In Spiegel-online van vandaag (www.spiegel.de) staat een verontrustend stuk van Marc Röhlig:

MARX ZURÜCK AUF DEM CAMPUS – Die kleine Oktoberrevolution

In Freiburg, dat ligt in het Duitse Bundesland Baden-Württemberg – u weet wel waar de vlijtige “Schwaben” thuis zijn en waar het merendeel van de Duitse auto-industrie zetelt, Porsche, Daimler, Audi en waar ook andere wereldbedrijven zoals SAP en Bosch vandaan komen – zijn dit semester en ook aan 31 andere universiteiten “Karl-Marx-Lesekreise” begonnen.

De nieuwe ultra-linkse partij “Die Linke”, opgericht door de dino Lafontaine, omdat de SPD niet meer links genoeg was (zeker sinds de grote coalitie met de CDU) vond het nodig om de toekomstige “Führungskräfte” in het bedrijfsleven, dus de huidige studenten, eens flink te indoctrineren intensief kennis te laten maken met Karl Marx. Nix mis mee natuurlijk…ken je vijanden. Maar er ligt dus ook een stapel aanmeldformulieren voor de partij bij de ingang en men krijgt achteraf een biertje in de kroeg aangeboden….alwaar al een grote tafel is afgehuurd.

Als de droom van die Linken slaagt, hebben de studenten binnenkort heel veel Marx in hun hoofd zitten: voor de Lesekreise zullen aan de aparte Unis extra “Kapital-Teamer” gecoacht worden. In een Internet-forum kan de komende generatie Marxisten alle resultaten bij elkaar zetten. En in de volgende zomer, wanneer in Duitsland de verkiezingstijd weer begint (!), geldt de leus: Lesekreise aller Länder vereinigt euch! Want dan plant Die Linke een internationale conferentie waar alles wordt verwerkt zodat de ideeën gebundeld gaan worden.

Euer Detlef Schnellspritzer

8 REACTIES

 1. *Lesekreise aller Länder vereinigt euch! Want dan plant Die Linke een internationale conferentie waar alles wordt verwerkt zodat de ideeën gebundeld gaan worden.*

  Studenten omkopen met een biertje lukt vrijwel altijd 😉
  Krijgen we na de Nazi’s (nationaal socialisten) binnenkort de Inzo’s (Internationale Socialisten)??
  Eigenlijk wel logisch; we zitten tenslotte in een globaliserende wereld nietwaar??

  Welkom Detlef; dat je nog veel giftige stukjes op deze site mag spritzen!

 2. Schwaben is alleen maar een gedeelte van Baden-Württemberg, en Freiburg is beslist niet “schwäbisch” – maar dit terzijde.
  Maar: Audi zit helemaal niet in deze deelstaat, maar in Beieren.
  Deze opmerkingen hebben weinig met de focus van dit artikel te maken – maar misschien in toekomst ietwat zorgvuldiger rechercheren?

  Jan reageerde op deze reactie.

 3. Door het denken middels en in talen, welke op dezelfde principen berusten, zijn er varianten van wat men al had. De spelling is wellicht wat gewijzigd, het bewustzijn echter, is eender.

 4. het artikeltje kan er mee door, maar die naam…ben nog gaan checken of ie wel echt bij de vrijsprekers stond…ja dus. Nou welkom dan maar, en ik hoop dat ter compensatie de artikeltjes bovenmaats zullen zijn. Wie noemt er zich nou toch zo … precox

 5. @Jan:

  @Jan

  Als “Landeskind” ken ik de verhoudingen in die streek heel goed en je ligt mailing klopt echt van geen kant. Alemannisch/schwäbisch hebben ingewikkelde verhouding, klopt. Maar het noorden van BW is niet schwäbisch en ook nooit geweest.
  In Freiburg zou de opmerking “schwäbisch” aggressies los maken. In de buurt van Heidelberg (waar SAP zit) zouden mensen ongeveer zo reageren als een Amsterdammer die een Fries genoemd wordt: vol met onbegrip over iemand die duidelijk niet weet waar hij is.

  En Ingolstadt heeft niks, maar ook niks met Banat te maken. De stadt ligt niet eens in Bayrisch-Schwaben.

  Maar ja, mijn punt was ook: Detlef is blijkbaar ook wat te snel als om het schrijven van artikelen gaat.

 6. Waar maak je je druk om? Kennelijk doen “wij”, liberalen en libertariërs, iets verkeerd als studenten Marx omarmen. Waarom niet ook een biertje aanbieden als ze naar een vrijheidsboodschap willen luisteren?

Comments are closed.