Deze kreet werd nog maar een paar weken geleden door de Nederlandse overheid en politici aan de burgers beloofd.
Maar na enkele vergaderingen in de EU-top, verstomden die beloftes al snel en trad er zelfs een stilte op. De Vrijspreker heeft al vanaf het begin van dit Griekse drama er voor gewaarschuwd dat het resultaat echt wel ten koste van de burgers zou uitkomen. We zien dat nu in versneld tempo werkelijkheid worden.

Vanmiddag (op zondag als het volk bezig is met marathons en voetballen) hebben de EU-euro-opperhoofden besloten om (om te beginnen!) aan Griekenland 30 miljard euro te “lenen”. Ieder land zal volgens de NOS bijdragen “naar rato”.
Vraag 1: Naar welke rato? Naar inwoners, BNP, of ieder 1/16 deel? Voor risico van de Nederlandse belastingbetaler weer 2 miljard? Gaan al die politiekelingen hun bezuinigingsbeloftes nu met 2 miljard verhogen? Of vertellen ze aan de kiezer dat dat niet nodig is omdat Griekenland dit immers met rente gaat terugbetalen? En gaan ze dan de belastingdruk verlagen met 100 miljoen euro?

Vraag 2: Hoe kan een land dat al 30 miljard te kort heeft, nog een veel geld aan die Grieken ter beschikking stellen?
Vraag 3: Betekent dit dat “wij” dadelijk ook solidair zijn als al die andere PIIGS landen geholpen willen worden? En die komen!!
Vraag 4: Het is toch bekend dat de Grieken dit jaar 50 miljard te kort komen. Wie zorgt als de ergste druk van de ketel is voor de rest?

Het hele proces wordt nog omgeven door zakken vol poetsdoeken voor het bloeden en voor het ondoorzichtig maken. Zoals dat Griekenland het geld pas krijgt, als ze er om vragen. Zoals dat ook het IMF geld geeft (leent? schenkt? ) maar nog niet heeft bepaald wanneer en hoeveel.

Nog moeilijker is te doorzien wat de bijkomende consequenties zijn. Er wordt al “gepolitiekt” over aanpassingen van het Verraad van Lissabon. En ik voorspel dat ook dat gaat gebeuren, en dat u ook daarin geen fluit te vertellen hebt.
Angela heeft al duidelijk gemaakt dat Duitsland dat gaat eisen, en dat de andere opperhoofden wel mee MOETEN.
(“I have my thoughts. I don´t think we can avoid treaty changes. If we see that the treaty is not sufficient then we cannot say that we won´t do anything for 10 years. Europe cannot lock itself (“einmauern” in German) in its castle,” Angela Merkel said on Friday.)

Blijft de kernvraag: “Hoe komen we uit die EU?

36 REACTIES

 1. Ik word regelmatig herinnerd aan het feit dat ik tegen de EU en haar grondwet ben.

  Nu wordt er op een zondagnamiddag even telefonisch overleg gepleegd en de Grieken krijgen € 30,000,000,000. Straks komen landen als Portugal en Italië ook bedelen en dan is het hek van de dam.

  De ex-minister van financiën, ene PvdArmoede lid, heeft al miljarden Euro’s in een bodemloze put gegooid. Ook de banken zouden met rente terugbetalen en het zou de belastingbetaler niets kosten; Nee zei Bos nog, het gaat geld opleveren. Nu staan wij voor Miljarden aan bezuinigingen en laten die gewoon over ons heenkomen.

  Wat is ook niet begrijp is dat een demissionair minister van financiën zoveel geld kan en mag uitgeven.

  Nico [10] reageerde op deze reactie.
  A [13] reageerde op deze reactie.

 2. De Grieken worden natuurlijk ook bedrogen door de eigen overheid. Een bedrog dat doorgang zal vinden als die overheid ook nog eens 30 miljard euro erbij krijgt. Geluk bij een ongeluk is dat meer dan 60% van de Griekse economie ‘grijs’ is. Een veel hoger percentage dan de Nederlandse economie.

  Ik ben benieuwd wanneer aan de oppervlakte komt hoe slecht Nederland ervoor staat. Meestal duurt dat wat langer, omdat het Nederlandse politieke bedrijf een stuk minder transparant is en omdat Nederlanders, vooral Nederlandse politici, doorgaans meesters zijn in het ophouden van de schijn en zodanig het waanbeeld zijn toegedaan rechtschapen te zijn dat men in de veronderstelling verkeert dat hun schuinsmarcheerderij niet eigenlijk, maar écht niet heeft plaatsgevonden.

  pcrs [16] reageerde op deze reactie.

