Een interessant standpunt over de euro en goud in bijgaand GoldMoney-filmpje (iets meer dan 5 minuten) via AmsterdamGold.

https://www.amsterdamgold.nl/nieuws/457/de-euro-zal-overleven-.htm (Engels)

Het volledige, 42 minuten durende, interview op:

http://www.goldmoney.com/rickards-turk-interview (Engels)

Krijgt die Rickards gelijk, zou de euro als eerste munt weer naar de goudstandaard gaan???

 

Ingezonden door MMAP

29 REACTIES

 1. Wellicht is het dan toch geen einde oefening euro.

  Kan de vrijspreker dit aan? 🙂

  Maar ik moet nog zien of al die fysieke goudbestanden in Fort Knox zich niet allang in Israel bevinden, net als ontbrekende 2 triljoen dollar van het Pentagon, die onder de bezielende leiding van Dov Zakheim op mysterieuze verdwenen zijn, nadat 1 dag voor 9/11 Donald Rumsfeld er ons op attent maakte. Na 9/11 nooit meer iets over gehoord natuurlijk, omdat stom toevallig een vd kapers zo vriendelijk was zijn vliegtuig uitgerekend op die plek in het Pentagon te boren waar financial controllers bezig waren de mess uit te zoeken.

 2. Europa was er bij monde van Duisenberg juist fier op dat de Euro als een van de eerste munten juist geen verbinding met goud meer had. Het lijkt mij dan ook onwaarschijnlijk dat ze deze band weer zullen herstellen.
  Immers een goud standaard zou o.a. betekenen dat goud de euro zone zou kunnen verlaten. Ik geloof niet dat men dat graag zou zien.
  Interresanter wijze duikt goud wel op op de balance sheet van de ECB. Als reserve. En wel een reserve die ca 60% van de waarde van de euro “dekt”. Dit staat tussen aanhalingstekens omdat er geen link is, i.e. het is niet mogelijk om bij de ECB euro’s tegen goud in te wisselen.

  Als america zijn munt wil devalueren dan is dat heel gemakkelijk: Ze zouden onmiddelijk goud tegen de marktwaarde kunnen gaan waarderen ipv tegen de vastgelegde 42 dollar.
  Dat zou voor iedereen duidelijk maken dat de US officieel de USD niet langer als oppotmiddel voor rijkdom zien, maar als een transactie middel. Goud zou dan de rol van oppotmiddel overnemen. Het gevolg zou zijn dat de goudprijs vermoedellijk boven de 10.000 USD zou gaan en dat de USD zou stabiliseren bij dezelfde goud “dekking” als de euro.

 3. “net als ontbrekende 2 triljoen dollar van het Pentagon, die onder de bezielende leiding van Dov Zakheim op”

  2 triljoen dollar e.d. zijn bedragen, die in Donald Duck voorkomen. Zoveel heeft Bernanke nog niet geïnflateerd, want het zo neerkomen op 1/3 miljard per wereldburger.

  Ron Paul Fan [4] reageerde op deze reactie.

 4. De Amerikanen gebruiken “trillion” wat bij ons gelijk staat aan “miljard”. Nog veel (9 nullen), maar een factor miljard minder t.o.v. die triljoen met 18 nullen.
  Het Amerikaanse “2.3 trillion USD” is dus 2,3 miljard dollar. Een schijntje in Amerika, tegenwoordig met die actieve gelddrukpersen. 😉

 5. @Liberty 5-3000 [7]: Gelukkig zijn die er inderdaad. Alleen staat op bijvoorbeeld de Amerikaanse gouden Buffalo een nominale waarde van $ 50 afgebeeld, terwijl hij nu toch ongeveer € 1365,- moet kosten (circa $ 1970). Over ontwaarding gesproken…nog maar 2½% als nominale waarde van de goudwaarde.
  Geeft mooi weer wat er zou moeten gebeuren om de boel een even recht te zetten naar een goudstandaard.

  Rien [11] reageerde op deze reactie.

 6. @John [12]:

  1. Niets aantrekken van “afraders”.
  DENK zelf, het is jouw beslissing, en het zijn jouw blaren waar je wel of niet op moet zitten.

