Zomaar een berichtje uit de krant of www.nu.nl van 2 juni 2010, afgegeven door het Algemene Nederlandse Propagandabureau (ANP):

Brussel – Na eerder Griekenland en Portugal te hebben gered, hebben de EU-regeringsleiders gisterenavond overeenstemming bereikt om ook Spanje financieel te ondersteunen. De Europese Commissie zal €250 miljard euro ophalen via de kapitaalmarkt waarbij alle individuele EU leden hoofdelijk garant staan voor dit bedrag. Verder zal de ECB voor €200 miljard bijspringen. Artikel 122 van het Europees Verdrag zal worden ingeroepen hetgeen de mogelijkheid schept dat Europa landen helpt die door natuurrampen of ‘buitengewone gebeurtenissen buiten hun controle’ zijn getroffen. De regeringsleiders van de eurolanden hopen hiermee een signaal af te geven dat de onrust op de financiële markten moet bezweren. Jan Peter Balkenende noemde het een “lastige, maar juiste en noodzakelijke beslissing die het algemeen belang dient”. Jan Kees de Jager toonde zich, ondanks het negatieve sentiment en verhoogde persoonlijke beveiliging, optimistisch: “Het voordeel van deze constructie is dat het de belastingbetaler niets kost, immers de lening wordt gegeven door Brussel en Nederland hoeft enkel garant te staan. En garanties kosten niets, sterker nog we maken winst. Het deel dat door de ECB wordt afgegeven is zelfs goed voor ons. Dit leidt immers tot een betere concurrentiepositie voor Nederlandse bedrijven”, aldus De Jager. Ook betreft Spanje een uitzonderlijke situatie, die volgens ingewijden niet zal overslaan op andere landen. © ANP

25 REACTIES

 1. Het kost niets… we staan alleen maar garant…
  Ongelooflijk! Zijn er echt mensen die dit als zoete koek slikken?

 2. WAT!!!!?????

  Wat voor opleiding hebben die mensen genoten?? De overheid maakt nota bene zelf spotjes met “geld lenen kost geld”!!!
  En dat moeten wij dan maar geloven dat als de overheid geld leent, het dan niks kost???!!! Hou toch op!

  Standrechtelijk tegen de muur, dit soort leiders/lijders; kunnen we daar 18% stemmen voor ophalen? Ik las in een artikel van Hub de Jong dat je voor meerderheid slechts 18% nodig had. Dus…. wat dachten jullie d’r van|?

  Armin [25] reageerde op deze reactie.

 3. We zouden reclame spots op tv moeten uitzenden waar we de indirecte roof eens goed konden uitleggen. Het beste is om de spots uit te zenden tussen programma’s als “dancing with the stars”. Om een schaap te bereiken moet je eerst denken als een schaap. Mehhh mehhhhh!

 4. Aanvulling: onmiddelijk na bekendmaking veerde het pond 2% op. Er wordt in de markten algemeen rekening mee gehouden dat hoewel het VK geen deel uitmaakt van de Euro, zij door intensief voor de hulp aan Spanje te hebben gelobbied, binnenkort eveneens met succes op de noodhulp beroep zullen kunnen doen. De Portugese premier had zich vorige week tot eenieders verbazing reeds voor hulp ten bedrage van 800 mrd Euro aan het VK uitgesproken. En ook Griekenland en Italie beriepen zich reeds op solidariteit om de Britten tegemoet te komen. Met thans ook Spanje in hun kamp lijkt de eerder omstreden hulp aan de Britten almaar waarschijnlijker.

  jantje [16] reageerde op deze reactie.

