‘Nederland’ draait zich warm om de Olympische Spelen van 2028 te ‘mogen’ organiseren en alle politieke partijen lopen loops hijgend achter het binnenhalen van het WK voetbal van 2018 aan. Onlangs publiceerde de Amerikaanse hoogleraar Andrew Zimbalist een rapport over de kosten en baten hiervan. Wat blijkt ? Op een enkele uitzondering na, zadelen dergelijke mega sportevenementen het gastland (de belastingbetaler) op met enorme schulden.  Het wereldrecord budgetoverschrijding wordt gegarandeerd iedere keer ruim verbroken.De komende Winterspelen van 2014 in Sotsji (Rusland) zou negen miljard dollar gaan kosten. Nu staat de teller al op 25 miljard. In Engeland dacht men het evenement voor drie miljard pond te kunnen organiseren. Nu is dat al veertien miljard pond geworden. ‘Als we dit hadden geweten, hadden wij ons niet gekandideerd’, aldus minister Tessa Jowell van Sport in 2008.

Montreal organiseerde de Spelen in 1976. Trok daar 124 miljoen voor uit maar bleef zitten met een schuld van 2,8 miljard dollar die met veel pijn en moeite in 30 jaar afbetaald werd. Nagano, Japan, hield er in 1998 een schuld van elf miljard dollar aan over. In China stuiterden de kosten van 4,4 miljard dollar naar 58 miljard dollar.

Het veelgehoorde argument dat de (lokale) economie en het toerisme er wel bij varen, kan niet hard bewezen worden. Het buitenland is al na een paar jaar vergeten waar de Spelen georganiseerd werden. De schuldeisers niet. Daarbij lopen landen met schaarste aan grond en een (overbelaste) infrastructuur als Nederland extra risico op kostenoverschrijdingen.

Alle politieke partijen willen de Spelen en het WK naar Nederland toe halen. De kandidatuur voor het WK 2016 alleen al kost 75 miljoen euro. Dit alles ter meerdere eer en glorie van uw volksvertegenwoordigers (die kosten/baten analyses terzijde schuiven want zij hoeven het toch niet te betalen), uw Koninklijk Huis (Prins Polonaise Pils in vol ornaat) een handjevol sporters (‘Pakken we goud ? Nee, wel een schuldenberg’) en Big Beer & Sports Corporate (Just debt it). Schaft u voor die tijd wel een plasma TV aan ? De kans is groot dat u die daarna niet meer kunt betalen.

7 REACTIES

 1. Als de ganse politieke kongsie hier al voor in is, dan weet je zeker dat controle niet vanuit het electoraat geschiedt, maar vanuit corporatistische oligarchische machtselite.

  Oranje, Heineken, Shell, Fentener v V., etc.

  Vraag het de bevolking en leg ze voor, dat alleen al de operatie om het spul naar Nederland te halen 225 miljoen kost (reken voor de zekerheid factor 3, want meevallen deed het nog nooit) en met wat voor schuld we mee blijven zitten. Van dit verhaal even een bijlage maken en de burger mag het zeggen.

  Als dit doorgaat kunnen we op voorhand al een rechtszaak aanspannen tegen de overheid, wegens misdaden tegen de menselijkheid, in het bijzonder onze kinderen en kleinkinderen.

 2. Wa denk je van een petitie met stelling:
  “Geen subsidie en geen overheids (belasting)geld om de Olympische Spelen aan te trekken. Alleen vrijwillige, particuliere gelden mogen daarvoor gebruikt worden.”

  Met het sterke bovenstaande verhaal moet dat in deze tijd van bezuinigingen toch aanspreken?

  Wie kan/wil dat maken?

  jan [4] reageerde op deze reactie.

 3. Ja maar, ja maar, ja maar…..eeeeehhhh, we moeten toch laten zien dat we méétellen in de wereld? En dat een klein land als het onze daar groot in kan zijn. En onze gastvrijheid tonen aan de wereld. En ehhhhhhhh, nou ja, dat belastinggeld komt toch wel binnen, anders geven we het ergens anders aan uit, en dan komt daar weer gezeur over. Toch?

 4. Als we na HSL, Betuwelijn, Afganistan, Irak, Crisis, Griekenland, nog niet helemaal blut zijn, waarom niet ?

  U mag doorwerken tot u 100 ste..

 5. Alle politieke partijen willen de Spelen en het WK naar Nederland toe halen. De PVV ook?

 6. “Nederland” naar de spelen of naar het WK, prima.
  Maar…..als RTL4 of Endemol of Mojo die dingen wil organiseren in Nederland, ook prima.
  Maar mijn centen in dat soort evenementen? Nee, dank u, ik moet nog een belastingaanslag betalen.

Comments are closed.