Het verschijnen van zoveel artikelen over goud op de Vrijspreker zijn niet op de eerste plaats bedoeld voor het promoten van goud.  De reden van deze frequentie komt vooral door het hoge tempo waarin de wereld economie en het financiële valutastelsel op weg naar de kelder zijn.
Omdat goud al 6000 jaar een “store of value” is, geeft dit metaal wel een duidelijke aanwijzing betreffende de geldzwendel van overheden door het creëren van “schuld = geld” uit blauwe lucht.

Niemand weet wat de toekomst precies zal zijn. Maar een blind paard kan al beredeneren dat het creëren van “meer schuld” of het verhogen van een “schuldplafond” de zaak alleen maar kunnen verslechteren.

Verbazend overigens hoe weinig mensen zich daar druk over schijnen te maken!!

Dat zal nog wel komen als de gevolgen in de economie nog meer voelbaar worden.

De Amerikaanse politici hebben met hun plafondverhoging de druk nog maar nauwelijks naar de toekomst geritseld, of in de EU beginnen Spanje/Italië te kermen. Terwijl Griekenland nog steeds op apegapen ligt, Rutte niet weet waarover hij praat, de Jager weigert te praten of er wel of niet nog ergens 35 miljard extra geritseld worden.

Zorg in ieder geval voor jezelf. Heb voor enkele weken cash in huis, heb een deel van je spaarcenten in goud en/of zilver, en zo mogelijk zorg voor een voedselvoorraad.

Al studerende kwamen we op ZeroHedge een aardige grafiek tegen. Ik heb nog niet goed kunnen bestuderen of er een duidelijke “relatie” tussen de twee grafieken is, maar de “correlatie” is wel zo frappant dat ik hem u niet wil onthouden.

De rode lijn geeft de goudprijs vanaf 1994 tot nu.
De zwarte het Amerikaanse schuldenplafond.

Deze laatste doorgetrokken met de verhoging die de politici gisteren bepaald hebben. (De grootste stap ooit!)

In deze geest de rode lijn, goudprijs, doortrekkend, geeft een goudprijs van $ 1950+ binnen een jaar!!

Waarschuwing: dit is niet wetenschappelijk, het is geen voorspelling, het is slechts een reële mogelijkheid!!!

 

 

 

 

Zie ook de interessante discussie over goud in dit artikel van gisteren :

https://www.vrijspreker.nl/wp/2011/08/goud-2/#more-95586

42 REACTIES

 1. Een leuke grafiek, maar in dit soort grafieken wordt er altijd wat aan “curve fitting” gedaan.

  Neemt niet weg dat dit wel heel suggestief is!

  Persoonlijk denk ik eerder dat de waarde van goud omgekeerd evenredig is met het vertrouwen in de overheid.

  Het aardige daarvan is dat dit ook verklaart waarom goud het goed doet zowel tijdens inflatie als deflatie.

 2. Officieel zullen ze goud niet promoten want 1) vrijspreker is een libertarische website en geen beleg-in-goud website, en 2) ze gaan natuurlijk geen officiele beleggingsadviesen geven want stel dat iemand hun daarvoor aansprakelijk gaat stellen 😉

  Op zich betekent een hogere debt ceiling natuurlijk dat er gewoon geld bijgedrukt gaat worden. De amerikaanse overheid krijgt helemaal niet zoveel inkomsten belasting binnen. Die 2 biljoen komt allemaal uit te lucht (helicopter) vallen straks.

  Troy Ounce [5] reageerde op deze reactie.

 3. Ik had ‘m ook gezien op ZeroHedge. Opvallend en logisch eigenlijk. De wet gaat er van uit dat je geen (goede) adviezen kunt geven omdat je niet voor ieder individu kunt beoordelen of je advies voor hem het beste is gezien zijn/haar financiële situatie.

  Nout Wellick verbood Nederlanders het gebruik van GoldMoney zonder opgaaf van redenen. Daarnaast verbood hij dat pensioenfondsen actief in fysiek goud beleggen. Hij dwong een klein fonds (dat niet terug kan vechten en zo als voorbeeld gesteld kon worden) hun goud te verkopen.

