De Nederlandse europarlementariër Kartika Liotard is een actie begonnen tegen Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel.

De politica van de fractie Verenigd Links vreest een verslechtering van de pensioenen.

De commissie wil minimale pensioeneisen formuleren voor de hele unie.

Het huidige Nederlands pensioen zit zeer waarschijnlijk boven deze eisen en loopt daarmee gevaar om te dalen naar een Europees gemiddelde, stelt ze.

“Het is zonde om op te geven wat we tot nu toe in Nederland aan sociale voorzieningen hebben opgebouwd.”

Tweede kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA heeft al meerdere keren gewaarschuwd voor Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioen. Dat deed hij donderdag tijdens het eerste pensioendebat met de nieuwe minister van sociale zaken, Henk kamp, weer.

De VVD-bewindsman zei “de inzichten te delen” met de CDA-er.

Volgens hem wordt deze visie ook al met argumenten in Brussel overgebracht door het kabinet.

Volgens Omtzigt moet Kamp binnen de EU “onomwonden” aangeven dat Nederland in principe EU-regelgeving op het gebied van pensioenen afwijst. Het CDA-kamerlid benadrukte dat “Nederlandse kamerleden gaan over onze pensioenen en niet Griekse of Portugese parlementariërs”.

In de Zuid-Europese landen is de oudedagsvoorziening in zijn ogen minder goed geregeld.

Tot zover de media.

Voorwaar, wat een heldhaftige en strijdlustige uitspraken!

Maar als deze europarlementariërs, kamerleden en het kabinet (ik neem aan dat Kamp zijn mededeling doet namens het kabinet) bij voorbaat wisten dat de EU zich ook met dit soort zaken zou gaan bemoeien, dan begrijp ik niet dat zij de “grondwet” van Lissabon hebben geratificeerd.

Zoals gewoonlijk klopt er iets niet in de denktrant van politici.

Onduidelijk is of de EU zich alleen gaat bemoeien met “staatspensioenen” of ook met pensioenen die min of meer “vrijwillig” door belanghebbenden zijn afgesloten?

Ik stel deze vraag in het licht van een persbericht van vandaag, waarin het CBS stelt, dat nog maar 60 procent van de uitbetaalde staatspensioenen wordt gedekt door de premieontvangsten. De rest wordt dus uit de algemene middelen gefinancierd.

Is dit bericht dan toeval, of dient het ter ondersteuning van mogelijke regelgeving vanuit de EU?

Ik ben geneigd om dit bericht als niet toevallig te bestempelen.

Uiteindelijk zal de EU haar bemoeizucht met betrekking tot alle aspecten van uw en mijn leven doordrukken en zullen de Nederlandse parlementariërs en het kabinet zich verschuilen achter hetgeen ze altijd doen. Namelijk het moest van de EU en een meerderheid van de 27 lidstaten was voor deze regelgeving.

7 REACTIES

 1. Gedwongen ziektekosten-verzekeringspremies en gedwongen pensioenpremies zijn zo enkele van de Stalinistische praktijken van
  de “democratische” overheden.

 2. De EU leidt tot een onbestuurbaar geheel dat miljarden kost
  maar balkenende en zijn voorgangers hebben cartblache gegeven voor alles wat ons dierbaar is.
  allen om hun machtsgeilheid te bevredigen ,maar de wil van het volk aan hun laars te lappen.
  maar ook de pensioenpotten worden beheerd door een stel struikrovers die alleen hun dik sallaris nhoog in het vaandel hebben.

 3. Met het verdrag van lissabon heeft de EU toch de absolute macht. Daar staat in de EU wetten voorrang hebben boven nationale wetten. Als de EU iets wil dan gebeurt dat. Zeg maar dag tegen je pensioen!

  Dit is populistisch geneuzel (goed, wel heldhaftig en een positief geluid) maar helaas futiel. Als die vent zich daar werkelijk zorgen om maakt had ie eerder moeten tegenstribbelen, bijvoorbeeld toen nationale held jan peter bak ellende ons recht op zelfbeschikking (voor zover we die nog hadden) heeft verkwanseld aan de EU.

 4. *Het huidige Nederlands pensioen zit zeer waarschijnlijk boven deze eisen en loopt daarmee gevaar om te dalen naar een Europees gemiddelde, stelt ze.

  “Het is zonde om op te geven wat we tot nu toe in Nederland aan sociale voorzieningen hebben opgebouwd.”*

  Prima initiatief van de EUSSR. Het eerste volgens mij!

  Nieuwe europeese eisen zijn prima; graag zo minimaal mogelijk!
  Het overschot dat we als NL inleggers (nog) hebben moet dan gestort worden op onze bankrekening.
  Kom maar hier met de poet die er nu nog over is.

  Maar het bovenstaande (teruggeven aan het individu) zal wel niet de bedoeling zijn van diezelfde EUSSR 😉

 5. Worden we dan weer eens bestolen. Geld is van ons en daar hebben ze (politici en de EU) met hun poten vanaf te blijven. Waar bemoeit die politiek zich mee, met onze spaarcenten die wij verplicht in ons pensioen hebben moeten stoppen. Die EU is steeds meer op weg naar een dictatoriaal bewind en Nederland is dankzij Balkende en Bea overgeleverd aan de EU. Je zou dit landverraad kunnen noemen. Uit de EU, nu kan het nog. We zijn helemaal niet afhankelijk van de EU. Voor die tijd niet en nu al helemaal niet meer. Al gelezen waar de meest onzinnige subsidies naar toe gaan? Hoe lang duurt het nog voordat de bom gaat barsten? En by the way, als de EUSSR toch alles bepaalt kunnen we die kamers/regering ook wel opheffen, want zo te zien heeft het geen enkele zin meer om die nog te handhaven.

 6. Mail Omline 11 november 2010 geciteerd op Alex Jones Infowars: Van Rompuy verklaart “nationale soevereiniteit dood” en “Euroscepticisme” het grootste gevaar voor “wereldvrede”.
  De link naar de hele rede is trouwens geblokkeerd.
  Na Lissabon en Balkenende-Bos zijn we volledig overgeleverd aan deze boeven.

 7. Hetgeen straks betekend dat “zij” die gespaard hebben voor een aanvulling op de AOW gewoon geen AOW meer ontvangen. Zo heeft Europa het immers beslist en u had ook de “grondwet” van Lissabon door de strot geduwd geaccepteerd, waarde Nederlander…. Weet U nog wel?

Comments are closed.