  2. Het verhaal van de bubbel hoor ik al jaren. Zeker al vanaf dat de goudprijs ongeveer 600 dollar was.
  De prijs is nu 3 keer zo hoog!!!

  3. Zolang overheden financieren met tekorten, zal de goudprijs blijven stijgen.
  Denk je dat Nederlandse politici op de komende derde dinsdag komen met een begroting zonder tekort? Dat zou mij zeer verbazen.

 7. @John [12]:

  ‘Het wordt je wel overal afgeraden’.

  Denk zelf na, het is jouw geld.

  ‘Het zou een bubbel zijn’

  Onroerend goed, valuta en aandelen zijn veilig????

  ‘Het zou de “top” bijna bereikt hebben, en daarna als een baksteen vallen’

  Stel dat je nu instapt en volgend jaar is de prijs gehalveerd, dan koop je volgend jaar flink bij. Als je een lange horizon hebt komt het goed.

  Voordeel van Krugerrands of Maple Leafs is dat je ze overal ter wereld om kunt wisselen tegen plaatselijke valuta. Ze kunnen mee in het vliegtuig, probeer dat maar eens met emmers vol zilver.

 8. @John [12]:

  Ja, u zou natuurlijk ook het geld op de spaarbank kunnen zetten. Zelfs volgens de officiele cijfers, waarbij geen rekening wordt gehouden met de werkelijke monetaire inflatie, zou u dan verlies maken. De centrale banken hebben geen andere mogelijkheid dan de rentestanden laag te houden, dus ook voor 10 jaar of meer vast zetten zou een enorme kapitaalvernietiging zijn.

  En u zou natuurlijk Amerikaanse, Italiaanse, Spaanse, Belgische en Japanse staatsobligaties kunnen kopen.

  Feit blijft dat goud nooit werkelijk diep is gevallen. Zelfs toen goud op een laagterecord stond was het edelmetaal erg waardevol.

 9. Venezuela eist goud terug van westerse landen

  De Venezolaanse President Hugo Chavez gaat ‘s lands buitenlandse valuta en goud elders opslaan ‘als voorbeeld voor andere landen’. Chavez: ‘het mondiale kapitalisme is zinkende, waaronder de economieën van de VS en Europa’. Venezuela is een van de landen met de grootste goudvoorraden ter wereld welke momenteel liggen opgeslagen in Zwitserland, het VK, Frankrijk en de VS. Het goud en de buitenlandse valuta worden na terugkeer en controle op echtheid voortaan opgeslagen in Rusland, China en Brazilië.

  Venezuela kocht onlangs voor acht miljard dollar wapens, vier miljard in China en vier miljard in Rusland. President Hugo Chavez: ‘Met de grootste oliereserves ter wereld hebben we een sterk leger nodig om ons te verdedigen tegen buitenlandse agressie. Kijk wat er gebeurt in Libië en Syrië’. Chavez beschuldigt de VS en haar bondgenoten ervan olie-rijke landen aan te vallen. Chavez bedankt ‘zuster Rusland’ voor de wapens welke deze week geleverd werden.

  Door Nico de Geit

  Opslag goud: http://en.rian.ru/world/20110818/165881068.html
  Chavez bedankt ‘zuster Rusland’: http://en.rian.ru/world/20110818/165886309.html
  Betaling wapenleveranties: http://online.wsj.com/article/BT-CO-20110811-720424.html

  Venezuela wil 211.000 kg terug van westerse landen.

  Filmpje over Chavez die zijn gooud terug wil:

  http://www.youtube.com/watch?v=8IFCBuIleBk

  Max Keiser ziet de bui al hangen: de banken hebben dat goud helemaal niet meer maar moeten het gaan kopen:

  http://www.youtube.com/watch?v=UbJjhNM7tRY

  Chavez wil zijn goud natuurlijk terug voordat hij, net als Mubarak, die vent van Tunesie en Kadaffi van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd en alles in beslag wordt genomen.