  De overheid wil niet dat u in goud vlucht en doet het zelf ondertussen massaal. (Zelfs Griekenland!). De overheid van China stimuleert ondertussen het kopen van edelmetalen. How times have changed!

 4. @Reteip [3]:

  De enige manier om onafhankelijk te zijn van de overheid is om edelmetalen te kopen. De overheid is niet je vriend! Hoe je edelmetalen koopt is niet belangrijk als het maar fysiek is.

  Waar en bij wie men dat doet is ook onbelangrijk als het maar een “goed adres” is.

  Als Vrijdenker geen edelmetalen wil promoten en mensen leren over de ins/outs van goud/zilver en fiat geld heb ik mijn bedenkingen over de libertarische vlag.

  Lees de opmerkingen, mensen denken echt dat goud hetzelfde is als een kopje suiker of een baal met graan, dat het niet uitmaakt of je een ETF hebt of fysiek! Nmm allemaal uit gebrek aan goede informatie over monetaire aangelegenheden.

  Werk te doen, Vrijdenker!

  Andre NI [5] reageerde op deze reactie.
  Eddie Willers [6] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.
  Reteip [12] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [16] reageerde op deze reactie.
  Dijk [25] reageerde op deze reactie.

 5. @Troy Ounce [5]:

  Kijken we even naar de Constitution van de USA:

  Article I, Section 10, Clause 1: No State shall… coin Money; emit Bills of Credit; make any Thing but gold and silver Coin a Tender in Payment of Debt.

  States are then prohibited by the Constitution from making any Thing but gold or silver coin a tender in payment of debts.

  http://www.dailypaul.com/42549/where-in-the-constitution-does-it-say-only-gold-and-silver-shall-be-legal-tender

  Idd, werk te doen 😉

  Andre NI [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Eddie Willers [7]:

  Een door de overheid gesanctioneerde goud/zilverstandaard is het papier niet waard waar het op geschreven is. Kijk maar naar de VS.

 7. @Troy Ounce [2]:
  “Ik dacht dat jullie voor “eerlijk geld” stonden?”
  Goed gedacht. En ik heb de overtuiging dat Vrijsprekerlezers dat al lang goed begrepen hebben

  @Troy Ounce [5]:
  “Als Vrijdenker geen edelmetalen wil promoten en mensen leren over de ins/outs van goud/zilver en fiat geld heb ik mijn bedenkingen over de libertarische vlag.”

  Juist, dat gebeurt ook. Als je goed leest staat er dat :”Het verschijnen van zoveel artikelen over goud op de Vrijspreker zijn niet op de eerste plaats bedoeld voor het promoten van goud.”
  De Vrijspreker tracht vooral door te dringen naar fundamentele oorzaken. En goud etc is daarvan een belangrijk gevolg.

  In het bovenstaande artikel wordt dan ook kopen van goud aanbevolen:
  “….. heb een deel van je spaarcenten in goud en/of zilver,….”

  Zie o.a. ook reactie 3 van Reteip.

  Verder is de prijs nu al $ 1670.-“
  en wees voorbereid op correctie!
  Eddie Willers [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [9]: Uiteraard. Niks gaat altijd alleen maar omhoog. Echter correctie of ’tijdelijke korting’? Ik wacht al een tijdje op de die bij 1600 zou komen om wat zilver bij te kopen. Ik wacht nog steeds… Ik had moeten doen van James Turk tegen me zei, ‘keep accumulation regardless of date and price’.

  Zolang er 10 x meer papier goud verhandeld wordt en er extra schuld wordt aangegaan om oude schulden te betalen blijf ik kopen.

  We zitten in een currency war waarbij de VS er alles aan doet om de dollar minder slecht te laten lijken. Briljante strategie om het kleine Griekenland als hefboom en ‘beachhead’ te gebruiken. We hadden het ook gewoon kunnen laten knallen. Was goedkoper geweest!

  Nico de Geit [33] reageerde op deze reactie.

