Wayne Allyn Root is een libertarier met een eigen talk radio show.  Hij is vice consciencepresident kandidaat voor de Libertarian Party, levert wekelijks commentaar bij ‘Savage Nation’ en is regelmatig aanwezig op Fox News en Fox Business Network.  Onlangs schreef hij een boek: ‘The conscience of a Libertarian’. Zijn radioprogramma W.A.R.; the Wayne Allyn Root Show, wordt in de drie grootste markten in de VS uitgezonden: New York (WNYM), Los Angeles (KABC) en Chicago (WIND).Root wil zijn show op meer dan 20 stations hebben binnen zes maanden en met een jaar in de hele VS.  Zijn boek komt 50 jaar na de publicatie van Republikeins presidentskandidaat Barry Goldwater ‘The conscience of a Conservative’. Hij combineert een levendig libertarisme met een vrijzinnige blik op de maatschappij.

Een van de speerpunten van Root is zijn ‘Income Tax Vacation’ – een verlof van een jaar van inkomstenbelasting. ‘Mijn plan beloond de mensen die alle echte banen creeren en sowieso alle belasting betalen’ zegt Root. ‘Het staat Amerikaanse belastingbetalers toe om meer van hun eigen geld te houden en de tussenpersoon – de overheid – te passeren.  ‘Als de belastingbetaler een jaar hun geld mogen behouden, zal het resultaat het grootste economische herstel aller tijden zijn. Het zal namelijk banen scheppen, bureaucratie inperken, investeringen en nieuwe ondernemingen doen groeien als nooit tevoren.’

Root focust ook op de noodzaak om de overheid te beperken en ondernemerschap aan te moedigen. In zijn boek geeft hij hier een voorbeeld van: in de afgelopen 45 jaar stijgt de aandelenmarkt met 17,7 % als het Congres met reces is – en 1,7 % daarbuiten. En dat geldt als Democraten en Republikeinen aan de macht zijn.

Root, hij schoolde zijn vier kinderen thuis, vreest een economisch Armageddon. ‘Met Obama’s uitgaven en belastingplannen wordt onze toekomst gevuld met een schuldenlast als een nucleaire paddestoel, een enorme inflatiegolf en een totaal waardeloze U.S. dollar.’

Met zijn radioshow, boeken, speeches, acties en artikelen gaat Root de strijd aan met Big Government.

7 REACTIES

 1. “….zijn ‘Income Tax Vacation’ – een verlof van een jaar van inkomstenbelasting….”

  Klinkt aantrekkelijk:
  1. mensen mogen dat jaar meer inkomen houden, kunnen ruimer leven
  2. ze leren beseffen hoeveel er van hen wordt afgepakt! Eerder geneigd tot protest!

  De VRAAG: Hoe ga je zoiets voor elkaar krijgen? (In NL en België)

  flap [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [1]: Een stukje hebben we dat natuurlijk gehad in nederland (in ieder geval voor werknemers) immers de afschaffing van het werknemersdeel van de ww premie.

  Wel interessant of we nou met zijn allen wel de baricade’s opgaan als volgend jaar diezelfde premie weer wordt ingevoerd.

 3. @Spy-Nose [3]:

  De staat zal nooit toestaan dat plotsklaps de loonbelasting wordt afgeschaft. Dit plan is een stukje realistischer.

  Mij lijkt zijn plan een erg slimme zet. Zoals Hub zegt zijn mensen eerder geneigd tot protest, na een jaar die vrijheid gehad te hebben. Bovendien zal de overheid, na de economische bloei die zijn plan ongetwijfeld veroorzaakt, moeten toegeven dat inkomstenbelasting niet de beste weg is.

  Een erg dapper plan. Deze man probeert de overheid ervan te overtuigen het ‘economische paard van Troje’ binnen te laten. Humoristisch ook. Moest hardop lachen toen ik het las, ha.

  De adviseurs van Obama zullen dit ongetwijfeld beseffen. Dat is jammer.
  Spy-Nose [7] reageerde op deze reactie.

 4. Ik geloof dat de overheid er alles aan zal doen om te voorkomen dat het geld gaat rollen (behalve dan richting staat) ivm de crisis.
  dus loonbelasting zal blijven bestaan
  daarnaast is het systeem er op gebouwd dat je niet teveel geld over mag houden aan het eind van de maand, anders gaan ze daar toch alleen maar whisky en zo van drinken.

 5. @Overheidsslaaf [4]:
  Heb je het boek gelezen?
  Het idee is zeer origineel. Maar BO zal het nooit invoeren.
  Ik ben benieuwd wat het losmaakt.

  @Ratio [6]:

  De Libertarian Party heeft een partylogo met het Vrijheidsbeeld.

  Ik schat, dat de meeste Amerikanen het Vrijheidsbeeld inderdaad als symbool van de vrijheid zien, hoewel het feitelijk een geschenk is van de Franc Maçon aan de (eerste) Republiek van de Vrijmetselaars.

  Inderdaad eigenaardig. De moeite waard om uit te zoeken, lijkt me.

Comments are closed.