Oftewel: Hoe politici werkelijk over hun electoraat denken.

Dat politici over het algemeen leugenaars zijn die hun verhaal aanpassen aan hun publiek van het moment, er zelfs geen enkel probleem mee hebben om afhankelijk van dat publiek totaal tegengestelde verhalen op te hangen en slechts als zij zich onbespied waren hun ware aard tonen mag bekend worden verondersteld.

Dat het publiek meestal graag hoort wat hen verteld wordt is de reden voor de verschillende versies, die er dan ook nagenoeg kritiekloos ingaan. Gisteren sprak een campagnevoerende Gordon Brown net buiten Rochdale (Lancashire) mevrouw Gillian Duffy aan, een Labour stemmer die hem kritisch ondervroeg en, hoewel nog lang niet kritisch genoeg, bleek Brown hier niet goed mee om te kunnen gaan. Zie hier de video van het interview, en let vooral op hoe Brown zich presenteert, zijn lichaamstaal, en op wat hij aan het eind in de auto zegt als hij zich onbespied waant:

Zo kennen we onze politici weer. De ploeg van SkyNews, ook niet vies van een schandaaltje, sprint achter mevrouw Duffy aan en vraagt om haar reactie:

Hoewel mevrouw Duffy scherp blijkt te zien wat Labour in Engeland heeft aangericht lijkt ze nog niet de link gelegd te hebben dat het haar partij is die de misère heeft veroorzaakt, maar haar respect voor Gordon Brown heeft een behoorlijke deuk opgelopen. Kennelijk heeft het nieuws dat de ontwrichting van de maatschappij sinds 2000 gericht beleid van Labour was haar nog niet bereikt.

Zie hier het gekronkel en gedraai van Brown als hij voor de BBC radio ter verantwoording wordt geroepen:

Duidelijk is te horen dat hij zich vooral verwijt dat zijn privé-conversatie te horen was doordat zijn microfoontje nog open stond, en dat men die gewoon heeft uitgezonden. Nadien is hij teruggereden naar Rochdale en heeft mevrouw Duffy persoonlijk zijn welgemeende excuses aangeboden, terwijl de pers buiten stond te wachten. Hij had er dit over te zeggen:

De opluchting straalt van zijn gezicht af. Zou hij nu werkelijk denken dat men hem oprechtheid toedicht? Hoe kan een politicus zichzelf nog in de spiegel aankijken?

Who is John Galt?

7 REACTIES

 1. Inderdaad, lak aan het electoraat. In de studio heb je klapvee, in de politiek doen ze het met stemvee.

  Einde Brown. Die wordt uiteraard straks weggezet als een idioot, die in tegenstelling tot zijn concurrenten, het slechte vertegenwoordigt.

  In Nederland hebben we Job, de NOVA opblaaspop. Afwachten maar, wie hem lek gaat prikken…..

  A [3] reageerde op deze reactie.

 2. @P.E. Middelkamp [2]: Wachten op wie hem lek gaat prikken:

  Confronteer hem publiekelijk met zijn electoraat voor een paar dagen. Dat kán geen probleem zijn, lijk me.
  Het zou van een ongekende schoonheid zijn als het Nova is die hem dan te kijk zet….

 3. @pcrs [1]:

  hij was vergeten het microfoontje van zijn jasje te halen ;).

  Net zo dat ze vaak graag vergeten wat ze in het verleden aan schade hebben aangebracht aan het land (helaas vergeet het volk dat ook vaak).

 4. Je krijgt bijna medelijden met hem… bijna. Tot je je realiseert dat hij de welvaart van de UK de afgelopen 10 jaar bijna eigenhandig om zeep heeft geholpen. (geholpen door de president van de Engelse centrale bank ofcourse)

 5. Volgens mij is dit gewoon een ‘exit strategy’ van Brown.
  Net zoals Bos, en Eurlings dat hier gedaan hebben.
  Ik geloof dan ook niet in ongelukjes.
  Je kunt je afvragen waarom hij per se een radio-microfoon moest dragen.
  Aan wie behoorde deze toe?
  Denk toch aan dezelfde als de ontvanger heeft.
  Waarom heeft deze, voordat Brown in de auto stapte zijn microfoon niet teruggevraagd?

Comments are closed.