 9. Het financiële systeem (van het het neo-liberale kapitalisme) is bankroet en kapot gespeculeerd.
  Wie zijn die spelers op de financiële markten en rating bureaus ?
  Wat volgens mij niet meer klopt – in laagconjunctuur met volatiele beursgang gestoeld op de macro-economische cijfers en bear-markets – is het fractional reserve banking en monetisatie door CB’s. De consument laat het afweten als belangrijkste component. That’s it. Een recessie zou dan een gezonde marktzuivering kunnen zijn met deflatie tot gevolg. De inflatie wordt gevoed door het toenemen van de geldhoeveelheid (QE) op de markt met dit verschil dat er geen (productieve) economische groei tegenover staat (tijdelijk misschien door re-stocking). Banken kunnen nog louter “herverpakte kredieten” met een kleine meerwaarde of onderdeel “staatsobligaties” via fondsen doorschuiven naar elkaar om kwartaalcijfers met “winst” te boeken en daar zal het verhaal van de papierhandel eindigen. Mocht een zelfde (gemanipuleerde) trend zich stellen op de goudmarkt dan stijgt de goudprijs exponentieel (uitgedrukt in “waardeloos” wordende fiat currency)vandaar dat handelscentra; Wallstreet en london city met hand en tand deze markt shorten (daling of status quo van de goudprijs). Maar ja Bric-landen denken daar anders over en lachen zich al in het vuistje met het faillissement van de westerse wereld en de verschuiving van het economisch centrum naar het oosten.
  Indien worstcase-scenario zich mocht voordoen dan zal het niet enkel goud zijn die onbetaalbaar wordt, maar tegen dan weten wij wat hyperinflatie betekent…

 10. @Troy Ounce [5]: Lees de opmerkingen, mensen denken echt dat goud hetzelfde is als een kopje suiker of een baal met graan, dat het niet uitmaakt of je een ETF hebt of fysiek! Nmm allemaal uit gebrek aan goede informatie over monetaire aangelegenheden.

  Ik zie hier idd soms reacties langskomen waarbij ik me afvraag waarom mensen zo denken. Alleen al een staaf puur goud in het echt zien werkt al betoverend 😉

  Eddie Willers [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Reteip [12]: Dat klopt idd. Zelfs een echte gouden Maple Leaf al. 1 munt, 1670 dollar nu al.

  Waar ik me wel zorgen over maak is de mogelijke confiscatie. (FDR is het grote voorbeeld van Obama).

 12. Ben eens aan ’t rondneuzen maar het is niet zo dat je bij elk bedrijf maar zo à contant kan kopen. En dat lijkt me wel het beste gezien onze hebberige roverheid. Als hun pleuro’s niks meer waard zijn pakken ze de rest van waarde wel van ons af vermoedelijk. Wat is de beste manier om anoniem, dus zonder registratie aan goud danwel zilver te komen.

  Ik neig eerlijk gezegd meer naar zilver omdat die al een corrigerend tikje heeft gehad (is gemanipuleerd). Bovendien is zilver als de pleuris uitbreekt beter te gebruiken als betaalmiddel voor bijvoorbeeld een paar broden denk ik.

  Hoe zien jullie dat?

  Rien [18] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [19] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [24] reageerde op deze reactie.

 13. @Troy Ounce [5]:

  ‘dat het niet uitmaakt of je een ETF hebt of fysiek!’

  Op enig moment zal de overheid willen weten hoeveel goud je hebt. De volgende stap is het afpakken van goud, waarschijnlijk beetje bij beetje.

  Iemand die stiekem goud heeft is een crimineel. Zo iemand moet onteigend worden en in de cel gegooid volgens uw overheid. Bovendien is het niet erg sociaal om alles voor jezelf te willen houden terwijl de overheid het moeilijk heeft.

  Als de boel in elkaar dondert en je wilt ergens iets nieuws opbouwen maakt het nogal wat uit of je papier goud had of fysiek. De bank wordt dan door de overheid gereguleerd en je kunt je goud of je valuta alleen mondjesmaat opnemen, net als in Argentinië een tijdje terug.

