T-54AGokje wagen? Ons leger biedt aan het volk te dienen door de straat op te gaan. De gedachte is kennelijk dat de politie wel wat hulp kan gebruiken. En dat het leger kijkt waar het de politie kan ondersteunen. Klinkt als een win – win situatie. Een leger dat meer doet voor de burger dan van tijd tot tijd zandzakken vullen. Een leger dat in eerste instantie vliegtuigen en commando’s dan wel verkenners ten dienste stelt aan haar volk om het optimaal te beschermen. Gokt u mee? Niet geschoten altijd mis nietwaar?

En de MSM, zij gokken mee. De eerste reacties zijn niet echt afwijzend. Waar is de tijd dat de pers de hoeder was van de democratie? Een onafhankelijke en kritische pers die te hoop loopt tegen doorgeslagen controle bewustzijn. Die niet een spreekbuis is van de overheid maar die falende politici in hun hemd zet. En vervolgens zorgt dat ook dat hemd uiteindelijk wordt afgenomen. En die tenslotte als de betreffende politicus vol schaamte via de zijuitgang het politieke theater probeert te verlaten zijn val de volgende dag nog eens breed op de voorpagina uitbeelden.

Het voorstel van generaal Bertholee is een uitgelezen mogelijkheid om als pers te laten zien dat ze een rol te spelen hebben in deze maatschappij. Nu meer dan ooit. Zijn ze een stel tandeloze geriatrisch gevorderde baby boomers die eerst hun kunstgebit moeten opzoeken voordat ze kunnen bijten, of zit er nog wat levenskracht in? Krijgen we de komende dagen een media offensief van ongekende proporties of moeten de heren journalisten eerst even hun typelint afstoffen?

Waarom breng ik dit zo stellig? Mensen met enig historisch besef (en dan hoeft dat besef echt maar enkele dagen terug te gaan) beseffen hoe dom het is een leger de straat op te sturen om de eigen bevolking te beschermen. Militairen schieten op hun eigen volk, op enkele uren vliegen van hier. Mogelijk zelfs op het moment dat u dit stukje leest. Een generatie geleden waren er nog militaire dictaturen in wat de huidige EG is. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er twitterberichten in de trant van: “Gaddafi is committing genocide in Benghazi as planes bombard civilians”.

Een hele simpele vraag, wie kan de militairen dwingen de kazerne weer op te zoeken als ze deze eenmaal verlaten hebben?

Dictatuur wordt vaak geleidelijk ingevoerd. Maar er zijn enkele belangrijke grenzen. Een zo’n grens is een vingerafdruk op je paspoort. Een andere grens is militairen de straat op sturen. Indien de media op dat soort kritische momenten zwijgen dan vervullen ze de rol als hoeder van de democratie dan wel beschermer van burgerrechten niet langer. Gokje wagen dat de MSM de komende dagen een klein beetje sputteren maar vooral zwijgen?

9 REACTIES

 1. De tandeloze MSM zitten momenteel in een koffiehuis te miepen of zij nu wel of niet op de iPad moeten gaan verschijnen. Dat wil zeggen, als men nog niet in bed ligt te ruften.

  > Een zo’n grens is een vingerafdruk op je paspoort.

  Daar heb je gelijk in. Er staat mij nog bij dat de MSM destijds alleen een foto liet zien van een overheidsmuts, die de eerste vingerafdruk afnam. Zonder noemenswaardig commentaar.
  Als het belang van de staat zwaarder weegt dan het belang van het individu, dan weet je wel hoe het gesteld is. Dictaturen beroepen zich ook zo vaak op ‘de veiligheid

 2. “En de MSM, zij gokken mee. De eerste reacties zijn niet echt afwijzend. Waar is de tijd dat de pers de hoeder was van de democratie? Een onafhankelijke en kritische pers die te hoop loopt tegen doorgeslagen controle bewustzijn.”

  Je zag het laatst bij Pauw en Witteman, hoe gaste Sonja Barend het niet na kon laten in te grijpen, toen beide heren wel heel lief voor minister Opstelten waren. De heren journalistici snappen namelijk niet, dat je een minister wel het vuur aan de schenen moet leggen, wanneer er een ingestudeerd woordvoerderspraatje uitkomt, of dat je, als je vraagt hoeveel 2+2 is onmiddellijk moet ingrijpen, wanneer het antwoord is: “Assen is de hoofdstad van Drenthe”.

