Geoloog professor Dr.Don Easterbrook, emeritus Western Washington University toont dit aan in een publicatie: Global Warming ‘is now over’ – ‘We have entered into a new global cooling period’   (Met dank aan Hans Labohm voor verwijzing).
Omdat het zo belangrijk is, plaatsen we hieronder een exerpt:
 
Global Warming ‘is now over’ – ‘We have entered into a new global cooling period’ – October 7, 2008

By Geologist Dr. Don J. Easterbrook, Emeritus Professor at Western Washington University, who has authored eight books and 150 journal publications.

Excerpt: The IPCC prediction of global temperatures 1° F warmer by 2011 and 2° F by 2038 stand little chance of being correct. […] In a Geological Society of America abstract, Dr. Don Easterbrook, Professor of Geology at Western Washington University, presents data showing that the global warming cycle from 1977 to 1998 is now over and we have entered into a new global cooling period that should last for the next three decades.
He also suggests that since the IPCC climate models are now so far off from what is actually happening that their projections for both this decade and century must be considered highly unreliable.

The Pacific Ocean has a warm temperature mode and a cool temperature mode and in the past century has switched back forth between these two modes every 25-30 years (known as the Pacific Decadal Oscillation or PDO). In 1977 the Pacific abruptly shifted from its cool mode (where it had been since about 1945) into its warm mode, and this initiated global warming from 1977 to 1998. The correlation between the PDO and global climate is well established.

The announcement by NASA’s Jet Propulsion Laboratory that the Pacific Decadal Oscillation (PDO) had shifted to its cool phase is right on schedule as predicted by past climate and PDO changes (Easterbrook, 2001, 2006, 2007). The PDO typically lasts 25-30 years and assures North America of cool, wetter climates during its cool phases and warmer, drier climates during its warm phases.

The establishment of the cool PDO, together with similar cooling of the North Atlantic Oscillation (NAO), virtually assures several decades of global cooling and the end of the past 30-year warm phase. It also means that the IPCC predictions of catastrophic global warming this century were highly inaccurate. Switch of PDO cool mode to warm mode in 1977 initiated several decades of global warming. The PDO has now switched from its warm mode (where it had been since 1977) into its cool mode. As shown on the graph above, each time this had happened in the past century, global temperature has followed.
The upper map shows cool ocean temperatures in blue (note the North American west coast). The lower diagram shows how the PDO has switched back and forth from warm to cool modes in the past century, each time causing global temperature to follow. […]

Comparisons of historic global climate warming and cooling over the past century with PDO and NAO oscillations, glacial fluctuations, and sun spot activity show strong correlations and provide a solid data base for future climate change projections.

14 REACTIES

 1. Ik heb liever een Aarde die warmer wordt dan een Aarde die afkoelt met oprukkende ijszooi. Het verhaal lijkt mij geloofwaardig. Ik leerde ooit op school dat NL op dezelfde tektonische plaat zit als Scandinavie, en die plaat wipt op en neer. Momenteel daalt het NL deel. Dat lijkt mij een meer geloofwaardige verklaring voor stijgend zeewater niveau dan global warming, climate change en nu global cooling.

  Maar goed, ik ben benieuwd hoe de parlementaire vergadertijgers annex allesweters dit fenomeen zullen koppelen aan het gedrag van de mens; met henzelf als de ‘superman’ die het probleem zal keren. En vooral hoe men zal verklaring dat de zeespiegel in de komende jaren meters zal stijgen door global cooling die uiteraard het gevolg is van onze zondige levensstijl…

  Hans Erren reageerde op deze reactie.
  Johnny reageerde op deze reactie.

 2. I@Hans Erren: In Nederland speelt ook nog het specifieke probleem van inklinking. Een groot deel is oud moerasgebied, veel veen dus en dat wordt nog steeds samengeperst m.a.g. relatieve bodemdaling (t.o.v. zeespiegel).

  Eindelijk staat in bovenstaand artikel een opmerking, waarop de aanhangers van de global warming theorie geen antwoord willen geven: dat de voorspellingen van het IPCC voor het eerste decennium van deze eeuw niet uitkomen. De enige juiste conclusie die daaruit volgt, is dat de modellen van het IPCC niet in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.
  En met jjvandinges zit ik met grote smart (en kloppend hart) te wachten op de commentaren hierop van o.a mewr. Cramer, dhr. Samsom en mw. De Rijk. Al heb ik een tijdje geleden ergens gelezen dat Diederik Samsom toch nog een wetenschapper in zich herbergt en in ieder geval niet meer ontkende dat er wel enige kritiek mogelijk is op de gebruikte modellen. Ach, het zijn politici en subsidiejunks, dus als de wind uit een andere hoek waait, draaien ze als vaantjes mee.