  Natuurlijk kan het met de goudprijs ook helemaal misgaan. De goudprijs is uiterst speculatief.

  Onbezoldigd ruifvuller [20] reageerde op deze reactie.

 14. @Obezoldigd ruifvuller [14]:

  ‘Wat is de beste manier om anoniem, dus zonder registratie aan goud danwel zilver te komen’.

  Heb ik ook heel lang mee gezeten. Het is heel simpel: Krugerrands. Een muntje van 31 gram vertegenwoordigt momenteel 1200 euro. Wil je ze verkopen dan krijg je er zo’n 10% minder voor dan de aankoopkoers van dat moment.

  Een paar muntjes kunnen mee in het vliegtuig, gewoon in je portemonnee. De Krugerrand is wereldwijd bekend en kan altijd worden omgewisseld tegen plaatselijke valuta. Informeer naar de voorwaarden bij uw overheid.

  Lees ook: ‘how to spot a fake Krugerrand’ http://goldkrugerrandferret.com/buy-krugerrands/spot-fake-krugerrand/
  Onbezoldigd ruifvuller [20] reageerde op deze reactie.

 15. @Nico de Geit [19]:
  Duidelijk. Maar dat is nog niet het antwoord op de vraag waar je die dingen cash en zonder registratie kunt kopen.

  LOL @Nico de Geit [16]:
  “Iemand die stiekem goud heeft is een crimineel. Zo iemand moet onteigend worden en in de cel gegooid volgens uw overheid. Bovendien is het niet erg sociaal om alles voor jezelf te willen houden terwijl de overheid het moeilijk heeft. ”

  @Rien [18]:
  “Goud en zilver zijn echter uitstekend geschikt als middel om je vermogen over een verandering van een financieel stelsel heen te redden.”

  Zo had ik het nog niet bekeken maar daar heb je gelijk in. Voor wat betreft het aanwenden van de oude sok in crisistijd; probeer er maar eens af te blijven als je honger hebt!
  Nico de Geit [22] reageerde op deze reactie.

 16. @Rien [18]:

  ‘Goud en zilver zijn echter uitstekend geschikt als middel om je vermogen over een verandering van een financieel stelsel heen te redden’

  Je weet nooit wat de tijd brengt, wanneer en of de ineenstorting komt, wat precies instort, en wat de prijs van goud en zilver zal zijn.

  Voorwaarde is natuurlijk dat je de feitelijke macht hebt over je goud of zilver. Aan papier goud en zilver heb je niets als de boel in elkaar dondert. Papier goud en zilver zijn alleen goed voor speculatie binnen het Systeem. Maar als het oude Systeem niet meer bestaat ben je aangewezen op het nieuwe Systeem. Hier of in een ver land. Hoe dat nieuwe Systeem er precies uit zal zien is nog onbekend. Misschien krijgen we een wereldregering met Hilary Clinton aan het hoofd. Iedereen die betrapt wordt op het bezit van goud gaat direct naar een concentratiekamp.

  Een ander punt is: hoe krijg je je goud het land uit als bezit ervan strafbaar is gesteld? De overheid ligt als een roofdier op de loer. Met een paar muntjes in je portemonnee kom je nu misschien weg, er kan een tijd komen dat je daarvoor linea recta de cel ingaat.

 17. In Zwitserland en Hong Kong kun je gewoon met een kilo goud op zak in het vliegtuig stappen. No questions asked. Gooi ’t op de lopende band in een bruine envelop. Ze willen wel weten wat ’t is, omdat de röntgen er niet doorheen kijkt, maar thats it. Vergeet niet het aan te geven als je NL binnenkomt.

 18. @Obezoldigd ruifvuller [14]:

  ‘Als hun pleuro’s niks meer waard zijn pakken ze de rest van waarde wel van ons af vermoedelijk’.

  Vermoedelijk is niet het juiste woord. Het is een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’.

