Bij iedere ramp staan politici op om politiek rendement te incasseren ten koste van andermans ongeluk. De Moerdijk brand past in dit patroon. D Samson was de politicus die zich hier als eerste snel en succesvol positioneerde. Def wist dit mooi te verwoorden. Omdat er nu wat meer informatie beschikbaar is neem ik de vrijheid zijn onderwerp verder te behandelen en aan te vullen met de laatste ontwikkelingen.

De toon was zoals Def meldde, snel gezet. Chemie-Pack was al lang en breed veroordeeld zelfs nog voordat de vlammen gedoofd waren. Het klassieke verhaal van een bedrijf dat het niet zo nauw nam met de veiligheid. En controlerende en regelgevende instanties die meer bevoegdheden nodig hebben werd opnieuw door stemmen en baantjes jagende politici op zo overtuigend mogelijke wijze gebracht.

De grauwe waarheid van wat door de staat gegarandeerde veiligheid betekent werd pas later bekend.

Dat er het nodige schortte aan de brandbestrijding kwam al vrij snel naar boven. Een bedrijf met een waslijst aan chemische stoffen brandde volgens de brandweer zonder al te veel gevaar voor de volksgezondheid tot de grond toe af. Dat daarna de nodige hulpverleners gezondheidsklachten kregen was een niet te verklaren toevalligheid.

Veruit de meest pijnlijke waarheid tot heden is de bestuurlijke aansturing gedurende de ramp. De veiligheids regio waar Moerdijk toe behoorde beschouwde dit lange tijd niet als een ramp van de hoogste categorie (GRIP4). Degene die de bevelvoering op zich zou moeten nemen indien de opschaling naar alarmfase 4 het geval zou zijn vernam pas na een uur of 5 na de uitbraak voor het eerst van de brand. Via de media. Doordat hij de TV aanzette. Niemand vond het nodig hem een belletje te geven. Zodat hij zich bijvoorbeeld vooraf op de hoogte kon stellen van de situatie. En daardoor indien er inderdaad opgeschaald zou worden en hij plotseling over leven en dood moest beslissen hij zich in ieder geval op de zaak had kunnen voorbereiden. Op wat wellicht de belangrijkste bestuurlijke besluiten uit zijn loopbaan zouden zijn. Dat hij goed zou kunnen weten wat er speelde en wat de opties waren waar hij uit moest kiezen. Het zorgen dat de persoon die indien het een ramp werd van de hoogste categorie goed geïnformeerde beslissingen kon nemen was iets dat kennelijk niet in de draaiboeken was opgenomen.

In de discussie volgende op het artikel van Def werd al naar voren gebracht dat in een Libertarische samenleving de rampbestrijding (en de brand preventie) waarschijnlijk voortvarender zou worden opgepakt. Toen wisten we nog niet van de blunders met betrekking tot schadelijkheid van de rook en met betrekking tot de wijze waarop de burgemeester van Breda, Peter van der Velden, die de bevelvoering bij de opschaling naar alarmfase 4 op zich moest nemen, van deze ramp kennis nam. Vandaar deze aanvulling op het onderwerp van Def.

5 REACTIES

 1. Iedere keer als er een ongeluk op de weg gebeurt zou je kunnen stellen dat het CBR haar eisen moet verzwaren of dat de APK niet streng genoeg is.

 2. ik snap je reactie deels niet nico,

  Stel het was een dronkenbestuurder? En dan?

  Toch heb je het goed samengevat, bij elke ramp komen 10.000 regels veiligheids voorschriften, procedures en afdelingen erbij.

  etc etc. En telkens verbaasd op kijken dat het zo nu en dan eens voorkomt dat als het goed fout gaat. Iedereen gaat wijzen naar een ander.

 3. Het lijkt er steeds meer weg van hebben, op een goed geregiseerd doomsday scenario door de regering zelf.
  Een portie fear-mongering van de lokale regio

  Ga eens zelf onafhankelijk op zoek
  – Wie er beter van word van deze ramp?
  – Wie vaart er wel bij

  Wie weet lag er wel shit opgeslagen waar ze geen raad mee wisten of wat zo duur was op het op een reguliere manier “te verwerken” dat de fk erin steken goedkoper was….Je geeft dan je “Bilderberg zaken vriendjes” achter! deze regering, geef je dan een deel van je winst, in ruil voor een doof-pot affiare.

  Hoe de – door de staat gecensureerde – media goed in de gaten, en op den duur zul je zien waarom deze brand werkelijk is aangestoken. en wie we het meeste voordeel bij heeft behaald

Comments are closed.