Pasen en eieren zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, maar er beginnen stemmen op te gaan dat de eier traditie niet past bij andere geloven en dat die nu ook maar be-ei-ndigd moet worden. Binnenkort is er een Kamerdebat waar een aantal aspecten van het ei worden ge-ei-valueerd.De SGP rept over de zondagsarb-ei-d van de haas en Groen Links over de schadelijkh-ei-d van de eierverf.

Een brede Kamermeerderh-ei-d wil de rechten van eieren vastleggen alsmede een humane manier van het koken daarvan. De Part-ei van de Dieren ei-st dat het verwerpelijke ei-tje tikken verboden wordt en er alleen nog door gecertificeerde eierpellers, ontschaald mag worden.

Ook de kinderarbeid mbt het verven en zoeken, is een belangr-ei-k punt. Er komt een commissie die moet ei-veren dat ieder kind recht heeft om evenveel eieren te vinden. De (innings) kosten daarvan zijn dusdanig hoog dat er geen eierzoekwedstijden meer georganiseerd kunnen worden. Wat dat probleem ook weer ei-ndigt.

De subsidie op diervriendelijk chocolade eieren staat ter discussie, nu blijkt dat de chocola verkregen wordt door levende cacaobonen uit te persen.

Omdat het ei volgens de feministen aan de basis van elk leven staat, moeten er eier reservaten komen en een extra vak op de middelbare school over de kip (zonder kop) en het ei.

De EU stelt vast dat witte eieren teveel aan de westerse suprematie refereren en komt met een l-ei-draad om alleen nog bruine eieren toe te staan. Importheffingen op niet EU-EI-eren waren er al.

Er moeten nieuwe eier regels komen en een Eier Authorit-ei-t om die regels te controleren, uit te breiden, te handhaven en te beboeten.

Het BTW tarief op eieren kan van 6 naar 19% gezien het hoge cholesterol gehalte. En vanwege dat hoge cholesterol gehalte wordt er een subsidie ingesteld om dooierloze eieren te ontwikkelen.

Ook moet er een subsid-ei komen omdat het eierkalk CO2 kan gaan binden. Daarvoor was er al een hogere heffing op kippenvoer ei-ngesteld omdat kippen teveel CO2 produceren.

Is dat nu allemaal niet wat overdreven? Nou nee, het is niet alleen denkbaar, maar het gebeurt! Vervang “ei” door “vlees” en we zijn er al. En zie dit artikel als een l-ei-draad waaruit bl-ei-kt hoe ver de politiek in ons leven ingreipt tot aan het simpelste ei.

7 REACTIES

 1. De waarheid is nog erger dan je schetst. Op EU vlak gelden onder meer de volgende richtlijnen voor het eieren beleid:

  VERORDENING (EG) Nr. 1234/2007 VAN DE RAAD
  van 22 oktober 2007
  houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor
  een aantal landbouwproducten („Integrale-GMO-verordening”) http://www.favv.be/sp/pa-pa/doc07/2008-07-07_Verordening1234_2007.pdf

  HANDELSNORMEN VOOR PRODUCTEN VAN DE SECTOREN EIEREN EN VLEES VAN PLUIMVEE BEDOELD
  IN ARTIKEL 116 http://www.favv.be/sp/pa-pa/doc07/2008-07-07_Verordening1234_2007.pdf

  VERORDENING (EG) Nr. 589/2008 VAN DE COMMISSIE
  van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren http://www.favv.be/sp/pa-pa/doc07/2008-07-07_Verordening1234_2007.pdf

  VERORDENING (EG) Nr. 598/2008 VAN DE COMMISSIE
  van 24 juni 2008 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 589/2008 tot vaststelling van de bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad met betrekking tot de handelsnormen voor eieren http://www.favv.be/sp/pa-pa/doc07/2008-07-07_Verordening598_2008.pdf

  Daarnaast zullen er nog wel landelijke richtlijnen zijn en zal wellicht ook het productschap zich niet ongemoeid laten met het o zo belangrijke eierbeleid. En zullen er ongetwijfeld interdepartementale werkgroepen bezig zijn met de coordinatie van het beleid.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Ratio [1]:

  Inderdaad een verschijnsel dat de laatste tijd steeds meer zihtbaar wordt:
  Als je een bepaald overheidsverschijnlijk gaat bekijken, kom je er “Altijd” achter dat het erger is dan je denkt.

 3. Overn-ei-t,

  B-ei-zonder mooi verwoord.

  Aan de andere kant van de grote plas kunnen ze er ook wat van:

  ‘Paasei heet voortaan lente-ei’ OHIO – Om de gelovige medemens niet tegen de borst te stuiten noemen ze in Munson een paasei voortaan een lente-ei. De gemeente van het dorpje in Ohio heeft besloten dat het woord ‘paasei’ niet meer commercieel misbruikt mag worden. (bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/9567315/___Paasei_heet_voortaan_lente-ei___.html?p=3,1?sn=buitenland).

 4. Hoe de overheid toch steeds openlijker de taal probeert de veranderen en in haar kielzog de bedrijven, die nooit tot stand waren gekomen zonder goedkoop (gemaakt) kapitaal.

 5. Ei ei ei en ze zijn zo blij, want de overheid is eigenaar van mijn leven en dat vieren wij, ei ei…

  Nou niet bepaald.
  En daarbij, als eieren me te duur worden dan koop ik ergens wel wat kippen om te houden in de tuin.
  verse eieren, en als ik er vanaf wil, vers vlees.
  Net zoals ik nu al doe met Appels, Bramen, Frambozen, Tomaten.
  Die smaken voor geen meter meer in de winkels en zijn 3 euro voor een handje… mij kost het eens in de 3 jaar 10 euro mest en kalk. En haal er meer dan 1 handje uit…… 200 of meer als het om bramen en frambozen gaat.
  Je moet wat he….

  Ik probeerde trouwens ook eens een keer iets te regelen waar mensen samen konden komen en een boer gewoon een koe verkocht aan een groep mensen, We huurde dan een slager eem dag in om het beest te slachten en verdelen onder de mensen restvlees en al.

  Boy… dan kom je pas regelgeving op z’n best tegen, tot verboden aan europa aan toe.
  Terwijl de handeling gewoon vrijwillig is.

  Het zelfde ondenkbare dus als in het artikel met een ei.
  (en ja ik wil gerechten maken met slachtvlees en afvalvlees zoals de darmen, maag, longen, nieren, lever, hoofd, milt in andere landen is het een delicatesse)

  Ook weer iets leuks.. een gerecht wat k eens wil eten is in nederland gewoon verboden ” kokaretsi”

Comments are closed.