Wat gebeurt er dan precies? Wat betekent dat voor u? Er wordt steeds meer gepubliceerd over problemen in de economie, in de financiële wereld, met de euro, met de dollar en ook nog de markten. Angela Merkel heeft zorgen over de euro: “. de crisis rond de munt is de grootste test voor Europa van de afgelopen decennia”.

Daarom kan het verstandig zijn om eens te bedenken wat dat precies kan betekenen. Zelfs als het straks toch niet precies zo gebeurt. Het is dan in ieder geval nuttig om van te voren de mogelijke maatregelen te nemen die voor iedereen specifiek zijn. Voor een groot deel afhankelijk van de omstandigheden waarin iemand verkeert.

Wat kan er gebeuren?

–Het kan nog slechter gaan met de economie, werkloos worden, geen of minder inkomen krijgen.
–Je bank kan failliet gaan en je bent je spaarcenten kwijt. Mogelijk geeft de overheid dan een (gedeeltelijke?) compensatie, die ze betaalt uit toekomstige belastingopbrengsten, of zij tovert ze weer uit de hoge hoed.
–De overheid blijft geld toveren, net als de miljarden die ze al getoverd hebben om banken te redden, of zoals nu het reddingsplan voor Griekenland en wat daarmee verband houdt. Dit leidt automatisch tot verdere versnelde geldontwaarding:
–Door de inflatie kun je steeds minder voor je euro’s kopen, totdat je er uiteindelijk niets meer mee kunt kopen.
Mensen die iets te verkopen hebben, zijn dan niet meer geïnteresseerd om te ruilen tegen waardeloze papiertjes, en zeker niet tegen waardeloze digits.
–Het is zeker dat in deze ontwikkeling de overheid en de politici streven naar een nog grotere dictatuur over u. Met een grote kans dat ze daarin nog slagen ook. Dat blijkt dagelijks uit nieuwe berichten uit Den Haag en Brussel.
Er zijn nog steeds te weinig mensen die Vrijheid begrijpen en er voor willen werken.

Het is moeilijk om je voor te stellen wat er dan allemaal om je heen kan gaan gebeuren. Daarom kan het nuttig zijn om er hier (in deze draad of in ingezonden artikelen) over te discussiëren. Graag uw bijdragen.

Wat is een bescherming?
Er komen al vlug twee terreinen ingedachte: Voedsel en Ruilmiddel=Geld.
Beide afhankelijk van je mogelijkheden en voor hoe lang je denkt dat het nodig is.

Voedsel:
Het is verstandig om iets van etenswaar in huis te hebben. Dat kan variëren van eten in blik, gedroogd eten tot zaden die je kunt laten ontkiemen. Er zijn nu zelfs hele noodpaketten te koop
In vroegere artikelen zijn hier al hele lijsten gepubliceerd.

Ruilmiddel=Geld
is nodig als je iets nodig hebt wat een ander wel heeft. Bvb een bakker die nog brood heeft wil daar wel “iets” voor hebben. Wat?
Als europapiertjes niets waard zijn, is het de grote vraag of iemand wel in bvb dollarpapiertjes geïnteresseerd is.
Dan komt toch goud (zilver) weer in gedachte.
Bij het NOS-nieuws werd gisteren al getoond dat veel mensen nu goud kopen als veiligheid en dat anderen nu hun gouden sierraden verkopen tegen de hoge prijs!

Goldmoney
Zoals ook op het libertarisch seminar van vorige week werd besproken, is Goldmoney een mogelijkheid die steeds interessanter wordt. Hierover zullen we in de toekomst nog wel meer horen.

Hoe kan iedereen zichzelf nu het beste beschermen?

—————————————————————–
Enkele van de vroegere artikelen kunt u klikken:

—–   https://www.vrijspreker.nl/wp/2008/10/vlees-en-melk-komen-op-rantsoen-begin-snel-te-hamsteren/#comments
—–     https://www.vrijspreker.nl/wp/2009/10/advies-reactie-op-kredietcrisis/#more-65561
—–   https://www.vrijspreker.nl/wp/2009/03/wat-kun-je-doen-om-de-crisis-door-te-komen/
—–   https://www.vrijspreker.nl/wp/2007/02/alternatieven-voor-de-euro/#more-49249

23 REACTIES

 1. “Bij het NOS-nieuws werd gisteren al getoond dat veel mensen nu goud kopen als veiligheid en dat anderen nu hun gouden sierraden verkopen tegen de hoge prijs!”