  Banken deugen niet, overheden deugen niet. Nu ku je zo je euro’s van de bank halen en er goud voor kopen. Als iedereen dat gaat doen vliegt de goudprijs omhoog, kan je je geld niet meer opnemen en zijn er geen Krugerrands meer leverbaar.

  Een slimme geit koopt zijn goud op tijd.

  Update: papiergoud is geen goud, eis fysieke levering. Met munten is dat geen probleem, nog niet.

 10. De goudprijs bevat enorm veel lucht, ik concludeer dat uit het feit dat platina in prijs ten opzichte van zijn gele broer ver achter blijft.

  Platina is nog zeldzamer en zou daarom in prijs evenzoveel als goud of zelfs nog meer gestegen moeten zijn. Goud is op dit moment een hype aan het worden en de prijs doet het goed omdat men wereldwijd is gefocust op dit metaal.

  Ik vind het ergens discriminerend en ongelooflijk dom dat men niet meer tamtam maakt voor platina.

  Gezien de lage(re) prijs van platina zou men moeten vluchten in dit metaal en juist niet in goud.

  Diamanten zouden het ook kunnen doen, maar vereist natuurlijk enorm veel expertise en die heeft niet iedereen.

  Vluchten in goud is voor de gek van dit moment, de slimme jongens zijn voor 7 jaar terug met verzamelen begonnen. Wat was er ook nog maar met het getal 7 aan de hand? Na zeven jaar van werken neemt goud een sabbatical??…

  Wie gelooft koopt goud, wie slim is had het, wie op zichzelf vertrouwt luistert naar niemand anders dan zichzelf.

 11. Iets is een bubble als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een van die voorwaarden is, dat “iedereen” er aan meedoet. Dit is bij fysiek goud beslist niet het geval. Minder dan 0,65% van de wereldbevolking belegt in fysiek goud, dat is inclusief de weinige pensioenfondsen die een klein deel van hun vermorgen in goud bewaren. Bij privébezitters ligt het percentage nóg lager. Enig idee wat de goudprijs gaat doen wanneer andere beleggers en particulieren in fysiek goud “stappen”?
  Een andere voorwaarde is, dat een bubble ondersteund wordt door overheden. En dit is ook beslist niet het geval. Overheden willen helemaal niet dat u in anoniem fysiek goud gaat sparen, dat vinden ze “zwart’ sparen. Overheden willen uw centjes mooi gecontroleerd op rekeningen zien in computers. Ze vinden juist, dat u uw goud moet inleveren bij die opkopers: een vorm van “zwart” kapitaal zichtbaar maken.

  Behalve de vele redenen (een stuk of 12) die erop wijzen dat goud nog lang niet aan zijn maximum zit, zijn vooral de omstandigheden van belang. Er is nog nooit zoveel geld bijgedrukt als de laatste 7-8 jaren, fiatgeld welteverstaan. Die omstandigheden veranderen voorlopig nog niet, lijkt het. Fiatgeld is de bubble die gaat klappen. Dan vluchten mensen in edelmetaal. Wat denkt u dat dát met de goudprijs doet?

  Verder is beleggen in (papier-)goud niet mijn ding en zie ik fysiek bezit van edelmetaal (ook zilver) als behoud van mijn huidige koopkracht.

  Maar zoals ik eerder al op Vrijspreker schreef: vooral geen goud en zilver kopen. Producenten hebben het al moeilijk genoeg om te kunnen voldoen aan de vraag. Als iedereen koopt kom ik er ook steeds moeilijker aan. 😉

 12. @Rien [11]:
  Een nominale waarde opgedwongen door politici en ontwaarding van de dollar geeft aan dat een goudstandaard niet werkt? Ik volg u niet, leg uit.

  “Waarom iedereen een goudstandaard opdwingen?”

  In het opdwingen van een standaard zit juist het probleem. Verschil is dat met een goudstandaard politici (de opdwingers) niet kunnen sjoemelen met de geldpers, en daarmee mensen afpersen en de economie overhoop halen. Dat is het mooie van een goudstandaard; het is sjoemel-proof.

  Het beste is natuurlijk helemaal geen opgedwongen standaard. Een opgedwongen standaard zult u ook geen libertariër zien bepleiten.
  Rien [21] reageerde op deze reactie.

