police_stateWebwereld laat deze week in een artikel getiteld “Brussel wil Europese ict-interpol” zien hoe Europese politici de begrippen vrijheid en veiligheid weer eens bruut weten te verkrachten. Lees en huiver, en zet eventueel een valhelm op. Ik citeer:

Alle 500 miljoen inwoners van de Europese Unie, plus illegale immigranten in een grote database voor ‘vrijheid en veiligheid’. Dat voorstel doet de Europese Commissie donderdag.

Een gevoel van afgrijzen overspoelt mij. Webwereld plaatst heel treffend aanhalingstekens rond de woorden vrijheid en veiligheid want zoals ondertussen iedere lezer van dit weblog wel begrepen heeft, is dit niets meer dan de zoveelste inbraak op uw privacy. Niks vrijheid en veiligheid.

De Europese Commissie stelt voor om een onafhankelijk grensoverschrijdend instituut op te richten voor IT-veiligheid. De nieuwe database van het instituut, dat vooralsnog geen naam draagt, zal in eerste instantie paspoort-, visa- en vingerafdrukinformatie bevatten.

Daar is ie dan hoor: De uitgesproken wens om een Europese internetpolitie op te richten om uw “vrijheid en veiligheid” te waarborgen. Mijn linkeroog begint een dramatische tic te vertonen.

Later zal het systeem ook de beschikking krijgen over verblijfsinformatie van individuen, aldus een woordvoerder, die daaraan toevoegt dat het systeem ook biometrische informatie opslaat.

De tic heeft nu niet slechts mijn linkeroog als slachtoffer: ook mijn rechteroog begint plots ongecontroleerd te trillen.

Actiegroepen voor mensenrechten zijn intussen bang voor de ‘big brother’ implicaties die van het nieuwe systeem uitgaan. De Europese Commissie probeert deze angsten af te zwakken door aan te geven dat het nieuwe instituut zelf geen toegang heeft tot de gegevens in de database.

“…probeert deze angsten af te zwakken” Ik begin epileptische stuiptrekkingen te vertonen maar gelukkig valt mijn oog op iets dat wat positiever oogt. Het trillen en schokken neemt iets af.

Volgens de woordvoerder is het systeem zodanig opgezet dat beheerders enkel toegang krijgen tot de informatie van groepen en niet tot individuele gegevens. “Het systeem geeft geen toegang tot details. Ook zal het niet verschillende informatie uit meerdere databases gaan combineren”, aldus de zegsman. Hij geeft als voorbeeld dat het systeem wel statistieken kan genereren van groepen als illegale immigranten.

Alleen groepen. Tuurlijk. Daarom zit ook al die extreem specifieke informatie van elke bewoner van Europa straks in die database. Daar gaat de nieuwe Europese “Veiligheidspolitie” absoluut niets mee doen, daar kunt u op vertrouwen. Waarom slaat men al die informatie dan eigenlijk wel op? Het trillen is terug van weggeweest en in twee keer zo sterke vorm. Ik begin te schuimbekken.

In de nieuwe database worden een drietal huidige databases opgenomen. Daarbij gaat het om het Schengen Informatie Systeem voor paspoortinformatie, het visa informatiesysteem VIS en EURODAC, een IT-systeem voor het vergelijken van vingerafdrukken afkomstig van asielzoekers en illegalen. Het systeem wordt straks in alle 27 lidstaten van de EU geïntroduceerd.

Ik val van mijn stoel af en maak rochelende geluiden.

De opstartkosten van het project bedragen ongeveer 113 miljoen euro. Deze zijn verspreid over de jaren 2010, 2011 en 2012. Daarnaast is de belastingbetaler ongeveer 10 miljoen euro per jaar kwijt aan de variabele kosten, die bestaan uit soft- en hardwaremanagement. De verwachting is dat de Commissie na ratificatie van het voorstel een tender uitbrengt voor de realisering van het project.