  Peter de Jong [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Vilseledd [2]:

  Heel mooi was toen P&W wél doorvroegen. ‘Wanneer kunnen wij resultaten verwachten?’, vroegen ze toen Opstelten zijn nieuwe veiligheidsplan had toegelicht. Opstelten: ‘Het plan loopt. U mag mij er dagelijks op afrekenen.’

  Het is net als bij al die plannen om de regeldruk en het aantal ambtenaren te verminderen. Daar wordt al decennialang aan gewerkt (in België is er zelfs een minister voor vermindering van de regeldruk) en van enige vermindering is geen sprake.

  Alleen een goede journalist kan door door te vragen essentiële details boven water krijgen. Pas dan kan je als burger beoordelen of een politicus verschil maakt, gebakken lucht zit te verkopen, zijn incompetentie zit te verdoezelen, of er een tweede agenda op na houdt.

 4. Er zijn natuurlijk legio mogelijkheden om die legereenheden in de nabije toekomst effectief in te zetten.
  Om maar eens een voorbeeldje te noemen; het uiteenklappen van de schuldenzeepbel wat onvermijdelijk tot chaos en overheidsingrijpen zal lijden.

  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_-_economie_internationaal/-Dit_jaar_barst_de_schuldenzeepbel-.9018659-3466.art?ckc=1

  Als de politie wel wat hulp kan gebruiken dan doe je dat door het monopolie op geweld bij de overheid weg te halen en vrij wapenbezit (met enkele restricties) toe te staan.
  Maar hiervan gaat de overheid en in hun spoor hun mediavriendjes direct steigeren.

 5. “Heel mooi was toen P&W wél doorvroegen. ‘Wanneer kunnen wij resultaten verwachten?’, vroegen ze toen Opstelten zijn nieuwe veiligheidsplan had toegelicht. Opstelten: ‘Het plan loopt. U mag mij er dagelijks op afrekenen.’”

  Door Sonja. Hopelijk kunnen de beide drietonners het voortaan zelf.

 6. Wie de moeite zou nemen, zou kunnen constateren dat ook Vrijspreker zich qua ‘nieuws’ baseert op wat de MSM in eerste instantie publiek heeft gemaakt.
  Als vrijsprekers afgeven op die zelfde MSM, betreft dat meestal incidenten waarbij sommige media niet helemaal 100% libertarisch verslag hebben gegeven. Waarmee het zwaar generaliserend afgeven op die zogenaamde staatsmedia als zuiver effectbejag kan worden beschouwd. Effectbejag omdat talloze kritische artikelen (b.v. die van Simon Rozendaal tegen die gekte van de windmolenindustrie die vooral op subsidie draait; of Hoogland die de Amsterdamse linkse gekte haarfijn tegen het licht houdt) daarbij volledig genegeerd worden.
  Wat dan weer geen aanbeveling is voor mensen die zeggen door feiten en ratio gedreven te worden.

 7. Ik hoorde zojuist op de MSM Radio 1, dat er wordt gefluisterd dat Khadaffi naar Venezuela zou zijn gevlucht.
  Ben nu erg benieuwd of die MSM hier eerder feiten weet aan te dragen dan Vrijspreker.
  De vermoedens van de vlucht van Mubarak bereikten ons ook via de MSM. Ze bleken juist.

 8. NL is geen trots, traditioneel, vechtend volk en kent alleen een zwartgallige calvinistische historie. Is er iets waar dit volk trots op mag zijn? Een koningshuis die twintig families laat vreten van ons geld? Belastingen die 11 maanden van je jaarinkomen opvreten? Waar blijft onze Midden-Oosten opstand en maken we eindelijk eens schoon schip?

  De geschiedenis laat zien dat ze hun karakterloze zielen verkwanselen aan de eerste de beste vreemdeling, verkopen hun ziel aan een waardeloze papieren god, vechten is niet meer dan je laten scheren als schapen, willoos en slaafs volkje op aangeslibd land aan de Noordzee.

  MSM stemt daarop zijn roeptoerende door de overheid gefinancierde ëën grote kliekzenders af. Geld harken en het volk mag doodvallen, simpelweg omdat hetzelfde Judasvolk het ook zo heerlijk lekker naar binnen werkt. Afgeracht en leeg liggen de collaborateurs in de kist dat is de beloning, mooi!

Comments are closed.