Bij het presenteren van de Rijksbegroting op de Derde Dinsdag in September leek het er op alsof de laatste cent al versnoept was. En toch werd er meer uitgegeven dan er binnen zou komen.
 
De inkomsten (tabel NRC) werden geraamd op 151.8 Miljard belastinggeld en daarvan gaat Wouter Bos en zijn vrienden er 179 uitgeven. Een normaal mens heeft dan een tekort van 27.200.000.000 euro. Niet Wouter, die gaat gewoon door met uitgeven.

Nog geen maand later gebeurt er iets als een kredietcrisis en Wouter geeft 4 Mrd. om de ABN te redden, daarna 16,8 Mrd om de Fortis op te kopen, samen al 20,8 Mrd euro belastinggeld.

Maar nu.!! Nu stelt hij nog eens 20 Mrd  ter beschikking. Haalt hij die nu uit het tekort, en heeft hij nog 7 Mrd. over? 😉

Grapje! Maar wie kan nu een goed duidelijk verhaal maken over wat en nu precies gebeurt? Wouter laat die 20 miljard gewoon bijtypen  en hupsa, daar zijn ze op papier. En de belastingbetaler zal er hoe dan ook voor opdraaien. (Hopelijk voor iets minder als er nog ooit een opbrengst is) Als de belastingbetaler ze niet rechtstreeks moet betalen, betaalt hij het wel via de geldontwaarding van de inflatie. 

Nogmaals, we zouden een duidelijke uitleg over dat creëren van geld en het verloop van dat geld in de maatschappij, echt op prijs stellen.

Graag insturen aan info@vrijspreker.nl

22 REACTIES

 1. Volgens mij heb ik hier al aangegeven dat je zo’n 34 mjd vergeet:
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2008/10/wouter-bos-en-zijn-macht-groeit-met-het-uur/

  Jammer dat niet werd uitgelegd waarom ik dat verkeerd zie. Er is zelfs helemaal niet op gereageerd.

  Vwb. de hierboven genoemde 20.8 mjd. Dat is echt kolder. Er is bij de nationalisatie van Fortis heel duidelijk aangegeven dat de 16.8 mjd deal *in plaats van* de 4 mjd deal zou komen. Je mag ze dus nooit bij elkaar optellen.
  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 2. De ellende met IceSave heeft Wouter de Boskabouter ook even opgelost. Ik begrijp niet waar hij al dat geld vandaan kan toveren.

  Wij, de belastingbetalers gaan geld storten in een failliete toko.

  IJsland komt verplichtingen na
  Uitgegeven: 11 oktober 2008 17:25
  Laatst gewijzigd: 11 oktober 2008 17:59

  WASHINGTON – De regering van IJsland zal aan alle verplichtingen tegenover Nederlandse spaarders voldoen. Dat kondigde minister van Financiën Wouter Bos zaterdag aan.

  Volgens de minister heeft een speciale delegatie hierover een akkoord gesloten met de autoriteiten in IJsland.

  “De handtekeningen zijn gezet. De IJslandse regering neemt zijn verantwoordelijkheid”, aldus Bos vanuit Washington. De minister is in de Amerikaanse hoofdstad voor financieel topoverleg over de kredietcrisis.

  Tegoeden

  IJsland betaalt gedupeerde Nederlandse spaarders die tegoeden hebben uitstaan bij de omgevallen spaarbank Icesave, maximaal 20.000 euro terug. Tegoeden boven dit bedrag worden tot 100.000 euro vergoed door de Nederlandse overheid.

  “We helpen IJsland bij het terugbetalen door ze het benodigde bedrag te lenen”, stelde Bos in de kantlijn van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

  Volgens de minister is de deal niet alleen goed voor gedupeerde spaarders, maar voor alle Nederlandse belastingbetalers. Doordat IJsland het eerste deel van de tegoeden vergoedt, kost de IJslandse bankencrisis de Nederlandse overheid minder geld.

  Onderhandelingen

  De onderhandelingen liepen volgens de minister in een constructieve sfeer. “De IJslandse regering begreep ook wel dat het de outcast van de westerse wereld zou worden als men niet aan zijn verplichtingen zou voldoen.”

  BRON: http://www.nu.nl/news/1784969/30/rss/IJsland_komt_verplichtingen_na.html

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 3. @Maserati Teun:
  “IJsland betaalt gedupeerde Nederlandse spaarders die tegoeden hebben uitstaan bij de omgevallen spaarbank Icesave, maximaal 20.000 euro terug.

  “We helpen IJsland bij het terugbetalen door ze het benodigde bedrag te lenen”, stelde Bos in de kantlijn van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington”

  Begrijp ik goed dat “Bos” (=belastingbetaler) eerst geld “leent” aan een failliet IJsland, en dat IJsland dan dat geleende geld gebruikt om aan de 20.000 euro eisers te betalen?

  Maserati Teun reageerde op deze reactie.

