De “Pers” van 2 oktober heeft een column waarin gezegd wordt dat Nicholas Sarkozy met topmensen van de in moeilijkheden verkerende pers plannen maakt om de sector van de afgrond te redden.

Natuurlijk moet de pers gered worden. Wie kan anders zo goed de plannen van de overheid aan het volk verkopen?
 
Net als “we” het niet kunnen accepteren dat de bankensector onstabiel wordt, kunnen “we” ook niet accepteren dat de pers er niet meer zou zijn. Of dat de pers te eenzijdig wordt. De pers moet zo veelzijdig zijn/worden als maar mogelijk. Zolang ze tenminste het overheidsstandpunt of de socialisatie maar verkondigen. Maar dat wel onder de vlag van “onafhankelijkheid”.

Wat dit laatste betreft kregen we een aardig inzicht toegestuurd door E van Lith over de linkse voorkeur van de media voor Obama c.s.:

 Neem bijvoorbeeld de website van een gemiddeld wegwerpkrantje als De Pers, en voer rechtsboven in bij de ‘zoekoptie’ Sarah Palin, waarna je als onthutste lezer de volgende resultaten krijgt: 

 • – Palin gezuiverd van Hekserij, met een suggestieve foto van Palin in zwarte kleding
 • – Sarah Palin Gehackt
 • – Feministen zien liever geen vrouw dan Sarah Palin
 • – Sarah Palin is een dief
 • – God haat Sarah Palin
 • – Sarah Palin bijt van zich af
 • – Dochter running mate Palin zwanger
 • – Palin wordt PornosterMeer aantoonbare leugens en manipulatie bij Vrije MediaEen ander voorbeeld is hoe in de media de “schuld” van de kredietcrises nooit bij de overheden wordt gelegd maar bij het kapitalisme. En dat dan bij een aantal bankiers die van de situatie misbruik hebben gemaakt. Iets dan niets met kapitalisme te maken heeft. Het kapitalisme is net heel sterk tegen fraude en misbruik gekant.

Ook hebben ze het er regelmatig over dat “deregulatie” de oorzaak is, maar zonder ooit te noemen wat er nu precies gedereguleerd is.
Zie ook: “Maar er was geen deregulatie”. 

Een voorbeeld is ook een sessie die ik zag bij Pauw en Witteman. Met Maarten van Rossum. Daar hadden ze het om de haverklap over de Amerikanen en hun “graaicultuur” die de schuld van alles zijn. Een truc om de schuldige overheden uit het gezicht te houden en het volk te misleiden.

 En die media moeten beschermd worden. Te beginnen door Sarkozy in Frankrijk, en daarna voorgeschreven aan de andere EU-provincies.
Let op, dit hangt in de lucht en gaat ook hier komen.

2 REACTIES

 1. Stem met je voeten en portemonnee. Koop geen dode boom kranten, tenzij deze (100% zeker) geen subsidie ontvangen. Wegwerpkrantjes als Pers, Metro en Spits neem ik per definitie niet aan omdat ik liever een boek lees wanneer ik per trein reis. Persoonlijk kan ik het wel waarderen dat de ‘Dag’ geflopt is; uitgerekend het wegwerpkrantje van subsidiespons PCM Meulenhof.

 2. Het lijkt erop dat politiek-correct nog steeds een ‘links’ geluid is. Een geluid dat tegen deze stroming ingaat komt eigenlijk alleen op internet voor. Elsevier is op internet door de comments wel wat rechtser / conservatiever dan in druk, maar pakt ook niet echt door in kritiek op de overheid omdat veel premissen van ‘links’ feitelijk onderschreven worden.

  Ik denk dat de overheid van de pers moet afblijven (en van veel meer zaken, maar goed), juist om de pluriformiteit, de kwaliteit en de winstgevendheid te bewaren.

  Probleem is dat elke crisis wordt gezien als een falen van de vrije markt (ha!) en dus gebruikt wordt om meer overheidsingrijpen te rechtvaardigen.

Comments are closed.