uwvOmdat de Opperdienaar nog slechts droomde van de oppermacht, maar toch gewoon moest eten in de tussentijd,  had hij een baan. Het hele bedrijf waar hij voor werkte werd echter gesloten en hierdoor had hij zijn baan verloren. Het UWV had hem en zijn collegas uitgenodigd voor een presentatie over wat hen te wachten stond als de 5 maanden doorbetalingsperiode voor het bedrijf waren afgelopen en hij nog geen nieuwe baan gevonden had.

Na deze presentatie volgde een presentatie van iemand van de Kamer van Koophandel over het beginnen van een eigen bedrijf vanuit de WW.

De man, die driftig zijn powerpoint sheets voorlas, legde de rol van het UWV uit. Het UWV is een overheidsinstantie die de 3 verplichtte verzekeringen voor werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte verzorgde. Als je bij de ontslagdatum nog geen baan gevonden had, kon je aanspraak maken op een werkeloosheidsuitkering van het UWV. Het was mogelijk om met zo’n uitkering een eigen bedrijf te beginnen. De uitkering werd dan een voorschot dat werd teruggevorderd als je onderneming winst ging maken.

Na de man van het UWV kwam de meneer van de kamer van koophandel aan de beurt. Deze meneer vertelde over de verschillende rechtsvormen waarin je een onderneming kon starten en welke door de overheid opgeworpen hordes je moest nemen om als jong bedrijf niet meteen voor het volle pond belast te worden. Hij vertelde ook dat het belangrijk was een marketing plan te maken.

De Opperdienaar stak zijn hand op:”Ik was van plan een onderneming te starten die mensen verplicht verzekeringen opdringt. Heb ik dan ook een marketing plan nodig? Nee toch, want mijn klanten kunnen toch niet weigeren?”

De aanvankelijke verbazing op het gezicht van de KvK meneer maakte plaats voor angst en een verschrikte blik schoot naar de meneer van de UWV die niets door leek te hebben en zijn vingernagels inspecteerde. De stilte werd pijnlijk, totdat de man zijn mond opende en zei:”Je mag in Nederland van de wet als paritculier geen produkten opdringen aan mensen”. De Opperdienaar haalde adem en begon een zin met “maar is dat niet precies wat jullie .. ” , maar hij kon hem niet afmaken omdat een collega hem een por in zijn zij gaf en een ander hem tegen de schenen schopte.

Na de bijeenkomst stond de Opperdienaar samen met 2 collegas nog even met de meneer van het UWV te praten. “Wat belangrijk is, is ook dat je net even wat meer initiatief neemt dan je collega die voor dezelfde opdracht gaat”. Hij gaf het advies aan alledrie de toekomstige werkelozen en mogelijk ondernemers. De Opperdienaar hield van eenduidige instrukties dus hij vroeg hem:”Wie van ons moet er dan meer initiatief nemen dan de anderen? We kunnen niet allemaal meer initiatief nemen dan elkaar.” De KvK meneer wendde zich af van de Opperdienaar en praatte verder met de andere 2 collegas.

Teleurgesteld en teneergeslagen ging de Opperdienaar naar huis waar zijn kat op hem wachtte. “Hoe was je dag kat?” De kat vertelde dat zij naar een bijeenkomst met andere katten geweest was over het vangen van muizen. Muizen hebben kleine pootjes maar lopen daar verdomd snel mee en zijn vaak moeilijk te vangen. De langszame dikke exemplaren worden vaak als eerste verorberd.  Er was echter 1 kat geweest die de rest had toegesproken met het advies net even iets harder te lopen dan andere katten. “Ze hadden allemaal instemmend geknikt, maar ik ben naar huis gegaan. Wat eten we vanavond?”. “Whiskas”, antwoordde de Opperdienaar.

20 REACTIES

 1. ”Wie van ons moet er dan meer initiatief nemen dan de anderen? We kunnen niet allemaal meer initiatief nemen dan elkaar.”

  Prachtig! Dit staat zo’n sufmuts uit de ambtenarij te vertellen. Zelf heeft zo’n type nog nooit een succesvol bedrijf gehad – anders had hij geen baantje bij het UWV. En dan staat die anderen wel even te vertellen hoe het is om te ondernemen.

  Dat is net zo iets als anderen tennisles geven, als je net de beelden van Wimbledon hebt geanalyseerd. “Je moet de bal met veel effect over het net slaan.” “Sla harder dan je tegenstander.”