 13. @Dijk [19]: “Een nominale waarde opgedwongen door politici en ontwaarding van de dollar geeft aan dat een goudstandaard niet werkt? Ik volg u niet, leg uit.”

  Veel mensen vergeten wat er sinds 1971 gebeurt is. Ze zien de ontwaarding van de laatste 10 jaar en roepen dat ze een goud standaard willen.
  In 1990 was die roep niet te horen, toen was men kennelijk heel tevreden met fiat geld.
  Men wil kennelijk wel de voordelen van fiat maar niet de nadelen.
  Dat gaat dus niet.
  Een goudstandaard gaat niet werken omdat men de voordelen van fiat wil.
  Als je twee (democratische) economieën naast elkaar zet, de een met fiat en de ander met goud, dan zal die met fiat zich sneller ontwikkelen. Welliswaar op kosten van een toekomstige collapse, maar op de korte termijn (<30 jaar) is daar niemand aan geïnterreseerd.

  Er zijn meer redenen waarom een goudstandaard niet kan werken ik heb op mijn website het een en ander daarover geschreven (overbeterleven).

  "In het opdwingen van een standaard zit juist het probleem. Verschil is dat met een goudstandaard politici (de opdwingers) niet kunnen sjoemelen met de geldpers, en daarmee mensen afpersen en de economie overhoop halen. Dat is het mooie van een goudstandaard; het is sjoemel-proof."

  Elk systeem dat opgedwongen wordt is fout, daar zijn we het over eens. Een opgedwongen goud standaard is dus net zo fout als een opgedwongen fiat.

  Mijn argument is dat het niet nodig is om een goud standaard op te dwingen. Als je nu het geld dat je iedere maand over hebt in goud parkeerd, dan heb je alle voordelen van het fiat systeem, en de voordelen van de goud eigenschap om waarde op te slaan.
  Het is compleet onnodig om goud als geld te gaan gebruiken.

  Ik vraag me af of de voorstanders van een goud standaard een spaarrekening hebben met euro's daarop…..
  Als ze die hebben, dan zijn ze uiterst inconsistent bezig. Immers ze vragen van de regering om er voor te zorgen dat dit zijn waarde behoudt terwijl ze daar zelf voor kunnen zorgen door het om te zetten in goud.

  offthegrid [22] reageerde op deze reactie.
  IIS [24] reageerde op deze reactie.

 14. @Rien [20]: Maar dan is nog niet duidelijk, of het wel of niet moreel is. Als he mij het beste uitkomt, om anderen als slaaf te behandelen ben ik niet moreel bezig.

  @Rien [21]:
  Een fiatgeld-standaard is frauduleus, valsemunterij. Elke gedwongen standaard is immoreel, ook een gedwongen goudstandaard. Dat een clubje mensen zich als overheid zelf de macht toebedeeld om t ebepalen wat wel en geen wettelijke betaalmiddelen zijn is ook immoreel. Alles is gebaseerd op overheidscontrole.

  Betalen en sparen met contant geld, goud, zilver, diamantjes, van mijn part kiezelstenen, konijnenkeutels en schelpen, is anoniem.

  Ja, ik heb een spaarrekening. Met enkele euro’s voor noodgevallen. De rest room ik af van mijn rekening-courant direct in edelmetaal. Omdat je dit graag wil weten. 😉

  Rien [26] reageerde op deze reactie.

 15. @Rien [21]:

  Dat is het mooie van een goudstandaard; het is sjoemel-proof.”

  Niets in huidige wereld is sjoemel-proof, dus waarom zou goud dat dan wel zijn? Op papier wordt er volop belegd in metalen en daarmee kan een prijs evenzo worden gemaakt of gebroken. Zodra de papierenwereld instort zal er weer een nieuwe papierenwereld of misschien een totale digitale wereld ontstaan. Mocht dit niet gebeuren en men zal daadwerkelijk overstappen op fysiek aanwezig spul, dan nog zal degene die de macht heeft bepalen hoe en wat men wel en niet mag met zijn fysiek goud.