 3. @Johnny: leg me eens uit waarom de zeespiegel meer zou stijgen omwille van sneeuw dat op het ijs valt dat drijft in de zee, dan sneeuw dat in de zee valt, smelt en dan ook word toegevoegd aan het volume van de zee…. en neerslag op het land komt uiteindelijk ook in de zee terecht. simpel.

 4. Ik ben het geheel eens met Fred en jjvandinges. Daarnaast vind het gewicht dat de diverse milieubewegingen in de politiek hebben veel te groot en te verlammend. Daar moet echt wat aan gedaan. We kunnen eigenlijk zoals Fred impliciet stelt, geen beleid verwachten van politici die met alle winden meewaaien en hun oren laten hangen naar de waan van het moment.

 5. Waarom heeft Hans Labohm toch zo weinig vertrouwen in het kritisch vermogen van de lezers van deze site? Hij komt hier met een verwijzing naar een “belangrijke publicatie”. Hij had beter kunnen zeggen: “hee! ik heb een dingetje op het internet gevonden!”, want meer is het niet.

  Hierboven staat alleen een “excerpt”, maar wie op de link klinkt komt alleen terecht op een pdf-je van anderhalve pagina. Dit pdf-je is niet eens door Easterbrook geschreven, door wie wel wordt niet genoemd. Het artikel zou gebasserd zijn op Easterbrook’s “data”. Een specifieke verwijzing ontbreekt helaas.

  De tweede figuur in het pdf-je bevat een projectie waarvan totaal onduidelijk is op grond van welke theorie die gemaakt is. Het wordt alleen de “Easterbrook projection” genoemd”. Is Easterbrook misschien een actief klimatoloog die zijn werk wetenschappelijk publiceert en zich openstelt voor peer-review? Nee, hij is emeritus hoogleraar geologie. Dit “werk” is voor zover ik weet nooit gepubliceerd.

  Hans, bedankt maar weer voor deze nuttige bijdrage.

 6. @Jean Meeus: Maar je wordt toch angstig omdat het continu maar op je netvlies wordt gespeeld.

  We zullen het maar moeten afwachten.

 7. Indigo:
  Nee, ik word niet angstig. Ik wordt het enkel maar beu om steeds maar diezelfde onzin te lezen.
  De media zijn eenzijdig. Geen wonder dan ook dat de meesten, ook de politiekers, gewoon denken dat de anthropic global warming bewezen is, en dit terwijl de globale temperatuur de laatste acht jaar niet meer gestegen is, in tegenstelling tot de voorspelling van het IPCC.

  Indigo reageerde op deze reactie.

 8. @Jean Meeus:

  Precies en de zonne-activiteit is juist beduidend lager. Maar de hebzucht is wat er transparant doorschijnt met de ware bedoelingen van de ‘wetenschappers’.

  Laat het maar eens flink koud worden de komende decades.

 9. @Jean Meeus [9]:
  hmm commentaar werd afgevangen
  James Hansen heeft het inderdaad over kokende oceanen:
  Otherwise, “If we burn all of the coal [on the planet], there is a good chance we will initiate the runaway greenhouse effect,” he said. That runaway greenhouse effect could become unstoppable, eventually boiling the oceans and destroying all life on earth in what Hansen called the “Venus Syndrome,” after the conditions that exist on the planet next-closest to the sun.

  Een runaway greenhouse is in de geschiedenis van de aarde nooit voorgekomen, ook al zat het CO2 niveau in de procenten in plaats van eenderde promille zoals nu. “Boiling oceans is derhalve onwetenschappelijke bangmakerij.

  Spy-Nose [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Hans Erren [13]:
  De verkondigers van kokende oceanen weten hun boodschap groots te brengen.

  Grootser dan de profeet JC, die, terwijl hij in een gammel vissersbootje met zijn discipelen op het meer van Galilea ronddobberde en er een fikse storm opstak, met de woorden: “Wind ga liggen, storm bedaar!” de storm op wonderbaarlijke wijze wist te bedwingen. Daar hadden de vissers niet van terug en ze stonden er dan ook behoorlijk van te kijken.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2007/03/jezus-het-opstijgen-en-de-landing-jezus-2010-een-op-twintig/

  Maar tegenwoordig overdrijft men af en toe graag wel eens een klein beetje. 🙂

Comments are closed.