 5. Kijk eens op http://www.nieuw-nederland.nu
  Een nieuwe partij die meedoet aan de 2e kamerverkiezingen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. No nonsense beleid. Afschaffing van de loonbelasting. Referenda. Kortom, de macht en de kracht weer terug bij het volk.
  10 stappen naar een Nieuw Nederland
  * Van Materiële en geestelijke armoede
  Naar Basisinkomen, samenhang en solidariteit
  * Van Ingewikkeld belastingsysteem
  Naar Eén belasting, op grondstofverbruik
  * Van Bezuinigingen vanuit schaarste
  Naar Investeringsimpulsen vanuit overvloed
  * Van Werkdruk en regelzucht in het onderwijs
  Naar Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling vanuit passie en levensdoelen
  * Van Symptoombestrijding in ziekenzorg
  Naar Werkelijke genezing en preventie voor lichaam en geest
  * Van 16 logge, dure ministeries
  Naar 6 effectieve kern-ministeries
  * Van Een niet betrokken, vervreemde burger
  Naar Een verantwoordelijke, krachtige, betrokken bevolking
  * Van Ingewikkeld en onduidelijk
  Naar Eenvoudig en transparant
  * Van Mechanisch, star
  Naar Organisch, bewegend
  * Van Collectieve chaos uit individuele onmacht
  Naar Collectieve eenheid uit individuele kracht

  Deze partij wilt bijdragen aan onze bevrijding uit het slaafse globalistische NWO systeem waarin we ons nu bevinden. Ook zal er schoon schip gemaakt worden met het verleden, want dat wij als mensheid op zijn zachtst gezegd bedrogen zijn, moge duidelijk zijn. Zegt het voort. The truth will set us free!

  Zacharias [8] reageerde op deze reactie.
  GB [10] reageerde op deze reactie.
  Civil Servant [15] reageerde op deze reactie.

 6. @Zacharias [8]:
  Ik ook. Maar toch zit er wel iets wat me aanspreekt. Doet me een beetje aan mezelf denken toen ik nog niets van het libertarisme wist, maar wel aanvoelde dat er iets structureels in NL moest veranderen.
  Dit is bijv wel interessant (gedachtegang):

  “stimuleren van lokale economieën met een lokaal soort geld”

  en

  “Het samenvoegen van de nationale besparingen (pensioenfondsen) en het vermogen van de overheid in een Nederland Trust onder deskundige leiding, waarin iedere Nederlander aandelen krijgt. Dan gaat het om ca. 1100 miljard euro. Tevens kan in dat traject de staatsschuld worden afgelost.”

  Er moet alleen systematischer gedacht worden, en alles moet getoetst worden op vrijwilligheid. Basisinkomen bijv kan best, maar niet gefinancieerd met gestolen belastinggelden. Je zou een stichting kunnen opzetten (soort basisinkomenbank, ipv voedselbank) gefinancieerd door vrijwillige bijdragen en een eenmalige kapitaalinjectie uit privatiseringen.

  Zacharias [21] reageerde op deze reactie.

 7. @Het Front [7]:

  Quote;
  * Van Bezuinigingen vanuit schaarste
  Naar Investeringsimpulsen vanuit overvloed

  Voor deze stellingname krijgt ie van mij sowieso al -10 punten 😉

  Voor wat betreft het artikel;

  Het kan goed zijn dat we ons geld met winst (rente) terugkrijgen………tegen de tijd dat een brood 100 euro kost of je auto aftanken je 5000 euro armer maakt.
  Voor de Piigs landen een ideaal scenario.
  En dan hebben Jan Kees of Jan Peter niet gelogen. Toch?

 8. DUUH

  belastingbetaler niets kost, immers de lening wordt gegeven door Brussel en Nederland hoeft enkel garant te staan”
  Kost niets????
  Je geeft geld uit en het kost niets?

  Typische linksmensch denken.

  Dan zijn er 2 mogelijkheden.
  Je hebt geld elders gestolen en kost het hun iets .
  Of
  Je drukt meer biljetten bij en veroorzaak je een stuk inflatie.
  NIKS IS GRATIS UILSKUIKENS!

  Summary:
  De EU staat garant voor een lening, en ontvangen geld wat zij vervolgens uitdelen.
  Je staat dus garant dat jou bevolking de productiviteit levert om die lening af te kunnen betalen als dat moet.