Allerlei vloeistoffen verlaten mijn lichaamsholtes in hoog tempo. Het schokken en trillen zet nog even een laatste spurt in maar daarna gaat het licht definitief uit. En als dit soort wensen werkelijkheid worden – en waarom niet? de wens is tenslotte duidelijk kenbaar gemaakt – dan gaat het licht volgens mij binnenkort voor elke Europese burger uit.

Prettig weekend.

33 REACTIES

 1. Vrijheid wordt nimmer gegeven, maar dient voor gestreden te worden. Zodra een volk enige vrijheid geniet, staan er leiders op die de vrijheid z.s.m. willen inperken.
  Vrijheid behouden is een eeuwigdurende strijd met ’the powers that be’.

  Vrijheid is erg lastig voor een feodale staatsvorm.
  Liever hebben ze zwijgend belastingvee.

 2. Iemand Netwerk gezien gisteravond? Het volgende is ook onderdeel van de EU-politiestaat. Oproep: schaf na 19 sep 2009 geen nieuw paspoort meer aan. Loop niet mee met de meelopers(die gisteravond opnieuw riepen: als je niks te verbergen hebt, heb je niks te vrezen), stel een daad. Dat nieuwe paspoort is zeer gevaarlijk!
  http://tinyurl.com/knukqv
  Ja, en er komt nog iets bij… je mag niet meer stemmen als je dat nieuwe STAATSVOD niet aanschaft.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=8619
  P.S, Peter Hustinx(oud-directeur van de Registratiekamer/heet nu CBP) heeft eerder gezegd dat degenen die zgn niks te verbergen hebben, hun pincode maar moeten afgeven.

  Saartje [5] reageerde op deze reactie.
  HoerenSloep [10] reageerde op deze reactie.

 3. @Flavius [6]:

  Over 5 jaar zie ik wel weer. Misschien krijg je dan allemaal wel een chip. Weet ik veel.
  Wat ik nù kan doen, doe ik nù !

 4. @Clyde Westwood [3]:

  Inderdaad, in elke discussie aangaande privacy roept er altijd wel iemand: “Als je iets te verbergen hebt, zul je wel iets op je kerfstok hebben” of “Ze mogen alles weten, ik heb niets te verbergen”. Dat kun je met 3 vragen de kop indrukken, deze domheid: 1) Wat is je maandsalaris? 2) Hoeveel keer heb je sex in de week? en 3) Mag ik je PIN-code?

  http://www.privacymatters.nl/

 5. De techniek maakt de huidige controle mogelijk en de leverancier van chips en ander digitaal spul staat in zijn handen te wrijven en heeft zijn vrienden in Brussel ervan weten te overtuigen dat controle en veiligheid belangrijke zaken zijn. Hoe meer de techniek voortschrijdt hoe meer er zal worden gecontroleerd. Het één heeft het ander nodig om te bestaan…het één heeft het ander tot gevolg. Ik denk dat de burger kan lullen en praten tot ie scheel ziet, maar de totalitaire staat zal er hoe dan ook komen, omdat investeringen die gedaan zijn in onderzoeken en productinnovatie geld moeten opleveren. Hoeveel zullen de heren en dames in de politiek toegeschoven krijgen (Zwitserse bankrekening lijkt mij daarom altijd nog veilig) of welke prachtige banen worden er in het vooruitzicht gesteld bij het vlotter introduceren van de voor de burger verplichte noviteiten?