 2. Je moet in 1e instantie maar een doel voor ogen hebben.
  Het ondernemingsplan.
  een ondoorzichtig boekwerk van de belastingdienst.

  Hiermee staat of valt alle andere inspanning. Als deze word afgekeurd (en dat is 90%), kun je verder alle financiën die je niet in eigen zak hebt vergeten.

  Alleen “dat” hoeven ze bij het UWV eigenlijk maar te vertellen.

 3. Begrijp ik dit goed? Als je een WW-uitkering hebt en je begint een eigen bedrijf, dan moet je de WW terugbetalen als jouw bedrijf winst gaat maken?
  Dus… je werkt voor een baas en je betaalt VERPLICHT premies, ook o.a. voor die WW-uitkering. De meeste mensen maken overigens nooit gebruik van die uitkering, dus hebben hun leven lang betaald zonder daar ooit voordeel/restitutie voor gekregen te hebben.
  Maar goed, je wordt werkeloos en ontvangt dan eindelijk een deel van JOUW premie terug. Daar was die premie toch voor bedoeld?

  En als je dan in de WW-periode een bedrijf start en dat wordt succesvol, moet je jouw WW-uitkering terugbetalen? Dus dan betaal je TWEE KEER dezelfde premie? Zonder er ook maar van te kunnen profiteren?

  Dat kan alleen door ambtenaartjes of criminelen verzonnen zijn. Oh shit, dat is hetzelfde.

  pcrs [18] reageerde op deze reactie.

 4. heeft het sluiten van het bedrijf iets te maken met het bestaan van dit soort instanties en kostenverhogende wetten en regels?

  zou het bedrijf zijn deuren hebben open gehouden als er in NL geen rigide arbeidswetgeving zou zijn? En geen CAOs, geen VpB, arbeidsinspectie, geen verplichte premies, minimumlonen, verbod op verlagen salarissen, vakantiedagen, zwangerschapsverloven, recht op deeltijd, verplichte levensloopadministratie, BTW administratie en alle andere door de overheid opgedrongen administratieve ellende waardoor de overhead van bedrijven rampzalige vormen aanneemt? misschien bij minder door de overheid veroorzaakte files? bij minder accijnzen? minder onzinnige milieuregels? minder ecotax? meer emissierechten? minder vergunningen?

  of was het gewoon die vermaledijde marktwerking die er voor zorgt dat mensen werkloos worden en die we derhalve te vuur en te zwaard dienen te bestrijden?

 5. @Richard [4]: Exact. En er zijn heel veel mensen (waaronder ikzelf) die na jaren van loondienst (en betaalde WW-premies) besluiten een eigen bedrijf te starten zonder ooit “genoten” te hebben van hun ingelegde premiegelden. Velen daarvan inclusief het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen.

  Ja ja, erg “moreel aanvaardbaar”, die overheidsregeltjes…

 6. Die startersperiode is zo kort, dat het mijns inziens niet loont om eraan te beginnen. Als je weet, dat een bedrijf minstens 5 jaar moet bestaan om levensvatbaar te zijn, dan is 6 maanden veel te kort.

  “Wat belangrijk is, is ook dat je net even wat meer initiatief neemt dan je collega die voor dezelfde opdracht gaat”

  Als ze dan tegen die collega zeggen: “Wat belangrijk is, is ook dat je net even wat mïnder initiatief neemt dan je collega die voor dezelfde opdracht gaat”, dan klopt het verhaaltje. Iets echter zegt me, dat de collega hetzelfde krijgt te horen. Als één persoon gaat staan in het circus, dan ziet hij beter. Als iedereen gaat staan, niet meer.

  “Als je een WW-uitkering hebt en je begint een eigen bedrijf, dan moet je de WW terugbetalen als jouw bedrijf winst gaat maken?”

  Je inkomsten worden gekort evenals de uren gekort worden bij iemand, die werkt naast de WW. Tot zover is het begrijpelijk. Hoe je in een halfjaar een succesvol bedrijf moet oprichten niet. Je ontvangt de WW als voorschot; verrekening vindt achteraf plaats.

 7. En wel genoeg uren maken jongens en meisjes!, anders krijg je geen zelfstandige aftrek.
  Dus je verdient al minder dan normaal moet je ook nog meer belasting gaan betalen. De overheid is een aangeklede door ons betaalde struikrover in verschillende gedaantes.