  Ongetwijfeld komen ze die innen, ze zullen gek zijn dit niet te doen.
  En dan moeten we betalen i.p.v. garant staan.
  Dit zijn dus mensen DIE JOU EN MIJ hun leven,tijd, kennis en productiviteit als onderpand gebruiken voor een lening.

  IK BEN EEN VRIJ MENS EN GODVERDOMME GEEN VEE!!!

 9. Wanneer zijn we eindelijk verlost van nietszeggende en niet terzakenkundige doende politicie????

 10. 450 MILJARD euro = bijna 1000 miljard gulden. Waar zijn we mee bezig?

 11. @.M [6]: Mooi systeem is dat, dat Europa. De potverteerders kunnen met een “democratische” meerderheid bepalen waar wij onze pensioencentjes aan moeten uitgeven. Optieven met die EU.

 12. 2 juni 2021: 4 maanden na de uitbraak van de pensioencrisis is er nog steeds geen overeenkomst tussen Duitsland en Frankrijk. Duitsland blijft halstarrig vasthouden aan de afspraak uit 2010 dat de leningen van het Europees Monetair Fonds niet kwijtgescholden zouden worden. Ook blijft Duitsland van mening dat de Solidariteitswet van tafel moet ondanks het feit dat de rijkspensioenen in Frankrijk en Spanje nu al enkele maanden niet uitbetaald zijn.

  Recente troepenbewegingen lijken te bevestigen dat Duitsland zich voorbereidt op een militaire confrontatie. EU-president Balkenende wees gister nogmaals op de grote voordelen die de Euro gebracht heeft, zoals 70 jaar vrede en de eenvoud als je op vakantie gaat binnen Europa. Over de Solidariteitswet sprak Balkenende: “Onvriendelijke woorden zijn nu niet op zijn plaats, het is van het grootste belang dat ook landen, en dat zeg ik met nadruk, met elkaar omgaan zoals het hoort. Het is dan ook niet nodig om met sterke woorden te suggeren dat de Solidariteitswet een slecht idee zou zijn. Integendeel, de Solidariteitswet zorgt er juist voor dat de solidariteit, ook daar waar het gaat om iets belangrijks als de pensioenen, gewaarborgd blijft. Toch?” De Tweede Kamer is unaniem in haar oordeel dat de aanname van de Solidariteitswet een goed idee is. “Wij zijn allen Europeanen” sprak premier Halsema. “We kunnen de Fransen en Spanjaarden nu niet in de kou laten staan. De constructie zoals beschreven in de Solidariteitswet zal er uiteindelijk toe leiden dat we zelfs winst maken. Dit is een win-winsituatie, wat de anti-euro fascisten er ook van zeggen.”

 13. Wederom een bewijs dat de domheid regeert. Als het om 450 mld gaat en NL volgens dezelfde formule moet bijspringen als bij de Grieken, 5 mld bij een 110 mld lening, dan betekent dit 20 mld bij 450 mld lening. Waar de markt weigert te lenen, of meer dan 15 procent interest vraagt, is dit volgens de Jager een wereld deal. NEEN. Dit kost 15 – 3 = 12 procent van het uitgeleende bedrag. Per jaar kost dit NL 2,4 mld. Vanwege de wanbetalings risico premie. Die de Jager gemakshalve vergeet te melden aan de kiezersschaapjes en de staats TV. 12 percent risicopremie voor wanbetalingsrisico over de 5 mld aan de Grieken is 600 mln per jaar, totaal kost deze free ride van de Jager ons 2,4 plus 0,6 = 3 mld per jaar. Bijna een verdubbelling van de 4 mld die we nu per jaar kwijt zijn aan de EU. En dat alles in een paar weekjes demissionair regeren……. En dat allemaal omdat de NL burger de sprookjes van de Jager en de staatspropaganda gelooft. ZIEK. Ik neem nog een borrel om deze triestheid en vergaande domheid te vergeten.

 14. READ MY LIPS waar is de old VOC mentaliteit ?
  We melken onze uhuhuhu mede EU onderdanen toch uit !
  rente over rente over rente geld

  sux6

  Jhon

 15. @Devidas [9]:
  Ik vind het prima als een economie wordt gestimuleerd, maar dan wel op vrijwillige basis en niet met geroofd geld.

