De meerderheid van de bankiers is niet te spreken over het wel en wee binnen de eigen sector, aldus onderzoek van TV-programma Rondom10. Gisterenavond besteedde het programma er aandacht aan in een uitzending naïef genaamd ‘Vertrouwen na de crisis’. Treurig toch hoe mainstream media praten over een post-crisis tijdperk terwijl de tweede, echte crisis al aan het uitbreken is.

Ondanks mijn vooringenomen mening dat de uitzending weinig waarde zou toevoegen, heb ik toch drie kwartier lang met een half luisterend oor de uitzending in me opgenomen. Tout representatief Nederland was uitgenodigd. Van de visboer, tot de verongelijkte huisvrouw. Van een regionale bankdirecteur tot de chef SNS/ASN.

Enkele conclusies vanuit de het publiek. Er moet beter naar de klant worden geluisterd, banken moeten een leerproces in, bonussen moeten worden beperkt, maar uiteindelijk komt het wel goed. Ook zou het bankiers om aandeelhouderswaarde gaan en niet om de klant. (Uiteraard weet een libertariër dat in een normale competitieve markt aandeelhouderswaarde vergroten en naar de klant luisteren samenvallen, zoals de uitgenodigde visboer ook begreep)

Een beperkt aantal interessante meningen werd geuit. Zo meende 1 meneer terecht dat banken geen bedrijven zijn, omdat de meeste deposito’s zijn gegarandeerd door de staat. Zelfs Hoogervorst kwam achter deze conclusie nadat hij stopte bij de AFM, en eerst dus zelf zwaar uit de ruif had gevreten. Als Hoogervorst Rothbard had gelezen had hij niet jarenlang bij de AFM rond te hoeven hebben gelopen om dezelfde dure conclusie te kunnen trekken.

Ondanks een aantal goede resultaten uit het onderzoek, bijvoorbeeld dat ruim de helft van de bankiers vindt dat consumenten terecht klagen over een gebrek aan moreel besef in de financiële sector, lijkt er weer weinig te gaan veranderen in de financiële sector.

Zolang bankiers, burgers en politici zich van de domme houden of dom blijven, zullen we geconfronteerd blijven worden met magere onderzoekjes, loze beloftes en meer overheid. Om vervolgens van crisis naar steeds erger wordende crisis te schuiven.

In Nederland blijft het wachten op een grassroots organisatie die middels massale educatie, videos en straatprotesten het volk informeert over wat er werkelijk mis is in de financiële sector: het gebrek aan vrijheid (en het teveel aan centrale banken, legal tender, depositogarantiestelsels, regulering, vergunningen etc.)

15 REACTIES

 1. we zouden eens een paar goede nederlandse documentairemakers moeten hebben die begrijpen wat geld is en die niet hun informatie uit de msm halen, maar ook bijv. zerohedge lezen.

 2. @blue-coat [2]: Ik ben er zelf niet geweest maar ik heb begrepen dat Kevelam een goede en betrouwbare handelaar is. Zorg wel dat je het goud thuis hebt liggen en cash koopt. En vertel niet verder dat je goud hebt gekocht / thuis liggen. Gewoon mondje dicht houden!

 3. @IIS [4]:

  Ik ben zeer negatief wat de economische vooruitgang en toekomst betreft, maar ik realiseer me evenzo dat deze hele crisis ook wel eens geënsceneerd kan zijn om ongelimiteerd macht te kunnen hebben over geld, banken en burgers en om oorlog te kunnen voeren waar men maar wil en bijkomend; om nieuwe wetten en controles te kunnen invoeren zonder al te veel tegenwind. Wetten en controles die onder ‘normale’ omstandigheden er nimmer zouden zijn geweest. 9/11 en de crisis het kan ook de zeven in één klap van het beroemde snijdertje zijn geweest.
  Zé [6] reageerde op deze reactie.

 4. @IIS [5]: Hoi IIS, wel, ik deel jouw mening. Zoals het meestal in de politiek ook gaat, eerst een probleem creëeren, en dan met een oplossing komen die al op de plank lag en naadloos aansluit bij het gecreëerde probleem.
  En dan wel zo geraffineerd, dat de slavenmassa er zelf om zal vragen.
  Niet zo moeilijk met slapende schapen om uit te voeren.