 3. Omdat het Nederlandse politieke bedrijf een stuk minder transparant is? En omdat Nederlanders, vooral Nederlandse politici, doorgaans meesters zijn in het ophouden van de schijn?

  Minder transparant dan welk ander land? Dan Griekenland?
  Van Griekenland had tot voor kort niemand het nog door dankzij de hulp van de bank Goldman Sucks 😉 Over schuinmarcheerderij gesproken! Kortom: het is overal en in elk land hetzelfde want het gaat over politiek!

  Oscar [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Frankie [3]:

  De Nederlandse bevolking is over het algemeen van mening dat de Nederlandse politici betrouwbaar zijn en dat ‘Belgische’ en ‘Italiaanse’ toestanden ‘bij ons’ niet voorkomen.

  Er zou onderzoek naar gedaan dienen te worden, maar volgens mij denken veel mensen aldus:
  “Wouter Bos heeft maar mooi de economie gered, Gerrit Zalm heeft het allemaal goed gedaan en Nout Wellink heeft goed op onze portemonnee gepast. Chapeau voor deze integere en onkreukbare lieden. Corruptie onder bestuurders en ambtenaren komt gelukkig in ons land vrijwel niet voor.”

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Oscar [4]:

  “volgens mij denken veel mensen aldus:
  “Wouter Bos heeft maar mooi de economie gered, Gerrit Zalm heeft het allemaal goed gedaan en Nout Wellink heeft goed op onze portemonnee gepast. Chapeau voor deze integere en onkreukbare lieden. Corruptie onder bestuurders en ambtenaren komt gelukkig in ons land vrijwel niet voor.”

  Heel goed geformuleerd wat ik ervaar als ik praat met andere bewoners in onze flat of bij verjaardagen en dergelijke.

  En toch zijn dat vaak geen domme mensen. Dacht ik!!

  Er moet meer zijn, want veel lezers van deze Vrijspreker-site zijn al veel verder en kijken er doorheen.

  En dat is allemaal zo logisch en zo duidelijk, dat het kennelijk moeilijk aan anderen over te brengen is.

  HOE laten we aan meer mensen zien wat er echt in deze politieke wereld aan het gebeuren is?
  Als ons dat lukt, wordt de libertarische aanhang op zeer korte termijn verveelvoudigd.
  En dat is de sleutel tot verandering naar een grotere vrijheid (en grotere welvaart) voor iedereen.)

  Oscar [6] reageerde op deze reactie.
  Rothschild [30] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [5]:

  Niet gefrustreerd worden is belangrijk. Niet komen in een positie waarin Micha Kat gekomen is. Gemarginaliseerd, niet serieus genomen, vecht hij een eenzame strijd.

  Ik vrees dat de meeste mensen te ijdel zijn om van standpunt te veranderen. Ik heb jarenlang deze ijdelheid onderschat. Mensen wíllen eenvoudigweg niet dat libertariers gelijk hebben.

  Devidas [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Oscar [6]:
  Het is vrij simpel, zodra een land een relatief hoge welvaart heeft opgebouwd kan het zich de luxe van democratie en socialisme veroorloven. Het volk zal nooit in opstand komen omdat het teert op de welvaart die is opgebouwd in een tijd dat de staat nog een veel kleinere rol had.
  Het is gewoon even een decennia of twee wachten tot alle reserves op zijn, tot we een keertje tegen hyperinflatie aanlopen, tot iedereen die produceert in protest gaat…tot het sprookje voorbij is. Als je niks te vreten hebt is het snel afgelopen met de ijdelheid.

 8. Linkse hobby’s hebben miljarden gekost. En blijven kosten.
  Al zijn het de grootste dieven de socialisten, toch blijven de mensen erop stemmen. Mensen wordt een worst voor gehouden en daar trapt de massa in. Een bekende verkiezingsworst is : We doen de uitkeringen met 10 % omhoog. Een groot aantal mensen stemt meteen op zo’n partij. Gelukkig is in Hongarije het socialisme voorbij. 53.8 % voor rechts……… helaas voor rechts moeten die de puinhopen van de rooien opruimen.