 4. @drnomad:
  “Jammer dat niet werd uitgelegd waarom ik dat verkeerd zie”

  Ik weet niet of je dat verkeerd ziet. Het staat in het FD, dus het zal wel waar zijn.
  Zelf heb ik niet gelezen dat die 18,8 IN PLAATS VAN die 4 komen.

  Dat doet aan de redenering echter weinig af. Met de bedragen 16,9 + 34 + 20 komen we dan ergens op 70 miljard. (de helft van de hele NL staatsbegroting) En nog meer in de lucht hangend.

  Wie kijkt er nu in deze tijd nog op een miljardje meer of minder?

  drnomad reageerde op deze reactie.

 5. Vrijspreker zal nooit serieus genomen worden als ze zulke slechte artikelen blijven schrijven.

  Er wordt GEEN CENT bijgedrukt, Woutertje gaat PROBEREN dit geld te lenen op de markt voor staatspapier.

  De grap is: wat gebeurd er met de rentes van het staatspapier?

  Daarnaast vergeet Vrijspreker de 35 Miljard die aan Fortis uitgeleend is.

  De totale staatsschuld zal dus met een kleine 50% toenemen. Daarover valt wel een heel kritisch stuk te schrijven: wat gebeurd er met NL als de markt voor staatspapier crasht?

 6. @Pieter:
  Pieter, het is zeker interessant. Alleen kan ik er vlugger iets mee doen als het in het Nederlands is. (Tijd !) De Vrijspreker is een Nederlandse site en het (meestal) eerste artikel is een verwijzing naar een Engelse publicatie. Moet niet meer worden.

  Graag als je wil meewerken aan de Vrijspreker.
  Begin met mij te contacten: hub@vrijspreker.nl

 7. gezien de hoogte van het bedrag dat Wouter gaat lenen, en laten we nu even niet discussieren over een miljardje meer of minder, want het is toch niet uw geld?? maar dat van uw kinderen…
  neem ik aan dat hij rekent op een heel hoge inflatie,
  daarmee wordt het aflossen een stuk makkelijker …

 8. Nog even een aanvulling op mijn vorige post.

  Wouter Bos gaat dus geld uit de markt halen om dit uit te lenen aan een failliet land. IJsland gaat dit geld gebruiken om de spaarders van IceSave ten dele terug te betalen. Tot hier is er nog weinig aan de hand.

  Over een paar jaar zal blijken dat de vordering die Nederland op IJsland heeft niets meer waard is c.q oninbaar is. Eigenlijk weten we dat nu al.
  De vordering zullen wij gaan afboeken met als gevolg dat de financiële balans van Nederland NV verslechterd en dan heeft Nederland weer geld nodig.

  O ja, hoe is deze crisis eigenlijk begonnen. Juist met het afboeken van oninbare vordering.

 9. Wie weet waar Wouter toch die miljarden vandaan haalt?

  Verzinnen.

  Nogal eenvoudig. Het is een verzinsel. Uiteraard zijn er synoniemen voor het werkwoord ‘verzinnen’.

  Postuleren, uit de lucht plukken, bedenken, scheppen, creëren, uit de duimzuigen enz.

  De mogelijkheden om te verzinnen zijn zeer ruim, om het voorzichtig uit te drukken.

  Het is zaak, dat het verzinsel gelooft wordt, waar te zijn. En dat geloof is er.

  Is overigens onderdeel van het basisonderwijs, met name de taallessen. De overheid maakt er geen geheim van en is er open mee.

  Het is mogelijk dat het een en ander ontgaan is en in een trance geraakt is. Het ontwaken uit deze trance kan als oncomfortable ervaren worden.

  Uiteraard om de oncomfortable ervaringen te vermijden is het zaak om wakker te blijven. Dit wakker blijven is een keuze die er gemaakt kan worden en voor eigen verantwoordelijkheid.

 10. Bij de voedselbanken in NL kwamen vooral mensen die zware schulden hadden omdat ze kreidet op krediet gestapeld hadden.
  Steeds nieuwe gaten graven om andere dicht te gooien totdat je er zelf invalt.
  Kunnen we binnenkort op nationaal niveau allemaal naar de voedelbank?

 11. Hub, jij maakt dezelfde fout als mensen die roepen dat men beter geen JSF kan kopen en dit geld in de zorg kunnen steken. Klinkt logisch, slaat nergens op.

  Incidentele uitgaven vs structureel. Al deze uitgaven nu zijn incidentele uitgaven geen structurele die jaarlijks op de begroting terugkomen. Wat nu gebeurt is overigens niet zozeer het geld bijdrukken, maar lenen. De structurele uitgave is dus ‘enkel’ de rente op deze lening. Bij verkoop van De Bank, Fortis NL en de AMEV wordt de opbrengs gebruikt om af te lossen. Pas dan weet je wat er werkelijk incidenteel uitgegeven is. Dat zal echter minder zijn dan 20 miljard. Fors minder.

  Ik haal mijn eigen riedel maar weer van stal: terwijl iedereen heel boos wordt over incidentele uitgaven zoals deze (of de JSF) is tegelijk de morele verontwaardiging bij uitgaven die structureel van aard zijn en ons veel meer treffen vreemd genoeg veel minder.

