” VVD wil verplichte taal toets voor peuters”.

Alle 3- jarigen moeten verplicht een taaltoets doen voor ze naar de basisschool gaan. Peuters die het Nederlands niet goed genoeg beheersen krijgen bijles voor ze naar schoolgaan.

Dat staat in het verkiezingsprogramma van de VVD dat vrijdag wordt gepresenteerd, aldus de Telegraaf.

De VVD hoopt met de toets iets te doen aan een belangrijke oorzaak van schooluitval op latere leeftijd.

De toets moet worden afgenomen bij reguliere bezoeken aan het consultatiebureau.

Nu is er al wel een vrijwillige toets, maar de VVD wil ouders die niet meewerken korten op hun kinderbijslag.

Het plan kost volgens de partij 400 miljoen euro, de helft voor de toets en de andere helft om de vinger aan de pols te houden tijdens de basisschool.

Volgens de voorzitter van de commissie die het liberale verkiezingsprogramma schrijft, is dat bedrag relatief laag. Schooluitval kost namelijk zeven miljard euro, stelt hij.

Tot zover de media.

Politici blijven de vreemdste dingen bedenken om “uw belastinggeld” over de balk te gooien.

Zoals zo vaak worden door politici oorzaak en gevolg omgedraaid om een “redelijke” verklaring of draai aan hun hersenspinsel te geven.

Als het niet voldoende beheersen van het Nederlands een oorzaak is van schooluitval op latere leeftijd, dan zegt het meer over de kwaliteit van het onderwijs dan over het feit dat een driejarige het Nederlands nog niet goed zou beheersen.

Tenslotte hebben de leraren de mogelijkheid om de kinderen op de basisschool (vanaf vier jaar tot 12 jaar) de beheersing van de Nederlandse taal bij te brengen. Lukt hen dat niet, dan is er iets mis met het onderwijs, ongeacht of de ouders het kind wel of niet stimuleren.

Wat wordt überhaupt verstaan onder het feit dat een driejarige het Nederlands goed genoeg moet beheersen?

Moet het kind een hoeveelheid woordjes kennen of ingewikkelde zinnen kunnen formuleren of volstaat  de zin “VVD wil verplichte taal toets voor peuters.”

Heeft de VVD het hier over kinderen die net drie jaar zijn geworden, of die bijna vier jaar worden, maar nog drie jaar zijn? Dat op zichzelf is een wezenlijk verschil!

Ook is het niet de taak van een consultatiebureau, voor zover deze eigenlijk al een taak heeft, om dit soort politieke ideeën te verwezenlijken.

Al met al een waanzinnig idee en natuurlijk weggegooid geld.

5 REACTIES

 1. Sluit mooi aan op mijn artikel van vandaag. Claim een oorzakelijk verband tussen losstaande zaken en je kunt er alles aan ophangen dat je wilt.

  Grappig dat een partij die op zoek zegt te zijn naar bezuinigingen zomaar weer een nieuwe put boort om 400 miljoen in te dumpen.

  Tenminste, als het niet zo triest was…

  En wat doet die Van Baalen nu weer in Thailand? Die reist wat af op onze kosten…

 2. In de grote steden is meer dan de helft van de nieuwe instroom allochtoon. Er zijn blanke scholen en zwarte scholen. Zonder Nederlandse kinderen in de klas wordt het lastig de taal te leren en te integreren.

  Veel Nederlanders willen ook niet echt integreren, anders zouden ze hun kinderen wel naar een zwarte school sturen. Hun kinderen offeren op het altaar van het multiculturalisme gaat ze net iets te ver.

  Als ik in een ander land ging wonen zou de taal leren een van de eerste dingen zijn die ik zou doen. Onze Nieuwe Nederlanders spreken vaak na 30 jaar nauwelijks Nederlands.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico de Geit [3]:

  “Als ik in een ander land ging wonen zou de taal leren een van de eerste dingen zijn die ik zou doen.”

  Natuurlijk, logisch. Je komt dan al direct in een betere situatie om in je eigen onderhoud te voorzien.

  Als je toch verzekerd bent van allerlei uitkeringen, waarom zou je je dan druk maken om die andere taal te leren?
  Daar ligt een kern.
  En laat werkgevers gerust discrimineren met het aannemen van mensen waar ze ook mee kunnen praten.

 4. Als de VVD er nu eens voor zou zorgen dat jonge kinderen MEER_TALIG werden opgevoed om een jongere leeftijd, dat heeft de komende generatie ook de kans om dit …. land sneller te verlaten 😉

  Voor school moet je tegenwoordig JEUGD_CONCENTRATIE_KAMP of OVERHEID_HERSEN_SPOELINGS_INSTITUUT in de plaats lezen, Dan snap je steeds beter waar Den Haag op uit is

  “Resistance will be futile, cause we control your mind”

Comments are closed.