vingerafdrukDe Europese commissie werkt aan een plan om de bestanden met vingerafdrukken van asielzoekers te koppelen aan registers van de politie.

Agenten kunnen vingerafdrukken van de misdaad direct vergelijken met die van asielzoekers en illegalen, ook al zijn die nooit ergens van verdacht.

De Europese commissie presenteert het plan in de loop van juli, melden bronnen. Eerder had Brussel gezegd dat ze het bestand Eurodac van vingerafdrukken van asielzoekers niet voor politiedoelen wilde gebruiken.

D66 Europarlementslid Sophie in ’t Veld, specialist in privacy, is alvast fel tegen het plan.

“Schandalig”, zegt ze. “De huidige Europese commissie staat op het punt te vertrekken en dan komen ze nog gauw met dit belachelijke plan om de burgerrechten verder te beknotten”.

Het stoort in ’t Veld vooral dat de EU-landen het plan nog kunnen goedkeuren enkele maanden voordat het Europarlement naar verwachting over justitie zaken mag gaan meebeslissen. Ze voegt er nog aan toe dan, “Europese kiezers hebben dat kennelijk gewild door massaal voor de christendemocraten van Barroso te kiezen.”

Tot zover de media.

Wat een hypocrieten en draaikonten zijn politici toch.

Het D66 opperhoofd Pechtold heeft in 2005 de kamer geadviseerd om tot een biomedische database over te gaan. Ook is D66 akkoord gegaan om per 1 september 2009 van de aanvrager van een paspoort te eisen dat hij/zij ook een vingerafdruk inlevert. Deze afdruk komt op het paspoort en in een database.

Waarom opeens noemt in ’t Veld dit plan van de Europese commissie dan “schandalig”?

Heeft het iets te maken met het feit dat het gaat om asielzoekers en illegalen, ook al zijn die nooit ergens van verdacht?

Na een aantal jaren heeft de Nederlandse overheid vingerafdrukken van het merendeel van de Nederlandse bevolking in een database. En dat is dan niet “schandalig”.

Ook de Nederlandse bevolking is nooit ergens van verdacht geweest, maar worden nu door de politici gekenschetst als criminelen of toekomstige criminelen.

Of is in ’t Veld er van overtuigd dat deze database niet door de politie zal worden gebruikt?

De Nederlandse overheid doet exact hetzelfde wat de Europese commissie doet, namelijk het terugkomen op eerder gedane uitspraken of afspraken.

Als in ’t Veld zich zo bezorgd maakt omdat dit belachelijke plan de burgerrechten verder beknot, dan had zij haar partijleden tegen de legitimatieplicht, vingerafdruk in het paspoort en nog meer privacy schendende maatregelen moeten stemmen.

Maar zoals alle politici zeggen ze wat maar doen wat anders.

Het argument om een vingerafdruk in het paspoort te verwerken is om identiteitsfraude tegen te gaan. Niet alleen geeft dit aan dat de overheid zelf weinig vertrouwen in de door haar uitgegeven documenten heeft, maar aangezien het controleren van vingerafdrukken tijd vergt en daardoor sporadisch gedaan zal worden is de kans op identiteitsfraude niet afgenomen.

Wat met alle projecten van de overheid in het geval is. Hoeveel terroristen zijn er gepakt na invoering van de identificatieplicht? Dat was tenslotte de opzet van de identificatieplicht.

Het ligt dus voor de hand dat deze database van vingerafdrukken alleen voor politiedoelen is opgezet. De volgende stap is dat de overheid, onder welke mom dan ook, uw DNA profiel wil hebben.

Het zal wel onder de mom “misdaadbestrijding gaan”.

In ieder geval blijkt duidelijk dat politici en andere opvatting over privacy hebben dan ik.

Voor mij betekent privacy, dat alleen personen en instellingen waarmee ik vrijwillig handelingen verricht de dan noodzakelijke privé gegevens of kenmerken zullen krijgen.

Al het andere onder welke noemer dan ook is een schending van mijn privacy.

Maar kun je dit ook verwachten in een totalitaire democratie?

6 REACTIES

 1. Leuk gevonden deze “totalitaire democratie”. Het draait toch altijd om “terrorismebestrijding”, “kinderporno” en “uw eigen veiligheid”?

  Een van de grote problemen is dat politieke prutsers als Sophie hun hele leven in de politiek kunnen zitten om zich ongevraagd met onze levens te bemoeien. Er moeten echt maximum termijnen komen voor hoe lang men bepaalde staatsfuncties kan bekleden.

  Het lijkt meer en meer op een nieuw feodaal stelsel, alleen de PR is anders. Oorlog is vrede, Vrijheid is slavernij, Onwetendheid is kracht, Democratie is Dictatuur.

  Polity [3] reageerde op deze reactie.

 2. Wat er staat D66 heeft er mee ingestemd, daarnaast was dit al veel langer bekend (bij mij persoonlijk november vorig jaar, al was er toen nog sprake van 28 juni waarop het in zou gaan) dus het is “wat laat” om er nu nog wat over te zeggen…

  ach ja, D66 mooie woorden en een hoop symbool politiek, als het er op aankomt zijn het net zulke draaikonten als iedere andere partij

 3. @Bon Vivant [6501]:
  “Er moeten echt maximum termijnen komen voor hoe lang men bepaalde staatsfuncties kan bekleden.”

  Daar schiet je ook geen donder mee op. Het enige wat je krijgt is nog een grotere inefficientie omdat om de x periode weer een nieuwe zooi aan mensen op de troon komen welke het allemaal weer net even over een andere boeg gooien.

 4. Kereltje Pechtol, rept nu natuurlijk niet zo erg over zijn Ministerschap van Spek en Bonen, want dan komen alle herinneringen boven van zijn overal voor zijn wat Balkenende en CDA wilde.

  Nu doen ze bij D66 net of ze eigen standpunten hebben, zodra ze weer hier iets mee kunnen doen (bij regeren), zijn ze het weer direct vergeten.
  Zodra ze weer regeren, mag alles op gebied van vingerafdrukken.

 5. Wat zegt een vingerafdruk nu eigenlijk. Ik kan de vingerafdrukken van mijn buurman jatten en die gebruiken voor alles wat ik maar wil. Het enige wat ik hoef te doen is hem op de koffie uit te nodigen.

  Waarom stelt deze totalitaire staat toch zoveel vertrouwen in onbetrouwbare zaken?

  Overigens heb ik uberhaupt gewetensbezwaren tegen de vingerafdrukken in een paspoort. Wat gaan de gevolgen zijn als je weigert?
  Tot nu toe mogen vingerafdrukken alleen gevraagd worden op het moment dat je in verzekering wordt gesteld, en nu zouden ze die hele meuk wel ff lekker in je paspoort en een database proppen.

  Dat hele schuldig tot je onschuldig bent bewezen gezeik heb ik wel zo een beetje gehad. Maar geen haan die er naar kraait in dit makkelammetjes volk. We hebben het te goed en zien de 40-45 gevaren niet die voor de deur staan.

  Anthony [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Fragger [6505]:

  Het is niet alleen in Nederland gaande dit struisvogel gedrag maar in al ons omringende landen. Wel met je eens dat wij het best zijn in deze struisvogel handelingen. Geef het volk spelen en zij kraaien nergens naar. Geef ze Daytime soaps en platte programma’s –

  Maar hoe doorbreken we dit gedrag? Door zelf niet de taktieken van Pim Fortuyn te schuwen maar ditmaal met een wel wat doordachtere boodschap en oplossing

Comments are closed.