  Zucht, Zé.

 5. “en het teveel aan centrale banken..”

  Een rare opmerking. Suggereert dat enige centrale bank goed zou zijn…. Als er één woord uit het woordenboek moet worden verwijderd dan is dat “centraal” en de hiervan afgeleide vormen. Kunnen we dat niet centraal regelen?

 6. @blue-coat [2]: O.a. Doijer & Kalff in 010 en Goldmoney.com in 020
  Heb gewoon via internet gekocht, zeer snelle en correcte leveringen en goede communicatie over de status van de bestellingen.
  Houd wel rekening met extra kosten voor o.a verzending (soms zelfs verzekerde verzending).

  Aankopen zijn (tot nu toe nog steeds) BTW-vrij. Munten zijn iets duurder dan hetzelfde gewicht in goudbaren. Goudbaren vanaf 5 gram tot een kilogram. Let op de totale kosten als je denkt meerdere blokjes in een keer te kopen. 1 x 100 gram is goedkoper dan 5 x 20 gram. Iets met productiekosten e.d.

  “Good luck. Get off the grid, don’t trust the bastards who say they’re doing it for your benefit. Keep control over your own life.”

 7. Zeer misleidende titel inderdaad. Ik heb daar dan ook niet voor niks een topic geopend onder de titel “Hoezo NA de crisis? Ook rondom10 zal wel een duit in het zakje willen doen vwb “vertrouwen”. Ze beseffen niet dat vertrouwen van de burger alleen mogelijk is als men de waarheid spreekt en daarnaar handelt. Zo simpel maar o zo waar! JK de Jager die zegt dat we verdienen aan de steun aan Griekenland en ex Goldman Sachs topman Mario Draghi als nieuwe ECB man zijn de meest recente voorbeelden dat men zowel in woord als in daad doorgaat om de mensen te bedonderen. Maar er komt een tijd dat zelfs hier de meeste mensen het door krijgen en vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
  De jeugd in Spanje en de zwartwerkende Grieken (hoe je ook over het land denkt) geven het goede voorbeeld over hoe we dit systeem moeten omduwen. Vanuit NL verwacht ik weinig tot niks.

  @blue-coat [2]:

  Prakkenedelmetaal is ook prima. Schappelijke prijzen en een snelle levering.

  Succes!

 8. @blue-coat [10]: Welke websites? Die goud verkopen? Ik heb het over bestellen en in fysieke vorm in eigen bezit hebben.

  Niet beleggen of elders opslaan. Zorg voor een eigen opslag waar alleen jezelf en je naasten bij kunnen. Wees creatief, tegen brand en dief.

  “Good luck. Get off the grid, don’t trust the bastards who say they’re doing it for your benefit. Keep control over your own life.”

  blue-coat [12] reageerde op deze reactie.

 9. @blue-coat [12]: Ach sorry, foutje van me. Ik bedoelde AmsterdamGold in 020. Ik lees regelmatig over Goldmoney, vandaar de vergissing, denk ik. Excuses.

  Bij Doijer & Kalff en bij AmsterdamGold nu al enkele keren iets gekocht. Prima ervaringen tot dusver.

 10. GoldMoney kun je wel vergeten. Wellink heeft ervoor gezorgd dat je daar niet meer terecht kunt. Alleen mensen die al een rekening hadden mogen er bankieren. Het was veel te gemakkelijk om geld om te zetten in goud en buiten ’t bereik van de staat te houden! (Enge gedachte, maar in de jaren 30 is privébezit van goud ook al eens verboden. Kan zo maar weer gebeuren. (FDR is Obama’s grote held).

 11. ik ben verbaasd over het uitblijven van strenge regels richting de bancaire sector. hoe kan ik mijn stem duidelijk maken? hebben jullie mischien tips over websites, media.
  Hoe maak je duidelijk dat de steun aan de finaciele sector moet worden gestopt.

Comments are closed.