Met de dagelijkse stortvloed van niemendalletjes in de MSM over de komende verkiezingen – van het ene doelloze lijsttrekkerdebat naar het andere – tijd om het stemmen in perspectief te zetten. Voor diegenen die hun keuze al gemaakt hebben en lekker thuis blijven: StemNiet kan nog wel wat plakkers gebruiken !  Stemmen. Is het een vorm van zelfverdediging ? Een kwestie van het mindere kwaad kiezen of de kandidaat die het dichtst bij staat verkiezen al is dichtbij nog heel erg ver weg ? Of is stemmen an act of violence ?

Het verhaal van politieke partijen voor verkiezingen is altijd hetzelfde: Nu is het slecht maar wij gaan het beter doen. Er wordt dus veronderstelt dat mensen iets moeten gaan doen om de situatie te verbeteren. Namelijk met je ID en oproep naar het stembureau gaan. Nu klopt het dat mensen actie ondernemen om hun verwachte opbrengst te maximaliseren. Volgens Von Mises:’The incentive that impels a man to act is always some uneasiness and the purpose of taking action is to remove that uneasiness.’ Oftewel je gaat stemmen omdat je verwacht dat het daardoor beter zal gaan. Is dat zo ?

Het antwoord is nee. Stemmen in Nederland wil zeggen dat je je stem geeft aan een partij die minimaal voor behoud en zo mogelijk uitbreiding van de overheidsmacht is. Politici en ambtenaren hebben veel (persoonlijk) belang bij deze machtsstructuur. Een stem is daarnaast geen contract tussen de kiezer en de kandidaat maar een claim op politieke macht in de veronderstelling dat de gekozen kandidaat invloed op de regering zal uitoefenen. Dit niet-contractuele karakter van politieke macht impliceert ook dat het fundamenteel collectief en niet individueel is.  Stemmen is in wezen een daad van geweld, hoewel indirect en door bijzonder weinigen als zodanig verwacht.

Politieke invloed houdt de macht om de gemeenschap te ‘leiden’ in. De regering neemt het recht om de organisatie en structuur van de gemeenschap te (her-)ontwerpen net als de acties van individueen door beloningen uit te loven en straffen uit te vaardigen. Er zijn geen ware vrijheden van deze heersende regering alleen diegene die de regering zichzelf toekent. Deze organisatie kent zichzelf een geweldsmonopolie toe en gebruikt deze voorkeurspositie om een, in hun ogen, gewenste vorm van gemeenschap te creëren.

De keus is dus niet tussen de één van de politieke partijen maar tussen stemmen of niet stemmen. De administratieve afwikkeling van wel, niet of blanco stemmen vindt u hier.

14 REACTIES

 1. tja, in wezen zijn de meeste mensen anarcho-kapitalist.
  Alleen weten ze dat zelf nog niet.
  Prive snappen de meeste mensen het wel, maar indien de zaken buiten de privésfeer komen te vallen dan begint de absurde complexiteit van regels die zwart wit maakt en onder boven.
  Geweld en dwang worden ineens normaal gevonden, onderwijl dit moraliserend goed te praten.
  Er zou juist een bedankje af moeten nadat je je bezittingen en lijf afstaat aan pappa staat.
  Wij zijn slechte kinderen namelijk.
  De erfzonde revisited.
  Dan weet je dat je met vroeg traumatische gebeurtenissen hebt te maken en dus projectie.

 2. StemNiet.nl zet zich niet af tegen democratie. Dat is echter juist de oorzaak voor het samenzweren waarop zij attenderen.

  Ik heb daarom hier wat argumenten op een rijtje gezet tegen democratie. Alle argumenten mogen vrij gekopiëerd worden, dus ik zou zeggen verspreid het door.

 3. @LvM [3]:

  Klopt, ik had al een mail gestuurd met de vraag waarom zij tegen de privatisering van deze markten waren. Dit was het antwoord:

  Wat betreft de privatisering van zorg- en energiemarkt: de manier waarophet nu is geregeld, is niet de manier die het volk gekozen heeft. Wegebruiken het voorbeeld om aan te geven dat de politiek niet luistert naarde stemmers, en andere belangen behartigt dan die van het volk. Op ditmoment is er (in deze markten) sprake van een kartelvorming tussen deoverheid en de uitverkoren energieleveranciers en zorgverzekeraars. En hetvolk betaalt hiervoor de rekening.

  Het punt richt zich dus meer op de hoe dan de wat. Zonde want zonder een duidelijkere uitleg op de site komt dit niet zo over.

  Met “Democratie is een mooi systeem” duiden ze denk ik op democratie ansich en niet zozeer democratie op landelijk niveau.

  Oscar [7] reageerde op deze reactie.

 4. Het geheugen van het stemvee gaat niet verder dan tot de formatie van het laatste kabinet. Regerende partijen worden doorgaans tijdens verkiezingen afgestraft om bij de volgende weer stemmen van het vee te krijgen terwijl ze dus al eerder hebben bewezen incompetent te zijn.

  Churchill zei al zo mooi “Het beste argument tegen democratie is een gesprek van 5 minuten met de gemiddelde kiezer”

 5. @Oscar [7]:

  Dat mag misschien kloppen. Maar het sentiment waar de website op is gebaseerd is te prijzen.

  Het enige dat men daar nog dient te doen is nadenken, en zich realiseren *waarom* democratie in elk land tot precies dezelfde consequentie leidt.

 6. @LvM [12]: Ik zit niet in de bouw en zoek eerder naar overeenkomsten dan verschillen. Tot groot geluk van de heersende macht wil menigeen op internet zuiver in haar of zijn leer zijn waardoor het een vrij machteloos conglomeraat van eilandjes is en blijft.

  LvM [14] reageerde op deze reactie.

 7. @Seneca [13]:

  Aan onzinnige, bijdehante opmerkingen heeft niemand wat.

  Ik zal het speciaal voor u herformuleren, indien ik fout zit en u het oprecht niet begrepen heeft: Kunt u argumenten aanvoeren waar de waarheid van uw stelling uit blijkt?

Comments are closed.