De Duitse schrijfster Juli Zeh schreef Corpus Delicti, een boek over het jaar julizeh-3-fmp2057 waarin de staat totale controle uitoefent, onder meer via gezondheid, voeding en slaap. „De staat’’, zegt Juli Zeh, „probeert steeds meer grip op onze levens te krijgen. Het rookverbod is daar maar een klein voorbeeld van. Erger is dat we binnenkort geen tegendraadse ideeën meer mogen hebben. Onder het mom van veiligheid mag de staat andersdenkenden afluisteren, isoleren en zelfs vervolgen. Als die ontwikkeling ongestraft doorgaat, zitten we zo weer in de Middeleeuwen met hun heksenjachten.’’

In Corpus Delicti komt Mia Holl, een dertigjarige vrouw, voor een jury. Zij wordt beschuldigd van excessieve liefde, excessieve intelligentie (zij denkt wetenschappelijk) en excessief onafhankelijk denken. In een samenleving waar de zorg voor het lichaam alle intellectuele waarden vervangen heeft, zijn haar eigenschappen gevaarlijk. Het systeem, bekend als De Methode, eist regelmatig sportbeoefening en de onderwerping aan slaap- en eetrapportage. De staat wordt letterlijk geinformeerd over iedere stap die de burger doet. 

Corpus Delicti gaat over hedendaagse kwesties: het beperken van individuele rechten door de staat en het recht om je daar tegen te verzetten. Schrijver en juriste Juli Zeh is zeer kritisch over de opkomst van de bewakingsstaat. Zowel in de ene als in de andere hoedanigheid houdt ze zich ermee bezig. Samen met een collega-jurist heeft ze bij het Duitse Constitutionele Hof een klacht ingediend tegen de invoering van de biometrische pas, die een chip bevat waarin onder andere vingerafdrukken zijn opgeslagen.

Een schrijfster die zich daadwerkelijk inzet voor privacy. Kom daar in Nederland maar eens om. Met uitzondering van Karin Spaink dreutelt de rest er merendeels politiek-correct en blij-met-het-Boekenbal-&-op-naar-de-volgende-signeersessie op los.

12 REACTIES

 1. Die website van Spaink lijkt niet te werken.
  In ieder geval kom ik er niet op.

  En tja, die totalitaire staat zit er gewoon in. Hoe die er precies uit zal zien is niet te zeggen, maar er zijn naar ik denk nog slechts een paar zelfgecreëerde of gefaciliteerde mega-crises voor nodig.

  Tel met me mee: in de afgelopen 8 a 9 jaar:

  – Islamitisch terrorisme en de daaropvolgende oorlogen en groei van de politiestaat, inclusief inperking van meningsuiting inzake kritiek op Islam. (We moeten vrijheden en privacy inleveren voor veiligheid; let wel, voor de strijd tegen een vijand die de overheden ZELF alle ruimte en gelegenheid hebben gegeven)

  – Global Warming (we gaan er allemaal aaaaaan als we niet snel handelen)

  – Economische crisis (tijd voor meer nationalisaties en veel meer overheidsingrijpen in de markt; Atlas Shrugged van fictie naar een realiteit die om de hoek staat).

  Je zou bijna gaan denken dat er een escalatie is in crises die een sterke overheid ‘vereisen’.

 2. De staat wil niet dat wij rationeel (wetenschappelijk, zoals de hoofdpersoon in het boek) gaan denken, maar wil ons betuttelen, reguleren, dom houden en vooral ons denken laten baseren op de valse en agressieve moraal van de overheid.

  Komend weekeinde eerst naar de boekhandel, bedankt voor een waarschijnlijk heel goede boekentip.

 3. Juli ,beste meid ,
  waar maak je jezelf zorgen over.
  Word lid van het vrede geloof en alles zal reg kom.
  Als vrouw ben je dan de helft van een man waard ,en ook niet mis ,je plaats in de samenleving is niet gelijk aan een man ,maar onder.
  Waar jij je hoofd over breekt is een oude koek .
  Echt, die viel,en werd opgegeten gelijktijdig met de muur .
  Want ik weet niet of je het bijhoud,maar alles is in onze samenleving, na het muur vallen mogelijk geweest.
  Allemaal rijk gingen we worden enz enz.
  En de gevolgen laten jou bang worden voor een super gereguleerde staat ?
  It is a dream come true to live and work in Europa and Amerika to join for many of the free living people.
  Free in the dessert of peace is one thing ,food another.