 8. NOOIT een bedrijf beginnen als je met de psychopaten van het UWV te maken hebt.

  Optie 1:
  begin bedrijf naast dienstverband VOORDAT je werkloos bent.

  Optie 2:
  Niets zeggen en inschrijven KVK als WW verloopt

  Optie3:
  Helemaal nooit dienstverband aangaan met arbeidsovereenkomst, maar als ZZP’er ipv arbeidsovereenkomst deugdelijk contract waarbij afspraken over uren ed, waarbij geld gereserveerd voor premies ZW, WW ed direct in eigen zak verdwijnen ipv die boevenbende te steunen.
  Wel eens in het jaar een factuurtje naar een tweede / derde partij sturen om “verkapt dienstverband” tegen te gaan

  Vermijd contact met ARBO, UWV en dat soort hufters zoveel mogelijk voor uw eigen bestwil.

  Kent u iemand die bij zo’n organisatie verantwoordelijk is voor de bekende wandaden, met naam en toenaam in combinatie met de instelling op internet noemen, zodanig dat zo met google boven komen drijven.
  Dat soort lui zijn bang voor hun eigen schaduw en kunnen het daglicht niet verdragen.
  Laat mensen die door hun benadeeld worden weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

 9. “Kent u iemand die bij zo’n organisatie verantwoordelijk is voor de bekende wandaden, met naam en toenaam in combinatie met de instelling op internet noemen, zodanig dat zo met google boven komen drijven.
  Dat soort lui zijn bang voor hun eigen schaduw en kunnen het daglicht niet verdragen.”

  Niet slim, als je weet, dat de medewerker ook je adres kent en je via het officiële circuit, maar ook via het ‘alternatieve’ circuit kan aanpakken.

 10. @Werkcoach [11]:

  dus iedereen die reageert op dit artikel doet een beroep op de WW?? Ik in ieder geval niet dus dat is een tikkeltje generaliserend. Verder ben ik het wel eens met ‘ ga werken en loop niet te mauwen’ met dien verstande dat productieve werknemers en werkgevers dan wel met rust gelaten moeten worden door parasitaire instanties en dito werknemers.

 11. “Goh goh wat een verstandige reacties zeg. Ik kan begrijpen dat jullie een beroep moeten doen op de ww.”

  Er zal vast niet “dagloon: 187,76” in WWO staan, werkcoach. Ik denk, dat 1061 bij velen gevuld is.

 12. Als alles dan zo slecht is in Nederland is er nog slechts één optie. Emigreren naar een land met minder of geen regels. Wat dacht je van Afrika? Lekker weinig regels en nog eens mooi weer ook. Ben benieuwd hoe snel je weer terug bent.

  pcrs [19] reageerde op deze reactie.

 13. WW-premies worden volgens mij al een tijdje niet door de werknemer maar door de werkgever betaald.

  Wat fijn om dan te weten dat straks de hele WW wordt afgeschaft.
  Wat fijn dat het ontslag recht wordt versoepeld. Heerlijk! Zijn we van een hoop gezeur af.
  Nu nog naar een nieuw belastingstelsel dat mensen waardeert als ze wel werken.

 14. @Paul Martens [3]:
  “Dus… je werkt voor een baas en je betaalt VERPLICHT premies, ook o.a. voor die WW-uitkering. De meeste mensen maken overigens nooit gebruik van die uitkering, dus hebben hun leven lang betaald zonder daar ooit voordeel/restitutie voor gekregen te hebben.”
  Op zich geldt dat ook voor een brandverzekering. Voor de meeste mensen zal die nooit uitbetalen. Het verplichte karakter van de UWV verzekeringen verraadt natuurlijk wel dat je een kat in de zak koopt, anders was dat pistool niet nodig.

 15. @Vuvuzela [15]: Als jij regels zo fijn vind, wil ik er nog wel een paar voor jouw speciaal maken. Als je ze niet leuk vindt, moet je niet klasgen, maar direct naar Afrika verhuizen.

 16. @Werkcoach [11]: Ik heb al een baan bedacht: mensen onder bedreiging verzekeringen aansmeren, werkgevers en werknemers het leven onmogelijk maken en ze dan begeleiden als ze geen werk kunnen vinden. Of is die baan al vergeven?

Comments are closed.