Twee interessante nieuwsitems vandaag. Centrale planner Wellink wil meer transparantie bij DNB. Prima, laat hem beginnen openheid te geven over de goudvoorraad. Inmiddels hebben al 368 mensen de petitie getekend die dit ook eist. Verder meldt de Wereldbank dat de goudstandaard terug moet komen. Hetgeen de petitie des te relevant maakt.

10 REACTIES

 1. Soms denk ik – misschien nogal hoopvol – dat wij die al jaren, sommigen decennialang – staan te roepen in de woestijn, slechts de kanaries in de mijn waren. Langzaamaan dringt de boodschap door. Oostenrijkse school – dankzij internet geloof ik – vindt steeds meer aanhangers, uitgesproken of niet.

 2. Ik hoop dat het ervan gaat komen die nieuwe goudstandaard. Eventueel in een mandje met andere commodities.
  Hoe het precies moet weet ik niet maar dat het mogelijk is geeft de wereldbank nu in feite zelf toe.

  Het is de enige echte waarborg tegen ongedisciplineerde spilzieke politici en overheden die dan niet meer door een paar toetsen of de printpers de geldhoeveelheid kunnen opblazen over de rug van de échte economie.

  Voordat het zover is zal het systeem eerst moeten klappen. Veel landen hebben op dit moment absoluut geen belang bij directe overgang naar de goudstandaard omdat het alle papieren waarden in één klap zal decimeren.

  Maar hoe zit het met de wereldwijde goudvoorraden? Waar liggen ze? Wie bezit het (op papier en in het écht)?

  Vragen. vragen….

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 3. en we zitten in Euro’s nu dan ook boven de € 1000 per ounce goud!

 4. Uit Quote: er is een gezegde: als een centrale bankier praat, liegt hij.Dit zou dan ook voor Zoellick gelden.

  Overigens zou ik graag willen weten waar dat staat in de wet dat de plaats en hoeveelheid van de Nederlandse goudvoorraad geheim is. Zeker op dezelfde plek waar staat “dat iedereen veronderstelt is de wet de kennen” (staat ook nergens, dit is een “urban legend”)?

 5. @GB [4]:

  “Maar hoe zit het met de wereldwijde goudvoorraden? Waar liggen ze? Wie bezit het (op papier en in het écht)?”

  Jij, ik, en alle lezers van de Vrijspreker kunnen helpen die vraag te beantwoorden door te zorgen voor voor handtekeningen op de petitie.

  Deze kan een begin worden om een tipje van die geheimzinnige sluier op te tillen.

  GB [10] reageerde op deze reactie.

 6. Goed dat Quote het oppikte! Go FIOT! Ik ben ook van mening dat goud uiteindelijk zijn plek (terug) zal vinden als onderdeel van een ‘global basket of currency’. (Dus niet en 1-op-1, maar een onderdeel van).

 7. @Hub Jongen [7]:

  Ik heb reeds getekend, Hub.
  Wel een beetje wrang want ik zag dat een petitie tegen de Dr Bibber regel al meer dan 1500x getekend is terwijl deze petitie nu net boven de 400 staat.
  Voor mij nog maar eens een teken dat het merendeel van de NL burgers via een komende crash keihard genaaid MOET worden.
  Er is geen alternatief om in dit comateuze land nog iets ten goede te veranderen.
  Misschien dat ze dan wel gaan nadenken en de juiste petitie gaan tekenen. Maar niettemin is 400 best goed en het glas zullen we maar als halfvol zien 😉

  By the way had tegenlicht een leuke reportage over hoe hard de crisis in Californië heeft toegeslagen en hoe een aantal burgers daarmee omging. Weliswaar soms een beetje links en ideologisch maar het geeft wel de positieve inslag weer (die ik wel herken) van de gemiddelde Amerikaan.

  http://player.omroep.nl/?aflID=11679481

Comments are closed.