In Duitsland worden miljarden euro’s subsidiegeld gestoken in zonne magic_beans_of_obama_unified1energie. Dit met de rechtvaardiging: de industrie staat nog in de kinderschoenen. Door de staat vastgelegde tarieven, die tegenwoordig een veelvoud van de huidige stroomprijzen op de beurs zijn, garanderen de beheerders en producenten van zonnecollectoren fraaie ‘winsten’ die ze gebruiken om verder uit te breiden. Via een speciale wet, de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) is er een complete couveuse industrie opgericht. Vele andere landen hebben dit Duitse voorbeeld overgenomen.

Het is de hoogste tijd dat deze kunstmatige prijzen voor zonnestroom drastisch verlaagd worden. De kosten stijgen namelijk de pan uit en de sector is zeer zelfvoldaan en traag. Daarnaast verhinderden de subsidies dat deze branche ooit leert om zelfstandig te opereren.  

De Duitse zonne-energie-industrie is daarnaast uiterst inefficient. In voormalig Oost-Duitsland zijn met behulp van, jawel, grootschalige subsidies grote fabrieken opgericht ‘om arbeidsplaatsen in de duurzame energiesector te creeren’.  Dit leidt er toe dat de productie meer met de hand gedaan wordt want dat levert meer banen op. Deze ambachtelijke aanpak leidt vervolgens tot een ernstig concurrentieprobleem met producten uit China en de VS.  

Duitsland is simpelweg te duur. Maand na maand verliezen Duitse bedrijven marktaandeel. Nu de prijzen voor collectoren dalen, wreekt zich deze politiek. De snelle prijsdaling is trouwens ook een gevolg van het staatsingrijpen. Veel producenten hebben in de afgelopen jaren een enorme capaciteit opgebouwd. Omdat Spanje, net als Duitsland, een vaste tariefprijs voor zonne-energie gaf, gingen er in 2008 meer dan 40 % van alle wereldwijd gebouwde modulen naar Spanje.

Toen echter kwam de klap. De Spaanse regering kon de subsidies niet meer opbrengen. In september vorig jaar werden de garantieprijzen flink beperkt en meteen stortte rond de jaarwisseling de zonnemarkt in. De eens belangrijkste markt ter wereld is nu zo goed als dood. En nu de producenten hun modules niet meer kwijtraken, moeten ze hun overproductie in de ramsj gooien.

Ook in Duitsland hangt de zonne-industrie een dergelijk zwaard van Damocles boven het hoofd. Want de kosten stijgen alleen maar. Dit jaar gaan zonnesubsidies de steenkoolsubsidies bij onze Oosterburen overtreffen en in 2013 groeit het naar meer dan 75 miljard euro. Er gaat meer dan 20 jaar overheen voordat al deze zonnige schulden afgelost zijn…

Met ongetwijfeld de allerbeste bedoelingen presteren overheden het wederom om met behulp van belastinggeld precies het tegenovergestelde te bereiken van wat men zich tot doel gesteld had.  Duurzame energie doodgesubsidieerd. Volgend project graag.

9 REACTIES

 1. Ach, alles onder het mom van “milieu”. Dan schijnt alles geoorloofd te zijn.
  Net zoals windmolens: haal de subsidie eraf en geen bedrijf zal nog investeren in die belastinggeldslurpers, want economisch niet haalbaar.
  Voorlopig tuf ik lekker in mijn dieseltje verder en zoek ik gewoon de goedkoopste/beste energieleverancier; groen of niet.

 2. Dit lijkt mij een uitstekende visie op de gang van zaken.
  Marktpartijen kunnen zoiets veel beter.
  Een overheid probeert hier voornamelijk zijn ‘nut’ aan te tonen, en gaat voor het publiek breeduit op een stoel zitten die door marktpartijen veel efficienter kan worden ingevuld.

 3. @Rothschild [3]:
  Kritiek is leuk en aardig, maar zonder argumentatie gaat niemand er op vooruit. Sterker nog, het werkt averechts. Voor mij komt dit commentaar over als uit de hoogte doen en “wel even laten weten hoeveel je wel niet van de zonne-energie markt afweet”.

 4. Waarom moeten staten/politici uberhaupt dit soort nep-markten subsidieren? Telkens weer opnieuw. Het bewijst alleen maar hoe nutteloos al die ‘beleidsmakers’ zijn.

  Laat de Ossies liever doen waar echte markt-vraag naar is: Ostalgie. Er schijnt een aardige behoefte te zijn aan oude spullen van de DDR. Die kunnen dan mooi opnieuw worden geproduceerd. Zonder subsidie graag.

  En eerlijk is eerlijk. Een Trabi (graag op waterstof) is toch veel mooier dan zo’n kansloze Fiat 500?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ostalgie

 5. @Rothschild [3]:

  Reeds 3 maal gevraagd maar een prima discussie froum als die van Vrijspreker vraagt toch om een uitgebreidere reactie dan “dit is een eenzijdige visie”. We staan allemaal te poppelen om volledig geinformeerd te worden en de andere kant van het verhaal te horen.

  Algemeen:
  Subsidie projecten van de overheid kunnen een impuls aan de betreffende industrie waardoor deze zich met een sneltrein vaart zou kunnen ontwikkelen, maar als de overheden ons niet beroven van al onze centen zou er in de private sector genoeg kapitaal aanwezig zijn om dezelfde impuls te geven (als er voldoende animo onder de bevolking is) en deze impuls is dan zeker efficienter en goedkoper.

Comments are closed.