Meer dan 20 procent van de jongeren zit zonder baan en dat is een onhoudbare situatie, zegt EU-commissaris Janusz Lewandowski van begroting.

De EU stelt daarom extra geld beschikbaar voor onderwijs en uitwisselingsprogramma’s.

De Europese Unie wil met haar begroting voor 2011 blijven inzetten op economisch herstel en het scheppen van banen. Van de totale 142.6 miljard euro die de Europese instellingen volgend jaar uitgegeven, is 64.4 miljard euro bedoeld voor maatregelen om de economie aan te jagen.

Dat is 3.4 procent meer dan in 2010. Lewandowski zet vooral in op het bestrijden van de werkloosheid onder jongeren.

De grootste bedragen op de EU-begroting blijven bestemd voor landbouw en de fondsen voor minder ontwikkelde regio’s. Daarnaast wordt er meer geld uitgetrokken voor onder meer veiligheid en ontwikkelingssamenwerking.

Ook voor administratieve uitgaven is meer geld in de begroting opgenomen. De Europese commissie houdt rekening met hoge uitgaven voor salarissen van EU-ambtenaren, al willen de EU-lidstaten hun loonstijging beperken. Hierover loopt nog een zaak bij het EU-hof van Justitie.

Tot zover de media.

Als ik dit zo lees, dan blijkt dat de Europese Unie eigenlijk nog iets doet wat al door de nationale overheden gedaan wordt. Elk EU-lidstaat heeft al een miljarden kostend programma om banen te scheppen en besteedt veel geld aan de veiligheid en ontwikkelingssamenwerking.

En als ik naar Nederland kijk dan is het resultaat van die miljarden kostende operatie, wat extra parkeerwachters, schoolconciërges en wat “Melkert banen” en extra ambtenaren.

Het is een waanidee, dat de overheid of de Europese Unie banen kunnen scheppen, buiten natuurlijk extra ambtenaren om. Het is het bedrijfsleven dat banen schept en de overheid en de Europese Unie doen alles met behulp van door hun gestelde regels en belastingheffing om de creatie van banen zo hard mogelijk tegen te werken.

Als namelijk die 64.4 miljard euro die bedoeld zijn voor maatregelen om de economie aan te jagen niet door de Europese Unie en de overheden aan de “markt” onttrokken wordt, dan wordt van dat geld meer dan genoeg banen geschapen.

Met andere woorden elke belastingheffing ten gunste van de Europese Unie betekent in feite een verlies aan banen in de desbetreffende lidstaten.

En als de Europese Unie alleen maar doet wat de nationale overheden al deden voor haar oprichting en nu nog doen, wat heeft dan zo een extra bestuurslaag voor nut?

Ook de hulp aan Griekenland bijvoorbeeld gaat banen kosten, want de 110 miljard euro die de eurolanden gaan lenen op de financiële markt houdt in, dat dit geld niet meer beschikbaar is voor de “markt”. Dus het starten van nieuwe bedrijven of het uitbreiden van bestaande bedrijven die daarvoor financiering zoeken op de financiële markt lopen het risico dat aan hun verzoek niet voldaan kan worden.

Het enige wat de Europese Unie dus doet, net als de nationale overheden, is het rondpompen van belastinggeld. En buiten het creëren van extra ambtenaren zal het geen banen scheppen zoals alle programma’s uit het verleden al bewezen hebben.

De beste oplossing om banen te scheppen blijft dus: laat ons met rust!

11 REACTIES

 1. “De beste oplossing om banen te scheppen blijft dus: laat ons met rust!”

  Klopt, de EU zou dus banen kunnen scheppen door vanaf nu heel hard aan het werk te gaan om regels af te schaffen. Bvb de verplichte minimum loon wet.
  En als het allemaal afgeschaft is, mogen ze meteen met pensioen!!

 2. @opa-1 [1]: Precies. Als iets economisch levensvatbaar is, komt dat vanzelf wel uit de vrije markt bovengeborreld. Het door de overheid creëren van banen is niets anders dan produceren van extra ambtenaren en lastenverzwaring voor de betalers van belastinggeld.

  Wat Louis schrijft, dat het geld dat nu aan Grijp-Graag-Griekenland geleend wordt is dan inderdaad niet meer beschikbaar voor “de markt”. Dat heeft economische gevolgen in alle hulpverlendende landen. Ieder mens met meer dan 2 hersencellen kan dit op zijn vingers natellen… behalve de groep mensen die wij politici noemen.