  Die sieraden hebben ze drie tot vier keer zo duur betaald als de goudwaarde ervan; sommige juweliers gaan daar nog flink onder zitten, dus dat is de zekerste methode flink verlies te maken. Waarom een machinaal gemaakte ketting drie keer de goudwaarde moet zijn, begrijp ik niet; voor een gootsteenketting betaal je toch ook geen 200 euro.

  Paul Martens [5] reageerde op deze reactie.

 2. “Dat kan variëren van eten in blik, gedroogd eten tot zaden die je kunt laten ontkiemen.”

  Ik zou me net een oude oma voelen, die zeep en washandjes spaart voor “als oorlog komt”.

 3. “Ik zou me net een oude oma voelen, die zeep en washandjes spaart voor “als oorlog komt”.”

  Je zou eens met je oma moeten praten hoe zelfredzaam deze generatie was. Kennis die helaas grotendeels verloren is gegaan maar die hen goed van pas kwam. Hoe lang zou jij het uithouden als de supermarkt niet elke dag bevoorraad werd? Kijk eens in je kast… Drie dagen? Een weekje?

  Oscar [9] reageerde op deze reactie.

 4. Een reageerder in een van de dagbladen vatte het op de volgende manier samen: “Er komt een NEURO voor de noordelijke EU en een ZEURO voor de zuidelijke EU”.

  Naar mijn mening zou het zomaar kunnen dat hij gelijk zal krijgen, (zie de videoclip van Syp Winnia in Elsevier).

  Albert S. [12] reageerde op deze reactie.

 5. @Vilseledd [1]: Het is maar “wat de gek ervoor geeft”. Een normale ring weegt ongeveer 2,5 tot 3 gram, dus minder dan € 100 goudwaarde. Toch betaalt men soms € 1000 voor zo’n ring. De arbeid wordt ook (over-) betaald. Vooral als de ontwerper al naam heeft gemaakt.
  Net als schilderijen, want wat kost nu een stuk schildersdoek en wat plakkaatverf?

 6. @marco [3]:

  “Hoe lang zou jij het uithouden als de supermarkt niet elke dag bevoorraad werd? Kijk eens in je kast… Drie dagen? Een weekje?”

  55-60 dagen. Maar dan wel 55-60 dagen op een dieet van pasta, tomatenpuree, olijfolie, kiemgroenten, vitaminetabletten en proteïneshake van, met water aangemaakt, whey eiwitpoeder. Om het gemis aan vlees en vis enigzins te compenseren kan ik dan creatine en visoliecapsules gebruiken. Het is immers niet de bedoeling om sterk te vermageren.

  Een oorlog overleef je niet met zulk een voorraad, maar als de supermarkten een paar maanden lang niet bevoorraad worden dan zou ik dat gerust kunnen overleven.

 7. @Frankie [7]: Als je op die manier redeneert zou de huizenprijs al lang hebben moeten wegzakken, overal hoor je dat je een huis moet kopen in plaats van huren.
  In mijn ogen betere vragen:
  Hoeveel mensen ken je die 2 maand salarisen in goud of zilver gespaard hebben?
  Is er economisch iets veranderd waardoor fiat geld meer waard zou worden? (bijvoorbeeld overheden stoppen met het redden van alle to big to fails)
  Hoeveel verkopen de bullion makers?
  http://www.reuters.com/article/idUSWEA209820100512

  Oscar [11] reageerde op deze reactie.
  Albert S. [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Frankie [7]: @Ewt [10]:

  Als (fysiek) goud een bubble zou zijn, net zoals vastgoed en aandelen in internetbedrijven een bubble was dan zou de top inderdaad voorbij zijn als Jan, Piet en Klaas het er over hebben. In het geval van edelmetaal ten tijde van wegsmeltend fiatgeld is er echter meer aan de hand en die regel niet op.

  “Hoeveel mensen ken je die 2 maand salarisen in goud of zilver gespaard hebben?”

  5 waarvan ik het zeker weet en 5 waarvan ik het vermoed. Of was het een retorische vraag?

  “Is er economisch iets veranderd waardoor fiat geld meer waard zou worden? (bijvoorbeeld overheden stoppen met het redden van alle to big to fails)”

  Neen. En het is, naar ik vrees, ook niet meer te veranderen. De schuldenlast is zo groot dat alleen de optie van het inflateren van het fiatgeld over is.

  Ik vermoed dat eerst hoge inflatie krijgen (geen hyperinflatie) en dat ze daarna een soort monetaire geldwisseltruuk (bv. 100 euro = 1 ecu) doen die vergelijkbaar is met de overschakeling van de gulden naar de euro, maar dan (voor de burgers) vele malen duurder.