 4. Tja,
  rookverbod
  epd
  ekd
  rekeningrijden
  legitimatieplicht
  elektronisch beveiligde gebouwen
  burgerservicenummer
  koppeling bestanden
  mobiele telefoon
  overal camera’s
  Eng hoor. Als een bevoegde overheidsdienst, en die komt er tzt, al die lijntjes naast elkaar legt kent “de dienst” u beter dan u zelf. Meer dan 10 posten op vrijspreker zal u dan de warme avondmaaltijd ontnemen. Maar ja, in 2057 krijgen bejaarden sowieso geen warm eten meer.

 5. Interessant boek, lijkt mij. Sinds Brave New World en 1984 is het volgens mij relatief stil geweest in de literatuur wat betreft de gevaren van een totalitaire staat die niet meer afhankelijk is van een bepaalde ideologie, maar geheel en al gebruik maakt van technologie en slechts berust op een enorm wantrouwen t.o.v. haar eigen onderdanen.
  In de SF-films daarentegen is er meer aandacht geweest, maar kennelijk heeft niemand die serieus genomen. Gattaca is een mooi voorbeeld en met een vette knipoog ook Star Ship Troopers van Paul Verhoeven. Ook Minority Report geeft een beeld van een beknellende toekomst. Veel van de films die zo’n angstaanjagende toekomst beschrijven zijn trouwens gebaseerd op verhalen van Philip K. Dick. Een schrijver die eveneens de moeite waard is vanwege zijn vermogen verder te kijken dan zijn neus lang is.

 6. Zoals de amerikanen zeggen: “I’m willing to give up freedom for liberty”. Ze hebben niet in de gaten dat het een het ander uitvlakt. Hersenspoelen noemen ze dat.

 7. Dit proces is al lang aan de gang in NL. In het verkeer word je immers niet geacht zelf waar te nemen en je snelheid aan de omstandigheden te relateren; gewoon je nauwkeurig aan de met grote wijsheid (niet dus!) vastgestelde maximum snelheid houden hetgeen dag en nacht door een leger van controleurs met geavanceerde apparatuur wordt gecontroleerd, met kleine marges en bij voorkeur op plaatsen waar een geringe overschreiding voor de hand ligt en zeer verdedigbaar is om er toch vooral in te pompen dat er ook op deze risicoloze plaatsen nimmer “te hard” gereden mag worden. De tolerance is zero en de bekeuringen jaarlijks aan stevige verhogingen onderhevig. Ongevalscijfers en statistieken worden vervalst, gemanipuleerd en aangepast om de schijn van “veiligheid” op te houden. Snelheidslimieten worden overal stelselmatig verlaagd om eveneens toch vooral te zorgen dat de speciaal ter beroving van nette burgers opgerichte overheidsinstanties zoals BVOM, CJIB (in 16 jaar van 5 naar 1100 medewerkers!!) en VerkeersHandhavingsTeams (In elk korps vast aangestelde politieambtenaren die zich uitsluitend met “handhaving” bezig houden!!) voldoende “werk” hebben en alle gelegenheid om de burgers te plukken. De vele leugens, suggestieve opmerkingen en volksverlakkerijen van maniak koos spee blijven zonder gevolgen. Wat denk je dat de burgers zullen ondernemen tegen uitbreiding van deze praktijken??

  Gualimi Boso [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Eric [9]: Beste Eric,

  Quote:
  Wat denk je dat de burgers zullen ondernemen tegen uitbreiding van deze praktijken??

  Antwoord:
  NIETS zoals gewoonlijk.

 9. Beste Seneca, zou je het ISBN nummer van dit boek willen publiceren? Vandaag stond ik in de boekhandel, klaar om het te kopen, maar de titel werd niet gevonden in de database. Ook op Bol.com is de titel niet te vinden. Is het boek al uitgegeven? Alvast bedankt voor je antwoord.

Comments are closed.