Het Europees Parlement zal in 2012 en 2013 één keer minder naar Straatsburg afreizen. Dat scheelt 8 miljoen euro per keer. Zou dit weer enkele mensen wakker kunnen maken?
Het parlement heeft dat woensdag besloten in een geheime stemming. ‘Nog nooit eerder heeft het Europees Parlement gestemd voor een voorstel dat de positie van Straatsburg ook maar enigszins in gevaar zou brengen, tot vandaag’, aldus een blije Esther de Lange (CDA). Nederlandse Europarlementariërs zijn opgetogen en spreken van een historische stap. Ook bij PvdA, D66 en GroenLinks heerst een hoerastemming. De partijen wijzen op de financiële besparingen en de geringere CO2-uitstoot die het besluit oplevert.
Twee standplaatsen
Het Europarlement heeft twee standplaatsen: Brussel en Straatsburg. Gemiddeld één keer per maand vergadert het in de laatste stad. Vanwege de vakantieperiode vindt in augustus geen sessie plaats. Daarom zijn er gedurende één maand twee zittingen in Straatsburg. Komende jaren zouden die in oktober plaatsvinden. Maar het Europarlement heeft besloten deze twee zittingen samen te voegen, zodat de leden in totaal maar elf keer naar Straatsburg hoeven.
Symbool
Dat het Europarlement ook in Straatsburg bijeenkomt, is bedoeld als symbool voor de Frans-Duitse toenadering na de Tweede Wereldoorlog. Maar veel Europarlementariërs vinden de nadelen van het gependel tussen Brussel en Straatsburg veel te duur en te ingewikkeld. Volgens een recent onderzoek van de Nederlandse ex-Europarlementariër Michiel van Hulten (PvdA) zou 180 miljoen euro per jaar worden bespaard als het Europarlement alleen in Brussel zou beraadslagen.
Frans verzet
Een woordvoerster van het Europarlement kon woensdag nog niet becijferen wat het schrappen van die ene Straatsburg-zitting oplevert. Ingewijden denken dat het om circa 8 miljoen euro gaat. Volgens de fractieleider van de liberalen in het Europarlement, de Belgische ex-premier Guy Verhofstadt, zet het schrappen van één vergadering per jaar niet veel zoden aan de dijk. ‘Als we in dit tempo doorgaan duurt het nog twintig of dertig jaar.’ De enige manier om van Straatsburg als vergaderlocatie af te komen is het wijzigen van het EU-verdrag, waarin dit onderwerp is geregeld. Frankrijk zal zich daar zeker tegen verzetten.
Die vermindering van 1 x minder heen en weer reizen kwam vandaag ter sprake bij een familiebijeenkomsr.
Op mijn opmerking van belastinggeldverspilling, reageerde een socialist familielid enthousiast: “Ja, daar zit wat in, MAAR “ze” zijn nu begonnen met de afbouw. En dat is toch fantastisch!”.
Zo zie je hoe de burger gelijmd wordt.
.M [3] reageerde op deze reactie.
Het is toch logisch dat schaalvergroting de bedragen op drijft? De inkomsten van alle landen samen zijn ook veel hoger als een enkel land apart. Het budget van het parlement is ook veel groter.
Over symbolen gesproken, wij hebben ook nog een mascotte genaamd beatrix plus aanhang.
Het bedrijfsleven van straatsburg verdiend er waarschijnlijk goed aan. Uiteindelijk is het weer een kunstmatige stimulatie maatregel voor de regio.
Wederom, ik stem een partij die tegen europa is, wat kan ik nog meer doen?
@Hub Jongen [1]: Je moet hem voorstellen dat je hem elke dag 10 meppen geeft en na 15 jaar zal je er nog maar 9 geven. Kijken of ie dan even enthousiast is met de afbouw.
Comments are closed.