Sri Lanka zal 15 augustus de voorkeurspositie verliezen voor import van producten naar de Europese Unie.

De reden vormen de aanhoudende problemen in het land met het eerbiedigen van de mensenrechten, meldde de Europese commissie.

Sri Lanka staat bekend om de productie en export van thee, koffie, rubber en kokosnoten.

Het waren de EU-lidstaten die in februari al besloten Sri Lanka’s voorkeursbehandeling in de wacht te zetten. De commissie had na een onderzoek geconcludeerd dat Colombo ernstig tekort schoot op het gebied van de mensenrechten.

De regering in Sri Lanka kreeg tot een juli de tijd om te antwoorden op het standpunt van de Europese commissie, maar tot op heden is er geen enkele brief aangekomen.

Sri Lanka laat de Europese commissie nu geen enkele keuze dan de lidstaten in hun beslissing te volgen en de voorkeursbehandeling op te schorten.

Tot zover de media.

Een voorkeursbehandeling wordt door politici aangemerkt als “positieve discriminatie” maar is in werkelijkheid natuurlijk een vorm van protectionisme. Het voorkomt namelijk dat andere landen die dezelfde producten produceren, misschien tegen een lagere prijs of betere kwaliteit, minder binnen de EU kunnen afzetten.

Als die voorkeursbehandeling gegeven was om de economische situatie in Sri Lanka te verbeteren, dan verbaast het mij dat het schenden van de mensenrechten niet ook een reden is om de miljoenen euro’s aan ontwikkelingshulp aan Sri Lanka te stoppen.

Want waarom wordt Sri Lanka “bestraft” vanwege de schending van de mensenrechten op economisch gebied, maar niet op het gebied van de ontwikkelingshulp?

Geldt het schenden van de mensenrechten dan alleen voor dat ene departement maar niet voor het andere?

Wordt het schenden van de mensenrechten voor de EU een criterium in de toekomst om import binnen de EU helemaal te verbieden?

Welk land kan er dan nog naar de EU exporteren?

Maar de EU en nationale overheden blijven natuurlijk doorgaan met het verstrekken van ontwikkelingshulp.

Dit blijkt uit het verzoek van Voorhoeve aan de informateurs en de fractieleiders om “Internationale samenwerking de prioriteit te geven die het verdient”.

Nederland heeft vervolgens Voorhoeve alle belang bij, niet alleen omdat het Nederland internationaal aanzien en invloed geeft.( Dit is dus waar het om draait!)

“Onze welvaart en veiligheid hangen immers af van stabiliteit en maatschappelijke vooruitgang in de rest van de wereld “, aldus Voorhoeve.

Als dat zo is, dan is een vrije wereldhandel, dus zonder voorkeursbehandeling of het stellen van quotum of andere voorwaarden door de EU, de enige juiste oplossing om stabiliteit en maatschappelijke vooruitgang in de rest van de wereld te bevorderen.

8 REACTIES

 1. “…. omdat het Nederland internationaal aanzien en invloed geeft….

  Ja, daar gaat het zeker om.
  Maar let wat, met “Nederland” is niet de bouwvakker bedoeld die de helft van zijn verdienste gedwongen moet afstaan, maar de politici die op dure internationale vergaderingen kunnen opscheppen dat “wij” weer zoveel miljoen schenken.

  Jasper [4] reageerde op deze reactie.

 2. “Wordt het schenden van de mensenrechten voor de EU een criterium in de toekomst om import binnen de EU helemaal te verbieden?”

  Dan klapt de EU dicht, stel je voor als we niet meer van landen als China, India en Brazilie kunnen importeren, wie gaat er dan produceren? 😉

  Typische overheid. Ze nemen een standpunt en houden zich hieraan, tot blijkt dat het standpunt de situatie alleen maar verergerd. Dan wordt het opeens selectief toegepast en zijn het altijd de ‘kleintjes’ die het voelen.

  Ron A te A [5] reageerde op deze reactie.

 3. Het wordt tijd om de EU en de Eurocratie de wacht aan te zetten en zich meer in te zetten voor de economische ontwikkeling en niet continu dat waardeloze vingertje op te steken naar kleine landen. Wanneer Nederland uit de EU stapt dan zijn we vrij van dit soort idioterieën. Bovendien, binnen de EVA hebben ze deze waanzin niet. Het is ook een kwestie van onderwijs over de vrijhandel en vrije markt wat nodig is om Nederlanders ervan te overtuigen dat het nu een goede zaak is om uit de EU te stappen.

  A [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Polity [2]:
  Het is niet zo dat er niets meer geïmporteerd zal worden uit Sri Lanka, alleen de voorkeurspositie verdwijnt. Wat er op neer gaat komen dat er door ons burgers meer importbelasting betaald moet worden.

 5. @Albert S. [3]: Dat is zeker zo.

  Maar….. als deze EU bevolkt wordt door mensen die zich in slaap laten sussen middels brood & spelen (WK voetbal), geloven in een stresstest voor de banken en zich laten leiden door een Duitse octopus die uitslagen kan voorspellen en een algehele struisvogelpolitiek… dan denk ik dat de bewustwording van de bevolking nog niet op het juiste niveau is.

  Denk ik….

 6. Ach, Mr. Rajapaksa “cannot be bothered”, het gaat maar om $ 150 miljoen per jaar, who cares? Het gaat zo goed in dat land sinds ze met de chinezen in bed liggen.
  “Finally. the last tether to our true freedom has been cut – No longer shall we bow down to the White Man’s will. In de plaats daarvan gaan ze nu buigen voor de Yellow Man’s will, alleen dat hebben de meesten nog niet door.
  Het is trouwens vnl. de SL kleding industrie die hier de wrange vruchten van gaat plukken en die lag al redelijk op zn gat de afgelopen jaren.
  Er zijn trouwens nog 15 andere arme landen over die van deze GPS+ gebruik maken, dus wij zullen het verschil niet merken vermoed ik.

 7. De Nederlandse ontwikkelingshulp aan Sri Lanka is al in versneld tempo afgebouwd

Comments are closed.