  IIS [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Saartje [5]: Allereerst dit: in mijn vorige bijdrage staat een fout. Ik schreef dat als je dat staatsvod niet aanschaft, je niet meer zou mogen stemmen. Het moet zijn: als je je vingerafdrukken niet afgeeft mag je niet meer stemmen.
  Verder denk ik zelf dat het mogelijk is om tussen NU en 19 sep 2009 een vervangend paspoort aan te schaffen. De mogelijkheid bestaat dat zo’n ambtenaar zal zeggen: maar de huidige is nog geldig…
  Volgens mijn inschatting mag de aanvraag van een vervangend paspoort niet geweigerd worden. Let op! In dat vervangende paspoort zal ook de RFID-chip zitten en daar kan- zoals je in de Netwerkreportage gezien hebt- ook makkelijk mee geknoeid worden.
  Uitlezing op afstand kan voorkomen worden door het paspoort in een soort van METALEN mapje te doen, ze bestaan ook voor pinpassen en creditcards: beschadiging wordt op die manier ook voorkomen.
  Je kunt ook bij je eigen gemeentebestuur informeren hoe het zit met dat vervangende paspoort.
  Tot slot: ik zie een nieuwe paspoortaffaire aankomen.

  Michel [27] reageerde op deze reactie.

 7. @Ernest [8]: Ik zal maar even antwoord geven. Voor zover ik heb kunnen nagaan aan m’n eigen papierwinkel heeft sowieso het rijbewijs(in heb nog een geldige papieren versie)geen (RFID)chip, het ID-bewijs dito.
  Wellicht weten ze bij Binnenlandse Zaken meer…
  Tel 070-4266426 Postbus 20011, 2500EA Den Haag

  Ernest [17] reageerde op deze reactie.

 8. @R. Hartman [16]:

  Gemakshalve gaat men bij Wacko Jacko onmiddellijk uit van zelfmoord en soms plegen politici die in de weg staan ook moord op zichzelf. Politiek bedrijven is niet zonder risico’s vooral als je de fout maakt een eerlijk politicus te zijn…

 9. @Ernest [17]:
  En dan de afweging maken of je meer om je eigen vrijheid geeft, of meer om je totale vermogen omdat de boetes dan maar over de vloer blijven rollen. Nee, de enige oplossing die ik haalbaar zie is jezelf te onttrekken van deze waanzin en te bivakeren naar locaties waar het nog enigsinds redelijk gaanbaar is (in relatie met onze waffen unie uiteraard).

 10. Heb nu mijn creditcard niet bij de hand, maar morgen zal ik de domeinnaam

  http://www.sloopjechip.nl

  kopen. Hierop kunnen we een uitleg plaatsen over het gevaar van de chip (ook voor Jan met de pet, niet alleen voor criminelen) en goede manieren om hem kapot te krijgen zonder je paspoort te beschadigen.

  Wie helpt met het op de server plempen van een blog-layout?

  Ik moet zo kotsen van deze sociaal religieuze maffia dat ik het (serieus!) nog maar 1 keer per week aankan op deze en gerelateerde websites te kijken. Ik krijg er echt stress van… Deel van het probleem is dat je zelden echt actie kunt ondernemen en zo machteloos bent. Wanneer verandert er iets?

  Clyde Westwood [23] reageerde op deze reactie.

 11. @Overheidsslaaf [21]: Mijn beste, Heb je wel eens gehoord van de Macht van het Getal? Want daar zit de crux. Er verandert alleen iets als ALLE Nederlanders die op dit moment in het bezit zijn van een paspoort, gezamenlijk zeggen: en nou moet jullie* gelazer met ons privéleven afgelopen zijn, wij laten ons niet als verdachten bestempelen!
  *bedoeld worden de zgn boven-ons-gestelden die voortdurend menen alles voor ons te moeten regelen, continu voor ons denken, etc.
  Om dezelfde reden moeten alle Nederlanders ook eens beter gaan NADENKEN. Voorbeeld: sedert 1-1-2005 denkt iedere sufferd dat we in dit land een draagplicht zouden hebben, maar NIETS is minder waar.
  Feit: de majesteit en de 1e Kamer hebben eind dec 2004 getekend voor een aan strikte regels gebonden toonplicht.
  Voorbeeld: busmaatschappijen zijn van plan om vaker “controles” uit te laten voeren, maar als je in de bus zit van A naar B en een geldig plaatsbewijs hebt, mag NOOIT naar je ID gevraagd worden!!!
  In de bus zitten met een geldig plaatsbewijs is GEEN strafbaar feit, eea voldoet niet aan de richtlijnen waarvan politie en parketten verplicht op de hoogte moeten zijn. Rest te vinden op:
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=6333
  En degenen die alsmaar roepen: ik heb niks te verbergen, ze mogen alles van me weten, die idioten moeten ook hun pincode maar openbaar maken.