  Het is onvoorstelbaar dat de mensen die deze beslissingen nemen (speknekkie De Jager & consorten) dit niet inzien. Hoe groot moeten hun andere belangen zijn, of hun ego’s, of hoe smerig zijn hun geheime agenda’s, om zulke beslissingen te nemen?

 3. Geld lenen aan een spilzieke overheid is net zoiets als alcohol geven aan een alcoholist: je helpt alleen de verslavING ermee, de verslaafDE raakt steeds verder achterop. Dus, ipv geld lenen en zo het probleem helpen in stand te houden (de zachte heelmeesters-oplossing), dient er simpelweg radicaal bezuinigd te worden. Niks al met 45 jaar met pensioen, corruptie en clientelisme (baantjes creeeren voor vrindjes). De bezem erdoor en snel. Griekenland wilde toch zo graag meedoen met het Grote Europa? Dan moet je ook aan de spelregels voldoen… De bezem erdoor dus!

 4. Als je dat geld als belastingverlaging in de economie zou pompen dan pas ontstaan er echte banen..

 5. Jongeren hebben geen baan omdat ouderen die banen vasthouden tegen te hoge lonen. Via ontslagbescherming en vooral bizar hoge ontslagvergoedingen op basis van onzinnige dingen als dienstjaren, worden werkgevers gedwongen werknemers die te veel loon krijgen tov hun productiviteit vast te houden. En andersom nemen ze niemand aan als ze niet 100% zeker zijn die nodig te hebben.

  Hoe groter de ontslagbescherming in een land hoe hoger de werkloosheid en in het bijzonder hoe hoger de jeugdwerkloosheid. In Frankrijk was die voor de crisis al 20% en daarbij was jongeren gedefinieerd als tot 30.

  Jeugdwerkloosheid is een construct van overheden.

 6. @Armin

  Wat een onzin, werkgevers kunnen ook een tijdelijk contract geven. Je bent blijkbaar voor versoepeling van ontslag recht. Zeg dat dan gewoon. Die oude werkgevers hebben wel jarenlang gewerkt om de zaak op te bouwen en als ze “te duur” zouden zijn gooi jij ze als oud vuil weg. Het echte verhaal is dat de kosten om te werken te hoog zijn. Werken moet goedkoper worden dan blijven arbeidskrachten betaalbaar. Verder moet de instroom van kanslozen worden stopgezet en omgekeerd zodat de lasten omlaag kunnen. Dan ontstaat er meer bestedingsruimte en kan de economie voor nieuwe banen zorgen.

 7. Vreemde gedachte misschien, maar volgens mij wordt er al aangetoond dat de vrije markt kan werken. Namelijk het circuit van zwartwerken: tuintjes aanleggen, straatwerk, in huis klussers, metselaars, auto’s repareren, websites bouwen, ontelbare voorbeelden.

  Vrijwillig overeengekomen prijzen, vrijwillig overeengekomen planningen, mond-tot-mond reclame (want zwartwerkers adverteren niet) en bij ontevredenheid verdwijnt de “levensvatbaarheid” van de zwartwerker (= echte marktwerking) en kan hij niet terugvallen op financiële en sociale vangnetjes.

  Ik zie dit als een soort parttime kapitalisme. En het werkt, want heel veel mensen bieden die diensten aan en net zoveel mensen maken daar gewillig gebruik van. Schijnbaar ( 😉 ) vinden veel klanten de officiële tarieven te hoog door alle overheidsdruk.

  Misschien een ideetje om deze “parallel-economie” verder te ontwikkelen? Aanbod en vraag is er nu al volop. En we zitten de overheid en de ambtenaartjes zo lekker dwars. Overigens ken ik ook genoeg ambtenaartjes die thuis zaken in het zwart op laten knappen, zelfs belastingambtenaartjes. Over hypocriet gesproken.

  Civil Servant [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Civil Servant [10]: En heeft het ambtenaartje zelf wel door hoe badinerend hij al weken bezig is? Doordrammend als een kleuter van 3?

  Maar ga vooral door met het jezelf zo belachelijk maken. De mensen die ik spreek aangaande jouw reacties vragen zich af hoe oud je bent. Of jij van pappie en mammie wel zo laat nog op de computer mag spelen?

  Verder bedank ik je bij deze voor al jouw reacties, waar ik verder niet op zal reageren. Want het dwarszitten en ergeren van ambtenaartjes en vooral het niet doen wat zij vragen, is voor mij pure humor. Ik hoop dat je je dood bewusteloos ergert aan mijn artikelen en reacties. Ik zal deze week mijn best doen jou nog verder in het harnas te jagen. Heb ik nog meer lol om jouw reacties te lezen. Woensdag ben ik weer aan de beurt voor een artikel.

Comments are closed.