 9. @Maserati Teun [1]:

  Worden jullie eens WAKKER, heel nederland heeft NEEN tegen de europese grondwet gestemd, wat doen ze ! Verdere referendums verbieden en gewoon door laten gaan. Alles heb je kunnen lezen op internet, vooral in engeland, daar waren ze erachter dat ze alleen de paragraven nummers hadden verandert in de grondwet en een beetje door elkaar gehuseld. ZO VERANDERT ECHT WAAR !!! Hetzelfde is Hitler in amerika aan het doen, alles in het openbaar, je kunt alles lezen op internet op zelf de belangrijkste site’s, tv zenders, kranten. LAAT HET ZIEN OF VERTEL DE WAARHEID EN NIEMAND GELOOF HET !!! Jullie laten voor de zoveelste keer slachten, slaaf maken, misleiden door het zelfde spelletje wat al eeuwen wordt gespeeld. Misleiding, goed gelovigheid en meest belangrijke dat jullie allemaal SUPER INTELLIGENT ZIJN. ECHT WAAR !!! Als je maar niet een te grote mond krijg of teveel aanhangers, dan wordt je gedood, JOHN F KENNEDY, MARTIN LUTHER KING, PIM FORTUIN, ik noem er een paar die wel echt goede bedoelingen hadden met de mensen. STOP MET JE VERDEELD EN TEGEN ELKAAR OP TE ZETTEN, STOP MET TE DENKEN DAT JE SLIMMER BENT, VOOR EEN EENHEID VOOR DE GOEDE MOOIE ZUIVERE MENSHEID EN ZONDER ZINLOZE OORLOGEN EN VECHTEN. ZET ALS EEN BLOK HEEL DIE HITLER BEWEGING DIE NU AAN DE MACHT ZIJN AF, D.M.V. STOPPEN MET NIEUW KOPEN, WERKEN 3 DAGEN EN ZE ZIJN AL UITGESPEELD, LAAT HET EEN WEEK ZIJN. DAN ZIJN ZE UITGESPEELD EN SLUIT ZE OP LEVENSLANG. LAAT JE NIET LANGER MISLEIDEN DOOR LINKS OF RECHTS, MOSLIM OF KATHOLIEK, ZWART OF WIT, DAAR MAKEN ZE GEBRUIK VAN DAT HEET MISLEIDEN, VERDEEL EN JE HEBT DE MACHT. TRRRRRINGGGG HET IS ZO SIMPEL. GELD KUN JE NIET ADEMEN DRINKEN OF ETEN !!!!

  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 10. (op zondag als het volk bezig is met marathons en voetballen) hebben de EU-euro-opperhoofden besloten om (om te beginnen!) aan Griekenland 30 miljard euro te “lenen”.

  Ik had dezelfde gedachte. Dat is weer effe geritseld, mijn benieuwe of er nog door iemand uit de kamer kritische vragen worden gesteld.
  Als er al vragen worden gesteld zal het wel gaan over de uitzending van Peter R. de Vries. OOK een staaltje onkunde pur sang maar toch van een ander niveau.

  Wat betreft de kosten zal het wel zo gaan: Wij lenen geld tegen 3 procent en lenen dat weer uit aan Griekenland tegen 5 procent. Dat is dus 2% winst over ???. Nederland doet dus weer uitstekende zaken net zoals Bos dat deed met de banken en met IJsland.

  Nu ben ik geen econoom maar de markt zal deze constructies echt wel doorzien. De euro word er in zijn geheel door verzwakt ipv alleen Griekenland. Tippie mijnerzijds: laat ze maar in hun eigen sop gaarkoken. Maar ja, das nie zosjaal heh

  Paul Martens [12] reageerde op deze reactie.

 11. @Ronald [11]: En het ergste is, dat NL al vaker leningen heeft verstrekt aan ontwikelingslanden (want zo mag je de PIIGS-landen wel noemen). En het verleden heeft meermalen laten zien, dat NL ook heel erg goed is in het kwijtschelden van schulden. Dus niks winst op de rente van ingeleend en uitgeleend geld, we bloeden er straks gewoon weer zelf voor.

  surfer [20] reageerde op deze reactie.

 12. @Maserati Teun [1]: Jouw laatste opmerking is de spijker op z’n kop: Hoe is het mogelijk dat een demissionair kabinet zo’n beslissing kan nemen?

  Dit is misdadig. Wij zijn allemaal -dat wil zeggen: alle landen die nu gedwongen gaan betalen- op een zonnige zondagmiddag beroofd van 30 miljard. En wij in Nederland zijn beroofd door een demissionair kabinet.

  Eigenlijk wil ik heel hard vloeken en tieren uit frustratie, maar dat lijkt me hier niet gepast….

  En dan te bedenken dat de Grieken nog altijd niet om hulp hebben gevraagd. Wij gaan dit geld blijkbaar opdringen, net als ontwikkelingshulp….

  De reden daarvan, geen hulpvraag wel opdringen, is me trouwens niet duidelijk. Weet iemand wat de reden hiervan is?