 12. @YaHozna [22]:
  Wederzijds. Altijd leuk om te zien hoe religioten weer eens bewijzen hoe “slim” ze zijn met hoogstaande stukjes belachelijkmaking op het moment dat hun heilige geschriften hen geen mening hebben kunnen geven. Toch beek?

  En ga dit nou alsjeblieft geen geneuzel noemen, want dat bewijst alleen maar hoe “slim” je bent.

  Breng eens wat verandering aan in je leven. Probeer eens iets te beargumenteren (“god zei het” is geen argument). Ik weet dat het moeilijk kan zijn, maar probeer het nou maar eens. Dynamische kwaliteit. Het is het waard.
  beek [25] reageerde op deze reactie.
  YaHozna [26] reageerde op deze reactie.

 13. @Ratio [24]:
  “Breng eens wat verandering aan in je leven. Probeer eens iets te beargumenteren (”god zei het” is geen argument). Ik weet dat het moeilijk kan zijn, maar probeer het nou maar eens. Dynamische kwaliteit. Het is het waard.”

  Nu eauk nog de paternalistische held willen spelen? Goh, wat een koddige hoogmoed.

  btw Ik maak zelf wel uit wat ik een steekhoudende argument vind en wat niet.
  Dat jij een bepaalde overtuigingen hebt wat mag je natuurlijk helemaal zelf weten; probeer ze enkel niet persoonlijk en grappig wannabe dictatoriaal op te dringen want dan sla je natuurlijk een modderfiguurtje. Maar ach, daar lijkt je hardnekkige voorkeur nu eenmaal te liggen.
  Echt libertarisch …

  Ratio [28] reageerde op deze reactie.

 14. @Clyde Westwood [14]:

  Ach, dan komt mijn magnetron nog van pas. Ik gebruik het namelijk niet voor voedsel, maar RFID chips lust hij rauw! Ook een ouderwetse hamer kan wonderen doen! Ik ga morgen trouwens een nieuw ausweisje halen.

  Ze kunnen me wat.

 15. @beek [25]:
  Hehe, het is gewoon zo herkenbaar ;p.

  @YaHozna [26]:
  Dat jij zelf uitmaakt wat jij een steekhoudend argument
  vind valt te merken. Ze zijn vrijwel altijd belachelijk. En dat “persoonlijk en grappig” heeft blijkbaar wel gewerkt, want je reactie is nog maar half zo belachelijk als de anderen. Je irritante vaagtaal is ook weer aanwezig, dus dat is minder. En dat laatste, dat zogenaamde dictatoriale herken ik niet en je laatste 2 woorden zijn ook weer belachelijk. Hoeveel mensen hebben daar al niet mee bewezen hoe sukkelig ze zijn.

  YaHozna [29] reageerde op deze reactie.

 16. @YaHozna [29]:
  Die is inderdaad wel mooi ja. Bedankt voor de tip 😉
  Ik zal je de wederdienst bewijzen en voor jou ook een leuke nieuwe pseudoniem verzinnen. Hier komt ‘ie: Religioot. Ja ik weet het, hij wordt nu een beetje oud, maar jij kunt hem vast wel nieuw leven inblazen. Kan meteen iedereen zien dat je religieus bent en daardoor een idioot. Als je hem niet mooi vindt probeer “sukkel”. Heel erg rechtstreeks en duidelijk. Dan weet meteen iedereen hoe erg je sukkelt en dat spaart iedereen meteen een boel sukkelig leeswerk. 😉

  beek [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.