comecon-euro

Het Duitse woord “Euroisierung” wil zeggen de introductie van de Euro zonder formeel lid te worden van de Eurozone. Daaraan denkt men nu bij het IMF als oplossing voor de problemen van de Oosteuropese EU-lidstaten. Ik kwam het artikel vandaag op enkele Duitse sites tegen: Bijvoorbeeld op de site van eurotopics en ook op de site van het Handelsblatt.

Alles wordt natuurlijk (nog) ontkend, zowel door de Europese Commissie die vermoedt dat het hier gaat om een intern document van het IMF, dat al een maand oud is (alsof het dan minder erg is). De ECB probeert de angel eruit te trekken door te zeggen dat de criteria van de landen die tot de Euro gaan toetreden (zoals een lage inflatie en beperkt begrotingstekort) volledig moeten worden nageleefd! (alsof de huidige Eurolanden dat ook allemaal doen).

Enfin- dit ‘Euroiseren’ gaat natuurlijk gebeuren. En dan wordt het zeer onoverzichtelijk; want we hebben EU-lidstaten, die niet aan de Euro doen (zeg maar al diegene die niet in dingplofbips of-hoe-was-die-ezelsbrug-ook-al-weer zitten) zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken; we hebben landen, die regulier meedoen (zoals Nederland en Duitsland en de rest van de dingplofbips); en dan zijn er ook nog landen zoals Turkije en Tunesië waar je heel goed met de Euro kunt betalen, zonder dat het officieel is ge-euro-i-seerd. Vervolgens komen nu enkele Oosteuropese EU-lidstaten erbij die formeel nog niet kunnen c.q. mogen toetreden, maar die het de facto wel gaan doen; en dat zullen wederom zeker niet alle ex-comecon landen zijn, maar wederom een gedeelte. Er is nog een kleine hoop dat sommige van de Oosteuropese landen zich niet in het pak laten naaien want ze zijn welicht te trots om een soort tweede-rangs-lidmaatschap van de Euro te accepteren, hoewel ze wel dringend geld nodig hebben (denk aan Hongarije)

Het lijkt wel een circulus vitiosus.

4 REACTIES

 1. Om dit allemaal uit elkaar te houden met alle consequenties heeft straks iedereen een universitaire opleiding nodig!

 2. Je kan natuurlijk ook overal een goud-gebaseerde munt invoeren. Net zo ‘universeel’ als de Pingplofpips, maar zonder de bijbehorende inflatie.

  De positieve kant is: binnen een paar jaar is elke euro gebruiker miljonair. Net als in Zimbabwe.

 3. Een universitaire opleiding heb je niet echt nodig. Het is gewoon een kwestie van herverdeling van het geld.
  Het is stelen van de westerse middenklasse om ze financieel weer afhankelijk te maken en ze geen eigen keuze voor vervroegde pensioeneringen meer te geven.
  Dit stelen is nodig om de boel voor de politieke en corporatistische elite aan de “rol” te houden.
  Wat doe je met het gestolen geld? Je pikt het als elite zelf in en geeft een deel aan krediettokkies in oost en west om de consumptie op gang te houden en (vooral) de lieve vrede te behouden.

  Hoe noemen ze het?
  “De sterkste schouders moeten in moeilijke tijden de zwaarste lasten dragen”.

  Hoe meer je er over nadenkt hoe meer je gaat denken aan een geregiseerd scenario. Dit kan onmogelijk een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn!

 4. Euro-iseren (of Dollar-iseren) is een zéér waardevolle praktische oplossing voor landen met een relatief kleine economie vlak na een ‘ramp’. Ik was tijdens de Russische invasie in Georgië en had er enkele meetings met anarcho-libertair Kakha Bendukidze, dé sterke man van Georgië, en ook die pleitte toen voor Euro/Dollar-isering na het einde van het conflict. Door een plotse toestroom van buitenlandse deviezen in het kader van ‘hulp’ neemt de waarde van de Georgische munt een te hoge vlucht en vernielt dat de exportmogelijkheden voor de niet-hulpgerelateerde sectoren. Bendukidze dacht wel aan een -isering van minstens twee verschillende munten (minstens Euro én Dollar, maar bij voorkeur zelfs gewoon het principe van één ‘legal tender’ afschaffen en elke actor toelaten zelf te beslissen welke munt hij/zij aanvaardt), ook al zag hij net als ik eveneens heil in ‘free banking’ (zijn -iseringplan ging uit van bestaande fiatmunten en niet van écht vrijbankieren) of in een commodity-standaard. Jammer genoeg blijkt dat plan vandaag, acht/negen maanden na die invasie, nog steeds niet uitgevoerd te zijn…

Comments are closed.