  – Eerst melden hoeveel goud je hebt
  – Inkeerregeling voor mensen die dat nog niet deden
  – krantenberichten over mensen die gepakt zijn, en wat een schoften goudbezitters zijn, boete van 300%
  – steeds zwaardere vervolging

  Eddie Willers [26] reageerde op deze reactie.
  J.H [31] reageerde op deze reactie.

 19. @Troy Ounce [5]:
  “Als Vrijdenker geen edelmetalen wil promoten en mensen leren over de ins/outs van goud/zilver en fiat geld heb ik mijn bedenkingen over de libertarische vlag.”

  Oei oei oei, een nekschot wegens hoogverraad dan maar? De “libertarische vlag” moet natuurlijk niet misbruikt worden door lagere mensen die geen drang hebben edelmetalen te promoten.

  Troy Ounce [27] reageerde op deze reactie.

 20. @Nico de Geit [24]: Net zoals mensen die hun zwaar verdiende centjes buiten Nederland onderbrachten. De zgn ‘zwartspaarders’ (terwijl ze wel gewoon bronbelasting betalen).

  God wat doe ik nog in dit land?

 21. @Dijk [25]:

  Nooit doen waar je geen zin in hebt.

  @Nico de Geit [22]:

  De goedkoopste manier om zonder registratie Krugerranden te kopen is van familie, vrienden, buren en bekenden. Je biedt ze de goudprijs, meestal meer dan dat ze krijgen van een handelaar en veel minder dan dat jij aan een handelaar moet betalen om ze te kopen. Je zal de Krugerrand meteen herkennen aan zijn kleur en het gewicht. Niks aan het handje. Succes!

 22. Goudprijs naar de 1200 euro met een inkoopprijs van 300 per Krugerrandje, destijds in 2005. Ik ga nu toch wel even ietwat winst pakken en nog maar een keertje naar de Maldiven. Wie weet is het volgende jaar oorlog en hebben we dan geen olie meer. En dan over 30 jaar in het verzorgingshuis opscheppen met je flv file-tjes. Bewijsstuk A. 🙂

  Het laatste wat je wilt is het karakter van je kinderen bederven met een erfenis. Tav erfenissen geldt natuurlijk de regel: al tijdens je leven de erfenis in beperkte omvang uitdelen, aldus de dankbaarheid te oogsten zolang je er nog van kunt genieten, om ten slotte te vertrekken zoals je gekomen bent: ‘sterf blut’.

  http://www.amazon.com/Die-Broke-Radical-Four-Part-Financial/dp/0887309429
  Ron Paul Fan [29] reageerde op deze reactie.

 23. @Nico de Geit [22]:

  Deze (joodse [*]) handelaar in Rotterdam…

  https://www.tov-hazel.com

  …biedt uitstekende prijzen, nagenoeg de dagkoers van wat je hier ziet minus, ik meen, 50 euro:

  http://www.goldprice.org/gold-price-euros.html

  [*] – Als je binnenkomt valt je oog meteen op een bordje aan de muur met een citaat van Marx; een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken 😉

  Deze handelaar heeft wel de vervelende gewoonte om je krugerrandjes mee naar boven te nemen, ‘om te testen’, alvorens je uit te betalen, dus daarom altijd laten merken dat je het jaartal van je muntjes hebt genoteerd. Je leest zulke rare verhalen op het internet over tungsten nep-goud:
  http://viewzone2.com/fakegoldx.html

 24. Ik moet mezelf verbeteren, het is nog gunstiger. Hier zie je dat die 50 euro het verschil is tussen inkoop en verkoop:

  https://www.tov-hazel.com/shop?gclid=CPHXvLOJs6oCFQZJ3godJVD_TA

  € 1,156 – € 1,207

  Maw, bij een huidige goudprijs van 1170 euro krijg je maar liefst 1156 voor je muntje. Wachtkamertje in iets wat eigenlijk een woonkamer is; door de glazen wand zie je de handelaar onderhandelen met een vrouw die haar sieraden verkoopt. Allemaal volledig anoniem. Het heeft wel wat, erg schilderachtig allemaal. 😉

  Weet niet of je moet registreren bij aankoop?
  Weet iemand dat?

Comments are closed.