 12. Waar Wouter die miljarden vandaan haalt?

  Ik heb het vermoeden dat de regering zelf nog het e.e.a. aan “zwart geld” (lees onbegroot, onder de reken – kamer – tafel verhandeld) geld heeft uitstaan ergens in een donker duister kamertje van het binnenhof of (nog) geheime zwitserse bankrekening / ECB accountje.

  Dat die gehele “miljoenen nota circus” slecht een publieke farce is, leuk om onbewust nederlanders bezig te houden als politieke bezigheids-therapie 😉

  Laten we wel wezen;
  “De politiek” opereert in een wereldtje BOVEN het gepeupel, het werkvolk, de nederlandsche staatsburgers.. (jij en ik dus) de werkmieren op de werkvloeren van S’Neerlands economie

  “Only the selected few” weten hoe het echt zit (koningshuis, bilderberg groep, New World Order tak in Nederland, Europesche Centrale Bank en de FED)

  Wil je echt weten waar Wouter het geld vandaan heeft..???
  Follow the trail of the money, maar wel tegen de stroom in 😉

 13. Voor een duidelijke uitleg over het creëren van geld en het verloop van dat geld in de maatschappij vind je in de documentaire ‘Mony As Dept’. Deze documentaire duurt 45 minuten en is te bekijken via deze link: http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279 en met NL-ondertiteling.

  Je zult verbaasd zijn over hoe simpel het eigenlijk in elkaar zit, en hoe volslagen belachelijk bovendien. De documentaire is begrijpelijk voor mensen zonder economische achtergrond.

  Ik heb wel eens iemand horen zeggen als het volk snapt hoe ons financiele systeem werkt heb je voor zonsopgang een revolutie. Ik snap nu waarom…

 14. Ik heb het Wouter Bos mistery al opgelost 🙂
  Kijk naar dit plaatje (NRC Rijksbegrotings INKOMSTEN)
  http://www.nrc.nl/multimedia/archive/00174/BegrotingInkomstenB_174457a.jpg

  Kijk onderaan naar de post “GASTBATEN – 14 MILJARD”

  Tel daarop het radiobericht van gisteren (14-10-2008) dat TERRAGAS (de commerciele verkoop-poot) van de GASUNIE (de gasoppomp en distrubutie pijpleidingen eigenaar ==> Eigendom van Vadertje Staat) de gasprijs met 10% gaan verhogen volgend jaar!

  Voor feiten zie:
  1. Jaarverslag gasunie 2007 (te downloaden hier)
  http://www.nvnederlandsegasunie.nl/JV/2007/Gasunie-jaarv.2007_NL.pdf

  2. Jaarlijks verbuik in Nederland: – 95,6 miljard kubieke meter aardgas
  3. Opbrengsten in 2007 – 1.319 miljoen euro <-

  Tel hier eens 10% bij op en je kunt nog wel een paar omvallende banken opkopen Wouter 🙂

  En de gewone Nederlander zich weer een breuk stoken

  Het ziet er naar uit dat we een koud economisch klimaat tegemoet gaan 🙁

 15. Thanx voor de link naar de “Monet is Debt” film…
  Die heb ik reeds een tijdje geleden gezien, maar hij blijft leerzaam voor de financieel (nog) onbewuste mens.

  Ik heb nog een leuke link terug voor je:
  “The GoldSmith Series…”
  http://news.goldseek.com/GoldSeek/1219039500.php

  Hier de rest van de reeks:
  http://news.goldseek.com/GoldSeek/

  Als je de gehele reeks “GoldSmith I t/m XXII” serie leest door van auteur By: R. D. Bradshaw… krijg je een zeer verhelderend beeld op de wereld economie 😉

  Je begrijpt metteen hoe je gen**id word door de financiele elite, die de geld-touwtjes in handen heeft via de F.E.D. en de Europeesche Centrale Bank, IMF

  Happy Reading

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 16. @Ronald:
  Ronald,
  Dank voor interessante links.
  Nu nog tijd vinden om ze uit te luisteren!!
  Zijn er ook transcripts van beschikbaar? Die zou ik dan in de trein kunnen lezen!!

 17. Hoi Hub,
  De vertaling kun je zelf online doen via “de Bable Fish van Yahoo”
  Dit werkt als volgt:
  1. Zoek artikel op op de http://www.goodseek.com website
  2. Kopieer URL, LINK in je browser
  3. Surf naar http://babelfish.yahoo.com/

  4. PLAK URL in het veld onder [Translate a web page]
  5. Selecteer [English to Dutch] in het [Select from and to Language][v] lijstje
  6. Klik op [Translate]

  7. Effu wachten…
  >> Redelijk goed vertaalde webpagina verschijnt in je browser

  9. Insert papier in je printer.
  10. En afdrukken maar.
  >> Klaar zijn je trans-scripts..
  Heppy reading in de trein 🙂

Comments are closed.