 9. @Annamarie [4]: Dat zal moeilijk worden Annamarie, omdat er dan een apart verdrag moet komen hiervoor. Het meest voor de hand liggend is de herinvoering van de oorspronkelijke valuta, welke trouwens giraal nog steeds bestaan. In tegenstelling tot wat men beweert is de euro geen munt, maar een wisselkoerssysteem van Europese valuta, meer niet. Evenals de voorloper, het EMS, heeft de EMU altijd te hoge verwachtingen geschapen bij megalomane politici, ondeskundige economen en naäpende reguliere media. Al deze lieden zijn nu thuisgekomen met een enorme kater.

 10. @Ewt [10]: EWT, Normaal duurt een huizenkrach zo’n 7 jaar als je kijkt naar het verleden. De reden daarvoor is exact hetzelfde en dat is dat huizenbezitters vaak uitgedaagd worden door de werkelijkheid. Wanneer krediet opdroogt dan is er weinig kapitaal voorradig voor hypotheken, zodoende zakt de markt in. Dat heeft wat tijd nodig om zichtbaar te worden, want krediet zakt nooit meteen drastisch in. Dat is doorgaans een proces van jaren, met andere woorden de vraag begint na verloop van tijd het aanbod te overtreffen. De verwachting is dan ook dat het dieptepunt in de huizenmarkt in Nederland ca. 2015 zal zijn, ca. 7 jaar na de eerste inzakking van 2008.

  Armin [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Albert S. [13]: Ik heb wat moeiute met die analyse. Let wel, niet met je algemene analyse van 7 jaar en dat huizenprijzen ook in NL een bubble zijn.

  Maar vooralsnog zijn huizenprijzen helemaal niet ingezakt. Dat roept men wel, maar wat NVM etc meten is de gemiddelde prijs van huizen die verkocht zijn.

  Dat is wat anders dan dat de huizen zelf minder waard geworden zijn.

  Markttechnisch uiteraard wel, want als die persoon nu zou verkopen, moet die wellicht een lagere prijs vragen, maar realiteit is dat in ons land mensen liever niet verkopen.

  De subprime is afwezig in ons land, de schuld is op de persoon en niet op het huis en de inkomens zijn stabiel. Ergo mensen kunnen moeiteloos de hypotheek betalen en verkopen dus niet. Ook moet je hier een 6% strafbelasting betalen terwijl in de VS betaal je een % op basis van winst/verlies.

  Je ziet dan ook dat in Nederland, vanwege de enorm starre huizenmarkt, het vollume ingestort is, maar niet zozeer de prijs.
  In de VS was het andersom. Het volume daalde maar 13% (muv bepaalde vinex staten), terwijl de prijzen dramatisch daalde zoals we allemaal weten.

  Ik ben het dus 100% eens met je analyse dat er een bubble is, maar denk dat dit zoch eerder zal uiten in een forse voortdurende stagnatie van verkoop. Verkopers willen en kunnen niet te ver dalen, kopers blijven veel aanbod zien en zijn huiverig. Zeker nu de inflatie laag is en rente ook, blijven kopers dus wachten.

  Ik denk dat herstel in NL vooral komt door het opeten van inflatie, terwijl het in de VS vooral via de prijs ging. Je ziet dan ook dar nu in de VS huizenverkopen in 2009 al weer toenamen tov 2008, waar ze in NL enkel verder afnamen.

  Veel meer een risico is de politiek – beperking renteaftrek – al denk ik dat zoals vrijwel altijd de PvdA weer bezig is met stemmen-bijelkaar-liegen en ene rente stijging. Immers, men leent voroal aflossingsvrij. Als de rente 2% stijgt, kunnen de meeste mensen hun huidige huis niet meer kopen. Maar goed, de rebnte zal niet stijgen zolang d einflatie niet stijgt, dus blijft over de politiek. En die zal niets doen, dus voorspel ik stagnatie, geen inzakken.

  Albert S. [21] reageerde op deze reactie.

 12. Grappig hoe de “wakkere mensen” constant de MSM wantrouwen en nu blatend achter die MSM aanlopen als de zelfde MSM kopt over de Euro.

  De Euro wordt gebruikt om de EU ongebreidelde macht te geven, de EU Bank heeft al de functie van de Amarikaanse FED op zich genomen: Geld creeren uit het niets en landen betalen rente aan de EU-Bank als ze dat “geld” willen lenen.

  Geen 2de kamer debat aan vooraf gegaan. De EU heeft nu elke staat bij de ballen !

