Ruim een miljard euro aan belastinggeld en zorgpremies gaan jaarlijks op aan lobbyclubs in de zorg.

Er zijn zeker 300 lobbyorganisaties die zich bezighouden met het verdedigen van de belangen van een specialisme bij het ministerie van volksgezondheid, schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek van de universiteit van Tilburg.

Het onderzoek werd gedaan door Tony Lamping, die ook werkzaam is bij zorgverzekeraars Nederland, de lobbyclub voor verzekeraars.

Volgens hem zijn er nergens de wereld zoveel belangenverenigingen in de zorg. Vrijwel elk specialisme heeft zijn eigen organisatie.

Lamping onderzocht hoe de macht is verdeeld tussen de onderzochte beroepsverenigingen en de semi- overheidsinstellingen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit en de inspectie voor de gezondheidszorg. Volgens hem zijn 40 organisaties dan speel waar omheen de anderen draaien.

Tot zover de media.

Nu schijnt lobbyen in het huidige “democratisch” bestel een geaccepteerde vorm van “zaken doen” te zijn. Maar in werkelijkheid is het niet alleen een geldverslindende operatie (waarschijnlijk in totaal vele miljarden) maar geeft ook de immoraliteit van het bestel aan.

Om het bestel, buiten de verkiezingen om, “democratischer” te laten lijken, zijn door de overheid, bonden, politieke partijen, stichtingen of belangengroeperingen in het leven geroepen die hoofdzakelijk met belastinggeld worden gefinancierd.

Het immorele hier aan is onder andere, dat de lobbyclubs hun meningen aan de overheid kunnen meedelen of zelfs opdringen, maar naar uw mening als belastingbetaler wordt niet gevraagd, tenzij u natuurlijk werkzaam bent bij een lobbyclub.

Lobbyen houdt tevens in dat de mensen die werkzaam zijn voor de overheid en dus mede uw en mijn leven bepalen, ontvankelijk zijn voor corruptie en machtsmisbruik.

Lobbyen en de daarmee gepaard gaande verspilling van belastinggelden kan makkelijk gestopt worden door de taken van de overheid te minimaliseren, zodat de overheid geen invloed meer heeft op het economisch handelen van mensen.

Maar omdat dit nog wel even zal duren, kan de overheid beginnen om alle subsidies die aan dit soort stichtingen of belangengroeperingen gegeven worden met onmiddellijke ingang te schrappen en het vrijgekomen geld aan de rechtmatige eigenaren terug te geven.

Als lobbyisten willen lobbyen (blijft immoreel om jouw visie via wetgeving op te leggen aan anderen) dan zorgen ze zelf maar voor hun eigen financiering.

4 REACTIES

 1. Ik wist niet dat dat het ZOO erg was.
  Het protesteren tegen deze gang van zaken is dan ook een goede libertarische actie.

  -Belangrijk daarbij is om het goed bekend te maken. Stuur gegevens rond met concrete bedragen die de overheid aan die clubs schenkt.
  -Protesteer tegen deze (en alle andere) subsidies.

  -En het belangrijkste is, zoals Louis ook stelt, haal taken weg bij de overheid; dan is dit ook meteen opgelost.

 2. We “barsten”v an subsidieclubjes.Indien dat zoden aan de dijk ZOUDEN zetten , oke,helaas het is gewoon inkomen vergaren ZONDER dat het doel die middelen heiligd!Gewoon stoppen met al die nutteloze weggegooiden gelden(telt ook voor huur en zorg toeslagen)opdat EINDELIJK weer eens het gewone,normale gaat plaatsvinden;GENOEG VERDIENEN VOOR JE ONDERHOUD-GEZIN INCl),

 3. Wel ironisch dat iemand van een lobbyclub onderzoek heeft gedaan naar lobbyclubs, is dat niet een beetje het eigen nest bevuilen?
  Het wachten is nu op een onderzoek naar de lobbyclubs van verzekeringsbedrijven en andere financiele instellingen, mischien iets voor NVZ? 😀

 4. De gedwongen gezondheidszorg en premie-eisen in Nederland zijn gewoon een ander voorbeeld van ranzige communistische praktijken.

  Net zoals de gedwongen pensioenpremies is het paternalistisch gehalte van de gezondheidszorgdictauur 100%.

Comments are closed.