turner, is een beetje een maverick, maar het verhaal wat hij vertelt is plausibel.

  In deze video toont hij een munt, waarvan hij beweert dat het de nieuwe amerikaanse munt, de Amero is. Dat die munt ahw in de lucht hangt is al door serieuzere partijen, bv. door CNN anchorman Lou Dobbs gerapporteerd. En het is natuurlijk de oplossing om van de amerikaanse financiele problemen af te komen. Als bij donderslag voer je die nieuwe munt in, die nominaal gelijk is aan de dollar, zodat bv. de salarissen hetzelfde blijven. Dollars kunnen dan tegen bv. een koers van 10 tegen 1 Amero worden ingewisseld. Daarmee zou Amerika met een klap van zijn triljoenen schuld af zijn, die ze toch nooit meer gaan terugbetalen. Vrienden maken ze daar niet mee, vooral niet in China en Japan. Gelukkig voor Amerika heeft Amerika meer wapentuig dan de rest van de planeet bij elkaar, dus erg veel zorgen hoeven ze zich er niet om te maken. En de Amerikanen kunnen met recht beweren dat ze hun industriele basis de facto aan Azie cadeau hebben gedaan, dus de Aziaten moeten niet zeuren over die paar triljoenen.

  P.S. het moment van het goud moet nog komen, zodra de Aziaten in paniek alles gaan kopen wat los en vast zit om van de dollars af te komen.
  Ron Paul Fan reageerde op deze reactie.

 3. @Ron Paul Fan:

  P.S. het voorstel van Turner om je dollars eventueel om te ruilen in franse francs kan ik niet aanbevelen. LOL.

 4. Wikipedia ontkracht het Amero-verhaal, specifiek de interpretatie van Hal Turner. Tegelijk maakt het verhaal ook duidelijk dat er op hoog niveau voorstanders zijn van zo’n munt en bijgevolg een merger met Canada en Mexico a la de EU. Tegelijk overtuigt de argumentatie tegen de amero niet:

  A University of California, Santa Barbara paper puts forward the idea that the United States simply has too many advantages from the status quo to move toward a single currency.[15] The United States dollar already acts as a global currency, meaning any transition to a ‘new’ currency would risk compromising this position and could cause a shift toward the euro or yen. The U.S. dollar is currently being used in over half of all the world’s exports, double the total United States foreign trade. The adoption of the amero could threaten the seigniorage that America currently gains from its American dollar.

  De ontwikkelingen aan de financiele markten maken steeds duidelijker dat de rol van reserve currency zijn beste tijd heeft gehad en dat een collapse van de dollar mogelijk voor de deur staat. En als dat gebeurt dan ziet zo’n amero er op eens tamelijk aanlokkelijk om daarmee met een schone lei te opnieuw kunnen beginnen.

 5. Het zijn berichten als deze die het begin van het einde zullen blijken te zijn voor de dollar. Saddam wilde ooit iets dergelijks, en dat was een van de redenen waarom hij de strop kreeg. De presidenten van Argentinie of Brazilie hoeven iets minder bevreesd te zijn voor een dergelijk lot. Voor de rest is het net als met een stoelendans: wie als laatste reageert heeft geen stoel om op te zitten (en geen poot om op te staan zou ik er aan wilen toevoegen). Het zijn historische tijden met een geopolitieke ompoling in aantocht.

  De sneeuwbal wint aan vaart…

 6. @Germen Roding:
  Dat kwijtraken van die schulden is gunstig, maar vrienden maak je er niet mee. Je verliest verder je aanzien. En je kunt niets meer uit het buitenland importeren, wat de eigen bevolking niet zo leuk zal vinden, aangezien de VS verre van autark zijn. Vooral die olie zal worden gemist. Tenzij de VS (wat ik verwacht) hardhandig de olie zal komen halen.

 7. Wat mij betreft is de stelling die hier wordt geopperd zeer plausibel. Het overwelidgende internationale beleid dat de VS de afgelopen decennia (of eigenlijk al vanaf WO2) heeft gevoerd lijkt teveel te worden voor de amerikaanse economie (en lijkt ook de irritatiegrens van andere opkomende en herrijzende staten te bereiken). Zowel in het binnenland als in het buitenland lijkt de VS boven zijn stand te leven. Dat de VS als supermogendheid ten onder zal gaan is niet meer dan een gegeven, hoewel het inconsistente beleid van deficit spending wel degelijk een symtoom lijkt te zijn van het tempo waarin dit vanaf nu gaat geschieden (zie tevens de baldadige opstellingen van landen als Rusland en China). Het tempo waarmee de teloorgang van de VS geschiedt zou echter met behulp van slim beleid kunnen worden verminderd. Helaas voor de VS lijkt dit niet helemaal door te willen dringen. Daarnaast kan het wonden likken nadat er weer een multipolair systeem is ontstaan tevens worden verminderd wanneer de VS zich realiseert dat het een minder uitbundige internationale strategie moet gaan voeren. Al met al, er zal weer een multipolair systeem ontstaan, het is aan de VS zelf om het tempo van deze verandering in polariteit en de gevolgen voor de staat zelf te bepalen.

Comments are closed.