  Zolang de FED jongens en ander satansgebroed ons ‘opdrijven’ zolang zal ook goud niet aan de verwachtingen kunnen voldoen.

  Mocht er een ander systeem komen, een eerlijker systeem (LOL), dan lijkt me de huidige voorraad goud niet voldoende om 7 miljard mensen te kunnen voorzien van voldoende pegels.

  Misschien moet eerst de helft van de wereldbevolking worden uitgeroeid om de goudstandaard weer te kunnen invoeren.

 16. @offthegrid [22]:

  Even voorweg, ik ben het met je eens.

  “Een fiatgeld-standaard is frauduleus, valsemunterij.”

  In het huidige systeem, absoluut!!

  Maar het hoeft niet zo te zijn. Als men duidelijk zou zijn over het te voeren beleid, het bijdrukken of ontrekken van geld(dragers), dan is ook een fiat systeem eerlijk.
  Het feit dat we als drager van het geld concept papier gebruiken is op zich niet frauduleus. Het bijdrukken hiervan zonder daarover openheid te verstrekken is dat wel.

  Ik kan je garanderen dat wanneer papier geld niet wordt afgedwongen, maar als je vrije keus hebt tussen het gebruik van papier geld en goud, dat vrijwel iedereen papier geld zou gebruiken.

  offthegrid [27] reageerde op deze reactie.

 17. @Rien [26]: Dat ben ik dan weer met ú eens. In zoverre: macht corrumpeert. Bij fysieke goudstandaard valt minder te corrumperen, want er komt momenteel maar circa 2400 ton per jaar boven de grond. Meer dan dat kan er niet bijverzonnen worden. Fiatgeld wordt bijgedrukt bij het leven, zie vooral de laatste 8-10 jaar van ons huidige, 40 jaar oude, fiatgeldsysteem.
  De valuta vrij laten en overlaten aan de gebruikers, u en ik dus, is het meest morele. En waar denkt u, waar het non-fiatgeld-systeem op den duur op uitdraait? Precies: edelmetaal en edelsteentjes. Gewild, schaars, kleine hoeveelheid vertegenwoordigt veel koopkracht. Edelmetalen zijn niet voor niets al zo lang geld of de basis van geld geweest. We zitten nu gewoon in een, WEDEROM EINDIGE, periode van fiatgeld.

  @IIS [23]: Leg naast die grafiek ook eens de grafiek van de vermeerdering van fiatgeld. Die loopt parallel. Sinds de invoering van de USD (in 1792) is er de eerste 207 jaar 2,5 biljoen dollar gedrukt, de daarop volgende 14 jaar nog eens 2,5 biljoen USD en de 4 jaar daarna nóg eens 2,5 biljoen. EN dat is tot 2003-2004. Enig idee wat er de laatste 6-7 jaar nog bijverzonnen is? Wát een bubble, dat fiatgeld: overheden zijn schuldig en iedereen gebruikt het en het wordt uit dunne lucht gecreëerd.
  Of de grafiek van het kredietplafond van de USA: die loopt ook gelijk op met die goudgrafiek. Tussen 2001 en 2011 is het schuldenplafond van de USA verhoogd van 6 naar 14.5 biljoen USD.

  Aangezien er nog geen signalen zijn, dat het geld bijverzinnen en het kredietplafond verlagen tot een abrupt einde zullen komen, gaat de interesse in goud gewoon door en hebben we steeds meer waardeloze valuta nodig om diezelfde hoeveelheid goud te kunnen kopen.
  (iets met koopkrachtbehoud, en zo.)
  Rien [28] reageerde op deze reactie.

 18. @Rien [28]: 😀
  Daar kunnen we het nu wel of niet over eens zijn. Mochten valuta vrij worden (wat een utopie is, vrees ik), dan gaan we pas “uitvechten” wie gelijk heeft. Ik heb een brood te koop of een auto of een huis en ik heb meerdere geïnteresseerde kopers daarvoor: u met papiergeld, een volgende met konijnenkeutels en een derde met iets waardevols als zilver of goud. Ik weet mijn keuze wel. 😉

Comments are closed.