  In Japan is de schuld 204 % van het Nationaal product en de Euro blijft nog jaren overeind.

  Maar het is wel zo prettig dat Vrijspreker de Euro-angst wat aanwakkert: Kan de EU tenminste de bank-belasting introduceren.

  Fijn he die Euro-angst……

 13. Ik heb in ieder genoeg groenten in glas, en soep in blik voor 3 maanden.
  Verder heb ik eigen water, genoeg gas om op te koken, licht en verwarming.
  Ook nog zaden voor groenten, en ik heb zat land.
  Ook kan ik door middel van Dutch Ovens eten klaarmaken op open vuur.
  Niemand heeft enig idee hoe lang dat kan gaan duren, maar om nou te geloven dat het maar een maandje duurt?

  Oscar [19] reageerde op deze reactie.

 14. @John [18]:

  Als er oorlog uitbreekt dan is het een ander verhaal. Dan kan er een permanente verstoring van de productie van voedsel optreden. Bij een eurocrash-crisis zie ik dat niet zo snel gebeuren. Meer dan een maand lang niets in de winkels kunnen kopen lijkt me wat pessimistisch ingeschat. Aan de andere kant: twee à drie weken geen bevoorrading van winkels zou mensen al helemaal hysterisch kunnen maken.

  John [22] reageerde op deze reactie.

 15. Ik maak me meer zorgen over de chem-trails die vanochtend weer boven den haag werden getrokken, daar hoor je niemand over. Dat betreft onze gezondheid. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 16. @Armin [15]: Bedankt voor je opmerking Armin. Ik zal het even verder uitleggen wat ik hiermee bedoelde. Kijken we naar de recente geschiedenis, dan zien we in Nederland dat in de begin jaren 80 de prijzen met 30% onderuit gingen, terwijl de renteaftrek, subsidieregelingen en andere staatssteun nog steeds intact waren, dus daar lag het niet aan. Het was zeer eenvoudig, de huizenmarkt was toen in een zeepbelsituatie beland. Ook was er een zeepbel in de Verenigde Staten, met name in de oliestaten als Texas op dat moment en in die staat zakte de markt met zo’n 70% in. Dus een forse daling. In Japan zijn de cijfers nog dramatischer over de afgelopen decennia, van het hoogtepunt in 1989 tot 2001 zakte de commerciële OG markt met zo’n 80% in en de residentiële markt met zo’n 70%. In 1993, dus 4 jaar na de aandelencrash, begon de huizenmarkt te stagneren en in te zakken. Zo zie ik dan ook de markt in Nederland, die evenals de Spaanse, Portugese en Ierse markt ontzettend overgewaardeerd is en vanwege de inkrimping van krediet de liquiditeit mist om zo’n hoog prijsniveau te kunnen handhaven. Kredietinkrimping is een synoniem voor kredietdeflatie. Daarom is renteaftrek en inperking subsidieregelingen een bijzaak en niet de hoofdzaak geworden. Let wel, historisch gaat alles terug naar het gemiddelde, derhalve tevens de huizenmarkt en ik voorzie dan een halvering binnen een bepaalde termijn van 7 jaar.

  P.S. De titel van dit artikel zou eigenlijk moeten luiden: Wat WANNEER de euro crasht? Want dat is een absolute zekerheid.

 17. @Oscar [19]:

  Niemand weet precies wat er precies gaat gebeuren, en hoe lang dat gaat duren.
  Als de Euro waardeloos wordt, moet er dus ander geld komen, maar waar haal je dat zo snel vanaf, en waar ontleent het zijn waarde aan?
  Je kunt het wel zoals vroeger op goud baseren, maar dan moet je het wel hebben.
  Ik geloof niet dat de politiek, en de mensen in het algemeen iets ervan zullen leren.

  Wil je eens kijken hoe de Amerikanen zich voorbereiden op een val van de Dollar?
  Die gaan echt niet uit van een maandje, maar van jaren.
  http://www.shtfmilitia.com/

  En wij maar denken dat wij met ons noodpakketje met 3 waxinelichtjes en een fluitje van een cent voorbereid zijn.

  Johnny [23] reageerde op deze reactie.

 18. @John [22]:
  Bedankt voor het delen van onze site. U allen bent van harte welkom om langs te komen en deel je gedachten, en misschien leer iets nieuws.

  Wij zijn slechts een forum voor discussie over de paraatheid en het voortbestaan aanverwante kwesties rond onze samenleving vandaag de dag

  http://www.shtfmilitia.com/

Comments are closed.