 13. @Nico [10]:
  Klopt allemaal,
  Maar wat wil je nu precies dat er gebeurt?
  De maffia afzetten? Hoe gaat dat in de praktijk? Het volk de straat op en bereid te vechten.
  Zie je zoiets mogelijk in dit Nederland?
  Of zie je andere methodes?

 14. En wat doen de Grieken zelf? De mensen die nog wat op een Griekse bank hebben staan?
  Die nemen al dat geld op en parkeren het op een andere, veiligere buitenlandse bank.

  Dit zou verboden moeten worden.
  De Jager “dwingt” toch ook Nederlanders met geld in het buitenland, dit in eigen land te “parkeren”?
  Dan kun je dat als basis gebruiken om de arme Grieken te helpen?
  Die paar miljard merk je toch in de grote kuil [=negatieve hoop] niet.

  Wie is er nu gek? De Griek of het demissionaire Nederlandse kabinet?
  Ik houd het maar op de Griek. Anders zou ik mij dood moeten schamen, dat ik Nederlander ben.

  Hub Jongen [17] reageerde op deze reactie.

 15. @Oscar [2]: Die arme Grieken hadden hun uitbuiters idd bijna drooggelegd, komt er hulp van buiten waar ze kennelijk nog wat uitbuitingsruimte over hebben. Is dat even balen.
  Dit wijst op nivellering van uitbuiting.

 16. @Bonne A. Rook [15]:

  “Dit zou verboden moeten worden.
  De Jager “dwingt” toch ook Nederlanders….. ”

  Niet mee eens. Het is toch geen argument dat als JanKees misdadig handelt tegen Nederlanders dat dat dan ook tegen Grieken moet gebeuren?

  Het lijkt me zelfs verstandig als een Grieks individu maatregelen neemt om zijn eigendom veilig te stellen.

  “Anders zou ik mij dood moeten schamen, dat ik Nederlander ben.

  Dat zou ik (als je zo denkt) dan ook maar doen!! 🙂

 17. TERING!!! Lees ik het volgende op “blikopdebeurs.com”:

  De 16 landen van de eurozone stellen een noodkrediet van 30 miljard euro ter beschikking van Griekenland, zo is zondag bekendgemaakt. Dit betreffen bilaterale leningen, hetgeen de Nederlandse belastingbetaler 1,8 miljard kan kosten.

  Het noodkrediet is de uitkomst van telefonisch overleg zondagmiddag van de ministers van financiën uit de eurolanden. De 30 miljard komt bovenop de financiering door het Internationaal Monetair Fonds, die waarschijnlijk tussen de 10 en 12 miljard euro zal bedragen. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker benadrukte dat Griekenland nog niet formeel om de lening heeft gevraagd.
  Lager dan marktrente
  Maandag is er overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone en het IMF om de details verder uit te werken. Duidelijk is al wel dat de rente voor het krediet met een looptijd van drie jaar uit zal komen op ca. 5 procent, beduidend lager dan de marktrente van ruim 7 procent. Vorige week bereikte de spread met 10 jarige Duitse staatsobligaties een record van 453 basispunten.

  De noodleningen worden bilateraal verstrekt. Omdat Nederland een aandeel heeft van 6 procent, dient ons land ca. 1,8 miljard euro bij te dragen. Eerder verklaarde demissionair minister van financiën Jan Kees de Jager dat hulp aan Griekenland de belastingbetaler niks mag kosten. De situatie verslechterde vorige week verder na een nieuwe downgrade van Griekenland naar BBB- door Fitch.

  © Blikopdebeurs.com

  Met een tabelletje erbij, waarin te zien is welk land, en let u even op, hoeveel gaat lenen aan Griekenland:
  Portugal 0.77 miljard euro
  Italië 5.53 miljard euro
  Ierland 0.49 miljard euro
  Spanje 3.67 miljard euro

  Dit waren dus de andere 4 PIIGS landen. Die lenen nu geld uit aan Griekenland!!! En wanneer zijn ze zelf aan de beurt???

  Oh ja, Nederland doet mee voor 1.76 miljard euro. Dus voor € 106,67 per persoon hebt u weer geheel onvrijwillig een goede daad gedaan. Ofwel voor zo’n € 400 – € 500 per productief werkende burger.

  Goed gevoel… toch?

 18. “Duidelijk is al wel dat de rente voor het krediet met een looptijd van drie jaar uit zal komen op ca. 5 procent,….”

  Dus over 3 jaar krijgen we (Belgie), 1.07 miljard + 5% terugbetaald?

  Het bericht van Paul hier van blikopdebeurs, is de enige bron die ik al ben tegengekomen waar de looptijd van de lening wordt vermeld…

  Blijkbaar vinden de Belgische TV stations, kranten en radiomensen dat allemaal onbelangrijk!

