In diverse Duitse online-media (www.welt.de en www.sueddeutsche.de) is melding gemaakt van een recent initiatief van de Duitse politicus Lutz Heilmann. De heer Heilmann is voor de Links-Partei lid van de Duitse Bundestag. Op Wikipedia stonden details uit zijn c.v. gepubliceerd, die hij niet zo graag met de hele webgemeente wilde delen.

Hij is immers “der erste ehemalige hauptamtliche Mitarbeiter des Ministeriums für Staatssicherheit” die lid werd van de Bundestag. De nadruk ligt op „hauptamtlich“ dus het gaat hier niet om een „gewone“ burger die onder druk is gezet en tot “Bespitzelung” van zijn medemensen is gedwongen; nee hier is sprake van iemand die er zelf voor gekozen heeft om de staatsveiligheid van de DDR te beschermen, hetgeen hij overigens ook al niet voorafgaand aan zijn verkiezing had gemeld aan de “Partei” en waarmee hij zodoende ook al de interne richtlijnen van “die Linke” had overtreden. Dit alles stond op Wikipedia vermeld (nog steeds).

Tja en de heer Heilmann heeft dus juridische stappen ondernomen en de gehele Duitse Wikipedia-site is afgelopen weekend (van 15-11 tot maandag 17-11) op last van de rechter uit de lucht geweest. De actie van Heilmann heeft uiteindelijk veel meer stof doen opwaaien dan hem lief was; gemiddeld werd zijn wiki-pagina dagelijks door 30 bezoekers opgevraagd; nu waren het er in het weekend van 15/16 november dus 500.000. Zijn actie werd zelfs door “Neues Deutschland” afgekeurd. Neues Deutschland was vroeger de krant van de Staatspartij, de SED in de DDR en is nu de spreekbuis van “die Linken”. De krant prefereert een “Prozess der demokratischen Selbstkorrektur” en is geen voorstander van dergelijke censuur.

Hoe dan ook: Door deze actie zijn er heel wat Wikipedia gebruikers tegen de Sperrung aangelopen, zij vermoedden blijkbaar een onderdrukking van het vrije woord en hebben massaal de geldbuidel getrokken. Gemiddeld wordt zo’n € 3.000 per dag aan Wikimedia gedoneerd, in het gehele weekend van 15/16 november 2008 was het maar liefst € 32.000.

3 REACTIES

  1. Het vrije woord heeft het al moeilijk genoeg bij de Wikipedia. Pagina’s van ‘belangrijke personen’ zijn al zwaar gemodereerd. Andere artikelen worden naar willekeur bijgewerkt of verwijderd. Dit door ‘moderators’ die (zo veel mogelijk) anoniem willen en kunnen blijven. De Wiki-scanner registreert alleen IP nummers, niet de namen van geregistreerde deelnemers (zo ver ik weet). Google maar eens op trefwoorden als ‘wikipedia’, ‘censorship’, ‘moderation’, enzovoorts.

    Duitsland is toch dat land waar de Volkspolizei willekeurig mag rondsnuffelen op PCs van internetters? Dit impliceert dat binnenkort het draaien van netwerkfilters en firewalls een criminele daad is daar.

  2. Altijd weer leuk om te zien hoe figuren die onwelgevallige waarheden over zichzelf op internet aantreffen meteen het grofste geschut inzetten om te voorkomen dat die waarheden algemeen bekend raken.

    Meestal zijn dit lieden van linkse signatuur, en altijd schiet men zichzelf in de voet: de informatie bereikt door de onveranderlijk grote hoeveelheid publiciteit een veel groter publiek dan anders ooit het geval geweest zou zijn.

    Heerlijk.

Comments are closed.