  Verder vind ik lokaal geld vooral een heel lief concept, maar weinig van deze tijd. Geef mij maar privaat geld met wereldwijde dekking, bijvoorbeeld de goldgram van Goldmoney of iets wat hier op lijkt of gaat lijken.

  Ik zie het over 10 jaar zo voor me dat er, na het onvermijdelijke ineenstorten van het fiatgeldsysteem, meerdere private partijen gedekt geld aanbieden, maar er uiteindelijk een Windows of dvd-achtige standaard gaat ontstaan.

  Nieuw-Nederland komt op mij over als een goedbedoeld nieuw initiatief uit frustratie geboren maar niet gestoeld op een doordachte filosofie. En met referenda en totalitaire democratie in het algemeen heb ik niets op.

 16. BRUSSEL – De EU heeft 500 miljard euro beschikbaar om zo nodig eurolanden te helpen die hun schulden niet meer kunnen betalen. De EU-ministers van Financiën hebben hierover in de nacht van zondag op maandag een akkoord bereikt.

  Ze hebben het geflikt! Klootzakken!

 17. Komisch en dieptriest. Dit toekomst bericht uitgaande van 450 miljard staat enkele dagen op de site, en nu al wordt er besloten voor 1.000 miljard.

 18. @Astrid [3]: Goed punt inderdaad.

  Mensen vergeten vaak dat risico ook een geldelijke waarde heeft.

  Dat is ook een van de dingen die fout gegaan is tijdens de dot-com bubble en huizen bubble. En zo moeilijk is het niet:

  risicokosten = risico x kapitaal.

  Ofwel, men leent 5 miljard uit, dan neem je de kans dat bijvoorbeeld 10% niet terugbetaald wordt (ik verzin maar even wat ga niet serieus in op de getallen), dan zijn de risicokosten bij een aanname van 1 op 30:

  risicokosten = 1/30 x 0,5 miljard.

  Nu is de kans aanwezig dat het je niks kost, maar als je heel veel leningen uit hebt staan, zal bij een van die leningen het ook vast volledig verloren zijn. Gemiddeld over je portfolio moet je die kosten dus meenemen.

  Nu zijn er 2 problemen:

  1) in veel gevallen kun je de kosten niet nauwkeurig schatten. In dat geval moet je dus een ruime marge nemen. Bij de kredietcrisis ging dat bijvorobeeld fout en werd enkel de herfinancieringsrisico meegenomen (kan ik mijn kortlopende hypotheek obligatie herfinancieren) en niet het insentriek risico (dat een hypotheek niet terugbetaald werd).

  2) In het dagelijkse leven doen de meeste mensen dat echter ook niet omdat het niet zinnig is. Immers voor een pensioenfonds dat tig leninegn heeft is het niet erg als een default. Als echter een particuliere belegging crasht is dat een ramp voor de persoon. In zo’n geval moet je de risicokosten ook ophogen.

  Betreft 2 is het simpele voorbeeld russish roulette. Bij een 8 kamer pistool kun je wel rationeel de kans op 1 op 8 nemen, maar de gevolgen zijn zo inmens groot dat niemand die kans zal nemen.

  In die context is het risico wellicht klein dat de Grieken hun 110 miljard niet terugbetalen, maar als ze het doen is het een ramp. Dan moet Nederland zware bezuinigingen doorvoeren die makkelijk een generatie lang effect zullen hebben. In die zin gaat men te lichtzinnig om met deze leningen naar mijn mening.

  En bij een land als Spanje is het onmogelijk hen te redden, want in feite stelt een land als NL zichzelf dan garant. Dus dat heel nieuwe reddingsplan dat men vandaag optuigde is luchtfietserij, want men kan vrijwel niets doen anders dan doekjes voor het bloeden.

  En gevaar is dat omdat men het fonds heeft, men het ook gaat gebruiken en landen dus de afschrikking missen om te bezuinigen.

Comments are closed.