  Oh ja en wat is de afspraak als na 3j we het geld niet terughebben – gaan we hen dan meer geld lenen?

 19. @surfer [20]: Ja, dat is zeker wat. Maar als klant van een van die banken heb je in ieder geval nog de keuze om te zeggen: “Ik stap hier op, ik ga een andere bank zoeken die minder roekeloos belegt.”

  Echter, zoals hier al zo vaak aangetoond, met die kl@tenoverheid kun je geen kant op, je hebt geen keuze, geen alternatief. Ze hebben je met hun zelf afgedwongen monopolie helemaal bij je pipootje.

  surfer [22] reageerde op deze reactie.

 20. @Paul Martens [21]: Helaas kom je daar als finance leek helemaal niet achter.. ze gaan je niet komen vertellen hoeveel geld ze waar hebben zitten.
  Net als de staatsschuld, niemand weet er het fijne van. En, ze doen het allemaal.. Er is geen keuze.

  Ik heb ondertussen de pest van al die media die minutenlang over Tiger Woods z’n bedprestaties zitten te ronken en heel dat Griekenland bailout verhaal doodzwijgen alsof het niet belangrijk is.

  Paul Martens [24] reageerde op deze reactie.

 21. Een beslissing die te verwachten was.
  Ik noem dat gesticht in Brussel niet voor niks de Europeese Unie van Solidaire Socialistische Republieken.
  Diegenen (o.a. Hub) die deze ontwikkelingen hier al jaren voorspeld hebben moeten dit postief bekijken.
  Ze krijgen nl steeds meer het gelijk aan hun kant. Het feit dat alle overheden ongevraagd belastinggeld van de burger naar de Griekse fraudeurs brengen om hun bankenvriendjes te pleasen geeft aan dat de EUSSR een politieke dictatoriale superstaat in wording is.

  Lees maar eens op andere sites wat de gemiddelde burger van deze diefstal vindt. De schellen vallen langzaam bij de mensen van de ogen.
  Altijd te laat maar zo is het leven. Het gewone volk zal via de harde weg moeten leren dat ze keihard genaaid worden door de door hen gekozen politici. Ik schat echt dat zo’n 90% het totaal niet eens is met deze beslissing.
  Nu blijft het bij mopperen dus laat Spanje maar komen……

 22. @surfer [22]: Inderdaad is het moeilijk te doorgronden. Je kunt echter wel de jaarcijfers van banken opvragen (vaak al op internet in te zien). Daar kun je al iets uithalen, als je je er een beetje in verdiept. Maar je hebt gelijk: het achterste van hun tong laten ze vast niet zien.

  Je laatste alinea (Tiger Woods) is een waarheid als een koe. De media proberen je aandacht met nonsens van de belangrijke zaken af te halen.

 23. Als ze dit niet zouden doen dan zou de euro voor de rest van de wereld in elkaar zakken als een pudding.
  Maar waar de balk zijn arroganten macht vandaan haald om dit met zijn demisionairen kabinet dit te doen besluiten is mij een raadsel
  waarschijnlijk net zoals het nee van de burgers tegen de EU grondwet.

 24. zolang mensen aan de sociale voorzieningen infuus liggen gebeurd er niks.

  niet lang meer en dan is het niet te betalen en een slapende reus zal wakker worden.

  waarom anders zoveel linkse partijen in nederland ? alleen op deze wijze is deze reus in slaap te houden.

 25. Jullie hebben gelijk Tiger Woods vreselijk. Ik ken heel die man niet en wil de man ook niet kennen.

  En wat betreft Griekenland onbegrijpelijk. Hebben nog recent spiksplinternieuwe F-16C’s en F-16D’s aangeschaft.

  Daarnaast worden de meeste huizen half afgebouwd, waardoor zij minder belasting hoeven te betalen.

  Vrouwen mogen met 50 jaar stoppen met werken tegen 55 jaar bij mannen. En wij mogen dus voor die Grieken boeten.

  Als burger ben je dus niet meer dan een nummer of werkmier. Het hele Nederlandse leven staat in teken van belasting en belasting betalen. Terwijl uw geld net zo makkelijk over de balk wordt gegooid. De Nederlandse politiek maar ook andere zijn gebaat bij heers en verdeel.

 26. Die regering zit er om je naar de klooten te helpen een andere visie heb ik niet helaas! Elk klootjesvolk krijgt zijn leiders die het verdient!

 27. Koopt toch gewoon fysiek goud. Daar kunnen Grieken, politici en bankiers niet bij.

Comments are closed.